SATA 6.0 GB/s-prestanda: CrystalDiskMark

sataportar

Precis som vid testerna med moderkortens ljudkretsar är det väldigt lite som skiljer korten åt när vi kikar på lagringsanslutningarna. SATA-kontrollerna sitter idag inbakade direkt i moderkortens styrkretsar och då alla våra sex kort baseras på AMD A75-styrkretsen är det också samma SATA-kontroller som används.

AMD har stöd för SATA 6,0 Gbps gränssnittet och kontrollerkretsen stödjer även flera olika RAID-konfigurationer (RAID0,1,10, JBOD). Förutom den integrerade SATA-kontrollern i AMD A75 har även ASRock fått plats med en extra SATA-kontroller från ASMedia som även testats.

Prestanda testerna är utförda med testprogrammet CrystalDiskMark med en rensad och återställd Corsair Nova 64GB SSD-enhet, med andra ord hade vi tyvärr ingen möjlighet att testa kontrollernas SATA 6,0 Gbps prestanda.

sataspeed

Vi har valt att fokusera på de sekventiella överföringarna helt enkelt för att det är här vi ser de största skillnaderna mellan moderkorten. Men med det sagt är det som vi sett tidigare mest akademiska skillnader i prestandan och det finns garanterat ingen användare som märker skillnad på moderkortens SATA-prestanda vid vanlig användning. Fullt väntat med tanke på att man i regel använder sig av samma SATA-kontroller i alla kort.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.