USB 3.0-prestanda: CrystalDiskMark

usbportar

Vi passade även på att koppla in vår SSD-enhet genom ett externt USB 3.0-chassi från IcyBox för att se hur moderkortens USB 3.0-portar presterade och återigen var det CrystalDiskMark som stod för testresultaten.

Vi fokuserade på sekventiella läs- och skrivhastigheter vilket är det vi oftast använder externa lagringsenheter för. Stora filer ska flyttas fram och tillbaka så fort som möjligt.

De vanliga testresultaten visar ett liknande mönster som våra SATA-tester. Moderkortens USB 3.0-kontrollerkretsar ligger på jämbördig prestanda, även de tredjeparts kontrollers från Etron och ASMedia som används av vissa moderkort.

usbspeed

Vi har dock ett kort som på allvar står ut från mängden. Det är ASRock A75 Extreme6 som med sin XFast USB-mjukvara verkligen krämar ut helt annan prestanda ur det externa lagringsgränssnittet. Genom att starta XFast USB och aktivera tekniken på vår lagringsenhet (tar bara någon sekund) så kan vi höja överföringshastigheterna med upp till 30%. Riktigt imponerande siffror och resultat som återskapades både med AMD A75-kontrollern och moderkortets ASMedia-kontroller.

Exakt hur ASRock lyckats med denna bedrift vet vi faktiskt inte, men att man pressar vår testenhet till liknande överföringshastigheter som vi åstadkommer med en vanlig SATA-koppling är klart imponerande.

Här nedan har vi två skärmdumpar som visar hur vi kört tester i CrystalDiskMark före och efter att vi aktiverade XFast USB. Notera att dessa tester gjordes efter våra vanliga prestandatester med en Kingston SSDNow+ 64GB enhet och alltså inte går att jämföra rakt av med resultaten i tabellen ovan.

asrockusb2

asrockusb3ASRock XFast USB ger rejäla prestandalyft med både USB 2.0 samt USB 3.0.

Huruvida ASRock XFast USB ger prestandaförbättringar i alla lägen är svårare att säga. Men med moderkort som i 95% av sina tester presterar inom felmarginalerna av varandra är vi nästan jublande glada att se en tillverkare som bjuder på något utöver det vanliga.

USB-laddning av smartphones och surfplattor

ASRock, Gigabyte och MSI stoltserar även med teknik som låter oss krämpa på lite extra ström över USB-portarna i moderkorten. Detta för att även strömslukande smartphones och surfplattor ska gå att ladda utan att vara inkopplade hela natten. Gigabyte menar att deras On/off Charge-teknik fungerar även när din dator är avstängd och ska ladda dina enheter upp till 40% snabbare. MSI i-Charger och ASRock APP Charger kräver mjukvara för att fungera men ska ge liknande effekt. Tyvärr har vi inte haft tid att undersöka dessa tekniker på ett bra sätt, men de kan vara värda att ta i beaktning om man planerar att ladda sina mobila enheter vid datorn. Kontrollera även i manuelen för vilka USB-anslutningar teknikerna fungerar.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.