Överklockningsresultat

overclockingpic

Vi har redan skrivit en hel del om överklockningen på AMD:s nya mellanklassplattform och tyvärr har det varit långt ifrån bara i positiva ordalag. Vi ska klargöra att AMD A-serien faktiskt är ganska potenta överklockare, inte minst har man mycket prestanda att vinna när även grafikdelen i kretsarna hänger med i frekvensökningarna.

Tyvärr är AMD A75-styrkretsen inte lika förlåtande och som vi rapporterat om tidigare finns det två – i vår mening – ganska allvarliga problem i hur AMD:s styrkrets hanterar överklockning. Detta var något vi kunde konstatera efter ett par veckors testande av dagens moderkort och är en av anledningarna till att artikeln blivit betydligt mer sendragen än vi hoppats.

Vi ska kanske inte gå så långt som att rekommendera er ifrån att överklocka med AMD A-serien, men man ska tänka sig för både en och två gånger då följande gäller för ALLA moderkort i skrivande stund;

  1. Alla integrerade USB 3.0 portar från AMD A75-styrkretsen slår om till USB 2.0 hastigheter när vi ökar processorbussen (Vid 101+ MHz FSB har du alltså ingen prestandavinst med dina nya fina USB 3.0-minnen)
  2. Moderkorten kan inte hantera AHCI-inställningar för SATA-enheter i frekvenser över 105-110 MHz FSB. Detta gäller både SSD och HDD vilket med en SandForce SSD ger prestandaförluster på 5-10% i PCMark 7.

Allt hopp är förvisso inte förlorat, IDE-läget som vi tvingas in i vid överklockning ger troligtvis försumbara prestandaförluster vid vanlig användning, inte minst med en vanlig mekanisk hårddisk. Samtidigt som externa USB 3.0-kontrollerkretsar – vilket merparten av moderkorten i detta test erbjuder – håller sina hastigheter även vid överklockning.

På det stora hela är trots allt AMD Llano och AMD A75-styrkretsen ingen plattform vi rekommenderar för överklockare. AMD menar också att plattformen inte är tänkt att riktas mot entusiaster, vilket dock inte gör bristerna mindre frustrerande. Det kan dock finnas räddning på horisonten, AMD:s första upplåsta Llano APU-kretsar där vi kan låta bussfrekvenserna stå i sina standardläge och på så sätt komma förbi begränsningarna med både USB och SATA gränssnitten.

Fram till dess kommer vi enbart att presentera lite snabba överklockningsresultat med de kort vi haft i testlabbet. Prestandaskillnader vid överklockning kan ni se mer information om i våra tidigare processorrecensioner av AMD A8-3850 samt AMD A6-3650.

overclocking

Att överklocka med Llano har varit en minst sagt frustrerande uppgift och en rejäl tidsdödare i denna artikel. Men om man nödvändigtvis måste överklocka, eller åtminstone vill vara framtidssäker, verkar det som att ASUS och Gigabyte har lyckats bäst. Även Sapphires kort visade sig ganska överklockningsvänligt när BIOS:en var medgörlig. MSI och ASRock hade vi svårare att få rätt med. ASRock själva och andra tester på samma moderkort har visat bättre resultat och troligtvis kan vi helt enkelt haft otur. Men både på ASRock och MSI fastnade vi på SATA-bussarna även när vi växlade om till IDE-läge. Även om detta kan komma att bättras i framtida BIOS-versioner är det inget vi kan garantera.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.