Strömförbrukning

power

Strömförbrukning är idag ett nästan lika hett ämne som överklockning och de som frågar sig varför så är fallet har antingen elen inkluderad i sin hyra eller är i en ålder där man fortfarande är lyckligt ovetande om elräkningarna. Förutom en ren ekonomisk synvinkel är en lägre energiförbrukning bättre för miljön samtidigt som det ger en lägre värmeutveckling, något som alltid är ett plus.

Vi testade energiförbrukningen på våra moderkort i tung belastning av testprogrammet Cinebench. Belastningen läggs nästan enbart på processorkärnorna men är stabil och ger goda mätvärden. Effektförbrukningen mäts vid nätuttaget av en energimätare från Voltcraft.

power

Här är ett av få tester där moderkorten faktiskt skiljer sig lite mer åt. Exakt varför ASRock och Gigabyte kräver mer kräm har vi inget svar på. Men medan ASRock kommer ner på vettigare nivåer med sin energisparinställning är Gigabyte det mer strömslukande kortet i alla väder.

ASUS visar återigen framfötterna där man trots det mindre aggressiva ”auto”-läget i strömsparfunktionen sänker förbrukningen rejält. Snålast är mini-ITX-kortet och detta trots att vi inte kunde inaktivera WiFi och Bluetooth-kretsarna i BIOS. Vi bekräftade även att vi inte tappade någon som helst prestanda i Cinebench av att slå på de olika energisparfunktionerna, vilket är en förutsättning för att teknikerna ska vara värda att använda under längre perioder.

Vill man snåla in på de där sista kronorna är det ASUS-moderkort som verkar ligga bäst till i dagsläget.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.