ASUS F1A75-I Deluxe

asus.a75.deluxe.box

ASUS F1A75-I Deluxe
Socket FM1
Kompatibla APU:er A8, A6, A4 och E2
Styrkrets AMD A75 / Hudson D3
PCI 1 x PCIe 2.0 x16 (x16)
Lagringsportar 5 x SATA 6,0 Gbps, AMD A75 (RAID 0,1,10, JBOD) (en är eSATA)
USB 4 x USB 3.0, AMD A75 (2 bak, 2 genom interna kopplingar)
6 x USB 2.0, AMD A75 (4 bak, 2 genom interna kopplingar)
LAN Gigabit Ethernet (Realtek RTL8111E)
Ljud 7.1 HD-ljud (Realtek ALC892)
Maximalt minnesstöd 16 GB
RAM-stöd 2 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/1866(OC)
I/O-panelen 1 x PS/2 (mus/tangentbord kombo)
1 x HDMI
1 x DVI-D
1 x DisplayPort
4 x USB 2.0
2 x USB 3.0 (Två extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel)
1 x eSATA3 (SATA 6,0 Gbps)
1 x LAN
1 x Bluetooth 2.1
1 x Clear CMOS switch
2 x WiFi antenn-ingångar
Analoga och digitala ljudutgångar
BIOS UEFI BIOS
Formfaktor mITX, 17 x 17 cm
Medföljande tillbehör 2 x SATA 6,0 Gbps kablar, Färgkodad I/O-panel, Manual, Två WiFi-antenner, QWERTY-fjärrkontroll med USB-mottagare.

ASUS är inte bara den enda tillverkaren i dagens test som fått iväg två olika kort till testlabbet man är också den enda att skicka ett kort i det allt mer populära Mini-ITX formatet. Grundingredienserna känner vi igen från tillverkarens tidigare kort i populära Deluxe-serien där vi senaste kikade på det AMD E350-utrustade ASUS E35M-I Deluxe.

Den största skillnaden i dagens kort är att vi här får komplettera med en egen processor, eller så kallad APU från AMD:s A-serie. Moderkortet i sig är som väntat en liten historia och mäter endast 17x17cm. Trots detta har man troligtvis den mest imponerande specifikationslistan i hela fältet. De vanliga godsakerna i AMD A75 som USB 3.0 och SATA 6,0 Gbps portar backas upp av integrerade kretsar för de trådlösa teknikerna Bluetooth och WiFi 802.11n. Som grädde på moset och en tydlig hint om kortets målgrupp skeppar ASUS sitt moderkort med en egenutvecklad fjärrkontroll.

asus.a75.deluxe

asrock.a75 asus.a75till
asus.remote asus.remote2

Vi har redan gett en ganska utförlig genomgång av den medföljande fjärrkontrollen som går att läsa här. Men överlag är det ett klart vettigt tillbehör för ett moderkort riktat mot HTPC-marknaden. Fjärrkontrollen är lite plastig men gör sitt jobb och QWERTY-tangentbordet är smidigt vid surfning eller musiksökningar i Spotify. Musfunktionen som är binär (vi kan bara röra oss i en riktning i taget) är ganska bristfällig och har inte alltid velat fungera i våra tester, men när den fungerar är det ett bra komplement när det krisar.

Ska vi återigen kika närmare på själva moderkortet och dess layout är det som väntat ganska trångt. Men ASUS har gjort et bra jobb med att trycka in en stor mängd funktionalitet på liten yta. Kortet har dubbla DDR3-minnesplatser, en ensam PCIe x16 port för grafikkort samt dubbla strömkontakter väl placerade i ovankant av moderkortet. Antalet analoga ljudanslutningar är begränsade men de tre portarna stödjer 8-kanals ljud och vi förmodar att de flesta som köper detta kort använder sig av en digital ljudanslutning.
asus.a75.deluxe.io

asrock.a754

asrock.a753

Bluetooth och WiFi

Under våra tester med ASUS F1A75-I Deluxe har vi även passat på att kika närmare på kortets mer unika funktionalitet. Bluetooth-sändaren i kortet kan bland annat användas för att styra ditt systems mediaspelare eller för den delen övervaka temperaturer och överklocka. Vi testade ASUS Android App BT Turbo Remote och den fungerar precis som den bör. Det är nog ingen funktionalitet vi personligen kommer nyttja i långa loppet, men en häftig grej att visa kompisarna där vi t.ex kan övervaka kortets temperaturer direkt i mobiltelefonen.

asus.btturbo2 asus.btturbo

ASUS har även bakat in en trådlös nätverkskrets med stöd för 802.11n protokollet. Vi hade tyvärr ingen 802.11n router tillgänglig i testlabbet men när vi kopplade upp oss trådlöst motnätverket med en vanlig 802.11g router kunde vi strömma både 720p video från SVTPlay samt 1080p video från Youtube, helt utan lagg eller problem med databuffering. Även 1080p MKV-filer med upp till 13 Mbps bitrate testades utan några problem.

Detta var förvisso i ett öppet rum med bara några meters avstånd till routern men ger i alla fall goda förhoppningar om ett trådlöst HTPC-system med rätt router.

Mjukvara

Det finns egentligen inte särskilt mycket att säga här som inte redan är sagt under vår genomgång av ASUS F1A75-V Pro. ASUS använder sig av precis samma UEFI BIOS i sin Mini-ITX-lösning och vi hittar allt från ett intuitivt EZ Mode-gränssnitt till en mängd inställningar och optimeringsmöjligheter för den som vill kasta sig in i UEFI-biosens avancerade menyer.

asusa75.deluxebiosEtt Mini-ITX moderkort mår bra av en vettig fläktkontroller, något ASUS tillhandahåller.

Ska vi hitta något att klaga på är det att vi inte hittar några inställningar för att inaktivera extrafunktionerna på moderkortet, med andra ord kommer WiFi-kretsen och Bluetooth-sändaren vara aktiva vare sig man använder dem eller ej.

ASUS har som vi nämnt tidigare bäst mjukvara på marknaden idag och det gäller även deras Windows-applikation AI Suite II. Mer om den funktionalitet ni hittar i detta mjukvarupaket kan ni läsa om tidigare i recensionen under ASUS F1A75-V PRO.

ASUS F1A75-I Deluxe står helt klart ut från mängden i dagens jämförelse och med ett extremt smidigt format lyckas man para väl valda komponenter och funktionalitet med en mogen mjukvara.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.