SATA 6.0 GB/s-prestanda: CrystalDiskMark

sataportar

Precis som vid prestandatesterna är det väldigt lite som skiljer korten åt när vi kikar på lagringsanslutningarna. SATA-kontrollerna sitter idag inbakade direkt i moderkortens styrkretsar och då alla våra sex kort baseras på Intel X79-styrkretsen är det också samma SATA-kontroller som används.

Intel har stöd för SATA 6,0 Gbps gränssnittet över två av sex anslutningar och kontrollerkretsen stödjer även flera olika RAID-konfigurationer (RAID0,1,10, JBOD). Förutom den integrerade SATA-kontrollern i Intel X79 har även alla tillverkare utökat antalet SATA 6,0 Gbps enheter med hjälp av separata kretsar från ASMedia eller Marvell. För att hålla oss inom en tidsram har dock inte alla dessa kombinationer testats utan vi har fokuserat på de portar vi förmodar de flesta använder sig av i första hand, Intel-kretsarnas egna.

Prestanda testerna är utförda med testprogrammet CrystalDiskMark med en rensad och återställd Corsair Nova 64GB SSD-enhet, med andra ord hade vi tyvärr ingen möjlighet att testa kontrollernas SATA 6,0 Gbps prestanda.

crystaldiskmarkSATA

Vi har valt att fokusera på de sekventiella överföringarna helt enkelt för att det är här vi ser de största skillnaderna mellan moderkorten. Men med det sagt är det som vi sett tidigare mest akademiska skillnader i prestandan och det finns garanterat ingen användare som märker skillnad på moderkortens SATA-prestanda vid vanlig användning. Fullt väntat med tanke på att man i regel använder sig av samma SATA-kontroller i alla kort.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ReturAnton KarmehedTripptrapptrullKrilleMojoxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
Gäst
KrilleMojo

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕