Gigabyte GA-X79-UD5

asrockbox

Gigabyte GA-X79-UD5
Socket LGA2011
Kompatibla CPU:er Core i7-38×0, Core i7-39×0
”Sandy Bridge-E”
Styrkrets X79
PCI 3 x PCIe 2.0/3.0 x16 (x16/x16/x8)
2 x PCIe 2.0 x1
1 x PCI
Lagringsportar 4 x SATA 3.0 Gb/s, Intel X79 (RAID 0, 1, 5, 10, JBOD)
2 x SATA 6,0 Gb/s, Intel X79 (RAID 0, 1, 5, 10, JBOD)
6 x SATA 6,0 Gb/s, Marvell 9172 (två är eSATA)
USB 14 x USB 2.0, Intel X79 (8 bak, 6 genom interna kopplingar)
4 x USB 3.0, Fresco FL1009 (2 bak, 2 genom interna kopplingar)
LAN Gigabit Ethernet (Intel GbE)
Ljud 7.1 HD-ljud (Realtek ALC898)
Maximalt minnesstöd 64 GB
RAM-stöd 8 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/1866/2133
I/O-panelen 1 x PS/2 (mus/tangentbord kombo)
7 x USB 2.0
2 x USB 3.0 (Två extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel)
1 x eSATA3 (SATA 6,0 Gb/s)
1 x eSATA/USB 2.0-kombo (SATA 6,0 Gb/s)
1 x FireWire 400
1 x LAN
1 x Clear CMOS switch/BIOS switch
1 x CPU overclocking switch
Analoga och digitala ljudutgångar
BIOS 3D BIOS (UEFI)
Formfaktor ATX, 30,5 x 24,4 cm
Medföljande tillbehör 4 x SATA-kablar, två WiFi-antenner, WiFi/BT PCIe 1x-kort, USB 3.0-panel, CrossFire och SLI-bryggor, manualer och I/O-panel.

Gigabyte har också skickat oss ett X79-moderkort med en prislapp norr om 2 200 kronor. Gigabyte GA-Z79-UD5 är ett generellt ganska välutrustat kort med åtta minnesplatser för totalt 64GB DDR3-minne, tre stycken PCI Express 3.0 x16 platser där två av dessa erbjuder full x16 bandbredd och den tredje får nöja sig med x8. Gigabyte har fläskat på med hela sex extra SATA 6,0 Gbps anslutningar och stödjer totalt 12 SATA-enheter där två av dessa är eSATA-anslutningar i bakpanelen. Vi bjuds även på fyra USB 3.0-anslutningar över de totalt 14 stycken USB 2.0 portar som finns att nyttja.

tuf_sabertooth

asrock.a75 tuf_sabertoothtill

Gigabyte skeppar även sitt UD5-kort med ett tillhörande WiFi/bluetooth-kort som med dubbla externa antenner ska erbjuda trådlöst nätverk över 802.11n protokollet med hastigheter på upp till 150 Mbps. Kortet stödjer även den nya standarden Bluetooth 4.0 vilket är ett trevligt tillskott.

Andra tillbehör är diverse SLI och CrossFire-bryggor samt en extern I/O-panel med två extra USB 3.0-anslutningar.

asrock.a75IO

Gigabyte har som de flesta tillverkare varit generösa med USB-kontakterna i sin I/O-panel. Vi hittar även eSATA samt en kombinerad eSATA/USB-port och en FireWire-anslutning. Gigabyte klämmer in en kombinerad PS2-anslutning, en drös ljudanslutningar, både digitala och analoga, samt knappar för att rensa CMOS och en dedikerad knapp för att växla mellan kortets två BIOS-chip.

Gigabyte riktar sitt UD5-kort mot mer seriösa användare och förutom dubbla BIOS-kretsar, vilket kan vara en bra säkerhet och även smidigt när man pressar sitt system lite extra. Moderkortet ingår även i företagets Ultra Durable 3 program där man fläskat på med lite extra koppar i kretskortet, slängt på japanska kondensatorer PowerPAK MOSFETs och ferritspolar.

Kylningen baseras på värmeledningsrör och Gigabyte har kopplat samman sina två passiva kylflänsar med ett värmeledningsrör som sprider värmen effektivare över de två flänsarna. Positivt är i alla fall att vi inte behöver oroa oss för högljudda och strulande fläktar.

asrock.a753

Mjukvara

Gigabyte har som sagt dubbla BIOS-kretsar och äntligen har företaget även hoppat på UEFI-tåget med sin nya 3D BIOS. Vi är lite småallergiska mot uppenbara PR-trick och tyvärr måste vi säga att 3D BIOS är ett av de sämre i dagsläget. Gigabyte har lagt in ett foto på moderkortet som agerar öppningsskärm. Här kan man genom att trycka på moderkortets komponenter komma in till respektive inställningar. Tryck på SATA-portarna så får du ställa in lagringsinställningarna i BIOS osv.

Detta är en ganska intuitiv lösning på pappret. Men tyvärr fungerar det inte särskilt bra i praktiken. När vi först fick våra X79-moderkort från Gigabyte var 3D BIOS smockfull av buggar och problem. Ett par månader senare har Gigabyte lyckats finslipa en hel del, men tyvärr är 3D BIOS fortfarande segt och laggigt, vilket rimmar lite illa på en så pass kraftfull plattform som Intel LGA2011.

Gigabyte erbjuder massvis med inställningar, men när det är struligt att ställa in dem och BIOS känns allmänt motsträvigt blir det tyvärr inget gott helhetsomdöme.

Kikar vi in i Windows har Gigabyte fortsatt att vidareutveckla sitt programpaket och man erbjuder en mängd olika mjukvaror. Bland annat EasyTune6 för överklockning och övervakning där vi återigen är lite missnöjda över det tråkiga gränssnittet och det faktum att flera inställningar vid överklockning kräver omstart. Plus i kanten får man för grafikkortsöverklockning i samma applikation (även om det inte verkar fungera med alla kort) samt att vi kan komma åt merparten av BIOS-inställningarna i Windows Med TouchBIOS.

Gigabyte 3D Power är ytterligare en mjukvara som pga sina grafiska ”kvalitéer” blir segt och mer irriterar än gör någon nytta. Vi gillar däremot att vi kan uppdatera moderkortsbiosen genom den medföljande @BIOS applikationen.

Det märks att Gigabyte var sena ut med UEFI och deras första försök med 3D BIOS känns inte helt optimalt. Vi gillar att Gigabyte försökt göra något eget, men tyvärr är resultatet inte lika positivt. Vi hade hellre sett ett stilrent och rappt gränssnitt mer likt det ASUS och MSI åstadkommit.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ReturAnton KarmehedTripptrapptrullKrilleMojoxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
Gäst
KrilleMojo

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕