Batteritiden har i stort sett varit densamma när telefonerna har utvecklats, men nu har Motorola bestämt sig för att pressa gränserna med en uppgradering av flaggskeppet RAZR där allt fokus lagts på att erbjuda den bästa batteritiden på marknaden. Vi tar en närmare titt på RAZR Maxx.

För ett par månader sedan skrev vi en recension av Motorola RAZR som då var världens tunnaste telefon. Motorola har nu ersatt tunnheten med ett batteri som har nästintill dubbla kapaciteten, när vi säger ersatt menar vi inte att telefonen på något sätt har blivit en tegelsten – den tjockaste punkten är fortfarande lika tjock och den tunnaste är likvärdig med HTC One X och Samsung Galaxy S3. På grund av att RAZR Maxx har samma interna delar som RAZR kommer vi inte recensera dessa utan hänvisar just till vår djupa genomgång av syskonet Motorola RAZR.

Specifikationer Motorola RAZR Maxx
Mått (H x B x D) 130,7 x 68,9 x 8,99 mm
Vikt 145 gram
Skärmpanel Super Amoled Advanced
Storlek och upplösning 4,3 tum, 960×540 pixlar (256 PPI)
CPU TI OMAP 4430 (Cortex-A9 med dubbla kärnor)
CPU-frekvens 1,2 GHz
GPU SGX540
RAM 1GB
Lagringsminne 16GB
Batteri 3 300 mAh
Anslutningar microUSB
HDMI
3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA, 14,4 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 2.1 EDR
FM-radio
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus LED-blixt, spelar in 1080p video.
Framsidan: 1,3MP

Sensorer

Accelerometer
Gyroskopsensor
IR-sensor för automatisk avstängning
Operativsystem Android 2.3.6

Förutom djupet och batteriet är det ingenting som har förändrats, vi har samma bredd och höjd och avsaknaden av Ice Cream Sandwich skapar en bitter eftersmak i munnen. Det ska släppas en uppdatering under andra kvartalet som nu bara har tre veckor kvar, men vi tror på Motorola när vi väl ser uppdateringen. Det är aldrig positivt att vara efter med uppdateringar och nu när HTC, Samsung och Sony har uppdaterat sina modeller är det tråkigt att se Motorola på efterkälken.

Om vi släpper diskussionen kring ICS och istället fokuserar på formen kan vi inte säga annat än att vi är nöjda. Trots att ytan på framsidan fortfarande inte utnyttjas bättre är det otroligt vad man kan få in i en telefon med några extra millimeters djup.

Telefonen har förvisso förlorat sina raka kanter men den nya rundare formen bidrar till att telefonen ligger bättre i handen, den ligger till och med bättre i handen än föregångaren. Byggmaterialen är samma som tidigare, när det kommer till stabilitet är det samma känsla som med RAZR, oavsett hur vi vrider och bänder är telefonen tyst.

När vi recenserade RAZR klagade vi en del på att skärmen hade dålig ljusstyrka vilket resulterade i att den vita färgen gick mer åt grått när vi jämförde den med andra skärmar. Vi har kommit fram till att vår skärm troligtvis var något av ett måndagsexemplar då RAZR Maxx som har en likadan skärm har mycket bättre ljusstyrka, Maxx till höger.

Den stora skillnaden är förstås batteriet som har fått en kapacitetsökning på 85% jämfört med föregångaren. Samsung Galaxy S III gick nyligen förbi RAZR när det kommer till videouppspelning, men Motorola slår tillbaka med ett förkrossande segerresultat.

Vi blev förvånande när Huawei Honor kom och satte rekord med en marginal på lite under 4 timmar. Med det resultat som RAZR Maxx presterar lär hålla Motorola kvar på förstaplatsen under en oöverskådlig framtid. Knappt 20 timmars användning med telefonens skärm och kretsar arbetandes oavbrutet är imponerande även om belastningen vid videouppspelning är relativt låg.

Ett stort batteri behöver inte alltid vara positivt då det kan ge långa laddningstider, för att detta inte ska bli ett problem för användarna har Motorola ökat hur mycket ström RAZR Maxx kan ta emot – på det sättet blir batteritiden inte mycket längre än telefoner med mindre batterier. Nackdelen är förstås att batteriet kan slitas snabbare då det utsätts för större påfrestningar, om detta är något som man kommer märka är svårt att säga då det inte finns något sätt att testa det förutom att ladda och ladda ur batteriet gång på gång. Även om batteritiden blir sämre med åren kommer den däremot fortfarande ge bättre tider än de alternativ som finns på marknaden idag.

Modell Motorola RAZR Maxx Motorola RAZR
Laddningstid 2 timmar 35 min 2 timmar 15 min

Vi hade gärna velat köra vårt tortyrtest för att se hur batteritiden ser ut under tung belastning samt mäta maxtemperatur, men tyvärr fryser båda telefonerna ett par minuter in i testet vilket gör det omöjligt för oss att få fram ett resultat. Vilket troligt vis beror på någon form av kompabilitetsproblem med vår testmjukvara Basemark GUI då detta inte är något vi märkt av i andra applikationer. Vid dagligt användande har telefonen inte blivit nämnvärt varm utan legat på en stabil temperatur som inte överstiger 40°C.

När vi använt telefonen har vi aldrig kännt oss stressade av att batterinivån sjunkit för att vi surfat eller spelat spel i ett par timmar, när kvällen närmar sig visar mätaren oftast över 50% och vi kan till och med klara oss 2-3 dagar utan att behöva kompromissa med skärmstyrka, lägg till Motorola Smart Actions så har man en telefon som närmast vägrar att dö.

Innehåll

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedthisNiQ3 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Mycket imponerande med det batteriet i en sån tunn telefon.
Men den kom alldeles för sent till sverige.
Samt att den kostar 2000kr med än vanliga Razr.
Inte värt det enligt mig för den hårdvaran.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”NiQ3″]Mycket imponerande med det batteriet i en sån tunn telefon.
Men den kom alldeles för sent till sverige.
Samt att den kostar 2000kr med än vanliga Razr.
Inte värt det enligt mig för den hårdvaran.[/quote]
Kan egentligen bara hålla med om allt. Jag är helt med på att betala ett premium för så pass mycket längre batteritid. Men prisskillnaden mot vanliga RAZR och även mot i övrigt mycket kraftfullare konkurrenter är tyvärr svår att bortse från.
Men RAZR Maxx HD som det ryktas om ser riktigt smarrig ut om man bara kan få till mjukvaruuppdateringarna.

this
Medlem
this

Om Razr Maxx HD kommer rätt så snart så känns det ju rätt meningslöst att köpa den här.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”this”]Om Razr Maxx HD kommer rätt så snart så känns det ju rätt meningslöst att köpa den här.[/quote]
Det är tyvärr inte ens säkert att Maxx HD finns eller kommer. Det pekar åt det och det känns ganska logiskt, men Motorola lär ju inte erkänna något förrän det väl är dags. Av just det skälet du påpekar 🙂