Mjukvara

Mjukvaran som körs på Motorola RAZR är Android 2.3.5 med Motorolas egna gränssnitt, Motoblur, som nog får anses vara det mest hatade gränssnittet. Trots att de flesta irriterande funktioner tagits bort under åren har missnöjet ändå kvarstått. Motorola har dock inte gett upp utan fortsatt att göra det mer användarvänligt för varje ny version. Så hur fungerar det idag? Vi kan börja med att tala om estetiken:

Dockan på hemskärmen rymmer fyra genväger varav 3 är utbytbara, appdrawern är fixerad. Det finns gott om medföljande appar och widgets, men det verkar som Motorola inte tänkt till när det kommer till designen utan blandat färger och former istället för att hålla en röd tråd. Det hela ser lite slarvigt ut och passar inte alls in på en telefon som håller en sån hög konstruktionsmässig kvalitet.

Om man bortser från estetiken känns det desto bättre. Flytet är perfekt och hastigheten är bra anpassad till fingerrörelsen – det räcker med att snabbt röra fingret någon millimeter för att hoppa mellan skärmarna samtidigt som det aldrig har hänt att man bytt hemskärm när man försökt starta upp en applikation.

Rent funktionsmässigt är det rätt att påstå att Motoblur+Gingerbread ligger på toppen med så mycket användbart inbakat, tyvärr drar estetiken och endast tre utbytbara dockknappar ner betyget.

Motocast

Motocast är Motorolas funktion för att hålla din telefon synkad. När du kopplar in telefonen första gången sätter installationen igång och efter det är du redo att hålla din telefon uppdaterad. Det låter ganska bra, men fungerar inte lika bra i verkligheten jämfört med drag-and-drop. Det tar mycket längre tid att föra över film och musik till telefonen och programmet känns oerhört invecklat med tanke på hur de flesta använder sin telefon. Det absolut värsta är att Motocast startar upp sig varje gång man kopplar in telefonen, även om man bara gör det för att ladda den! Ofta vill den även installera en ny version av Motocast när den startar vilket gör att man får ett par pop-ups när man laddar telefonen i datorn.

Om man kan stå ut med det finns det även ett par fina funktioner med Motocast.

Du kan använda tjänsten för att strömma material från din dator till telefon och vice versa. Båda ljud och bild fungerar bra och det går snabbt att sätta upp. Men den riktar inte bara in sig till kommunikation mellan dator och telefon utan även från dator till dator. Med det konto man får när man installerar programmet får du tillgång till Mymotocast.com där du strömmar material som direkt visas upp i webbläsaren. Du kan alltså komma åt din film- och musikbibliotek oavsett vart du befinner dig.

Smart Actions

Ett nytt program som följer med RAZR är Smart Actions som analyserar de funktioner man använder och ger tips på hur man kan optimera användandet. Som exempel kan vi optimera batteritiden:

Motorola har märkt att batteriet laddas ur fort och ger då tips på hur man kan spara batteri efter hur användandet ser ut. Programmet fungerar som så att krav sätts upp för vad som ska gälla för att sparfunktioner ska aktiveras.

I mitt fall är kraven att det ska vara natt, skärmen ska vara släckt, ej vara på laddning samt att den ligger stilla. När de kraven uppfylls stänger telefonen automatiskt av bakgrundssynkronisering, GPS och Bluetooth. Den kan även appliceras på andra tillfällen som hur man vill att mobilen ska agera under arbetstid. En förinställd funktion är att telefonen går till vibration när du enligt din GPS är på jobbet.

Det går självklart att justera krav och åtgärder efter behov och Smart Actions är ett användbart program för att göra din smartphone ännu smartare. Den fungerar alldeles utmärkt om du vill förhindra användandet för dina barn eftersom du då kan stänga av alla trafik efter klockslag eller plats.

Tills de hittar applikationen själv förstås…

Webbläsare

Den medföljande webbläsaren är inte mycket att hänga i julgranen. Pinch-to-zoom flyter på bra, men om man använder vibrerande feedback så vibrerar det varenda gång man zoomat ut helt vilket går en på nerverna efter ett par minuter. Det saknas helt funktion för att effektivt bläddra mellan olika fönster, så man tjänar ingenting på att ladda flera sidor samtidigt eftersom man förlorar så mycket tid när man ska trycka upp menyer för att bläddra mellan dem.

Även bakåt-knappen har problem och tar en gärna för långt bak även fast man bara trycker en gång, så har man laddat en tung sida får man vara beredd på att ladda om den igen om man måste använda bakåt-knappen.

Man kan helt enkelt säga att Motorola har misslyckats med webbläsaren och som användare bör man byta ut den det första man gör efter att man har startat telefonen. Prestandan är det som tur var inget direkt fel på och även om man inte hänger med lurarna som sitter på Ice Cream Sandwich har vi sett betydligt sämre resultat.

browsermark

sunspider

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
stbeolFelix Byströmmr_man007 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
mr_man007
Medlem
mr_man007

Ett tips om telefonen hänger sig är att hålla in vol ner + power on/off en liten stund så startar telefonen om.
Det finns även en uppdatering till Android 2.3.6 tillgänglig som kanske kan lösa problemet 🙂

Felix Byström
Medlem

[quote name=”mr_man007″]Ett tips om telefonen hänger sig är att hålla in vol ner + power on/off en liten stund så startar telefonen om.
Det finns även en uppdatering till Android 2.3.6 tillgänglig som kanske kan lösa problemet :-)[/quote]

Bra att veta, jag ska komma ihåg det för framtida testande

stbeol
Gäst
stbeol

Kan någon tala om hur man får tag på updateringen till 2.3.6
Har då inte sett till denna 😥