Vi har sett att Samsung vet hur man tjänar pengar. Ett område som man lätt missar är tillbehören, ett område som Samsung nästintill har monopol på för sina egna telefoner. I och med släppet av flaggskeppet Galaxy S4 kom det även ett gäng nya tillbehör. Vi passar på att testa de som finns tillgängliga.

S-view Cover

Flip Cover är en snygg lösning för de som vill ge telefonen lite extra skydd. Eftersom man byter hela baksidan blir telefonen inte mycket tjockare till skillnad från de konventionella skalen på marknaden. Man har lärt sig läxan från förra året och justerat materialvalet, den här gången ska färgen inte flagna och man har även en annan nyhet. Det finns en liten öppning på framsidan som ger användaren möjligheten att ta samtal utan att öppna fodralet. Genom samma öppning kan man även se klockan, men vi hade gärna sett lite mer utveckling. Klockan släcks efter ett par sekunder och för att få den att tändas igen måste man sätta på skärmen. En smidigare lösning hade varit att den kände av rörelser så att skärmen tänds när man tar upp telefonen ur fickan – den lösningen har vi sett hos Lumia 920 och vi vet att den fungerar. Men även om rörelseaktivering skulle betyda att skärmen tänds när den inte ska göra det bör batteritiden inte påverkas eftersom Amoledtekniken är energieffektiv när vi har en svart bakgrund: Klockan skulle förmodligen kunna stå på konstant på en lägre ljusstyrka.

Fodralet är snyggt och texturen ger en helt annan känsla än den glatta plast som man känner i vanliga fall, därför är det lite synd att baksidan inte följer samma tema. En annan nackdel är att det inte finns något som håller framsidan på plats, tappar man telefonen och har otur är det skärmen som kommer träffa backen.

Trådlös laddare

Att ladda telefonen trådlöst är både snyggt och användbart. Vi har nyligen sett lösningar där man implementerat tekniken i möbler och vi lär få ser mer av detta framvöer. Därför var det en liten besvikelse att Galaxy S4 inte fick den funktionen direkt ur lådan men för en tusenlapp får man den funktionen samt en laddplatta. För att få den trådlösa laddningen krävs det ett annat bakstycke som gör telefonen ett par millimeter tjockare, men det gör snarare att telefonen ligger bättre i handen. Nackdelen är att lösningen blir opraktisk om man vill ta del av de andra skalen: Det går inte att både ha Flip Cover och trådlös laddning och om vi får se ett större batteri i framtiden är det inte säkert att det samtidigt går att köra trådlös laddning.

Laddningstiden blir runt tre gånger längre med trådlös laddning men det är fortfarande tillräckligt för att man ska kunna ladda telefonen helt full under natten. Vi har däremot ett problem med själva laddningsplattan. Den fungerar utmärkt till Galaxy S4 men mindre bra till andra telefoner. Trots Qi-standard för trådlös laddning är det formen som medför problem. Försöker vi placera en Lumia 920 på laddare är det enkelt att den tappar anslutningen. Det finns för få telefoner som använder trådlös laddning för att vi ska kunna avgöra om problemet ligger i laddningsplattan eller hos de andra tillverkare. En annan nackdel är att det för tillfället inte går att bara köpa bakstycket, har man redan en platta i hushållet är det en hög kostnad för att kunna ansluta en extra telefon.

HDTV-adapter

När MHL var nytt var den stora nyheten att man skulle kunna ansluta telefonen till TV:n och samtidigt ladda den. Problemet var att standarden inte slagit igenom i TV-världen. Lösningen var då en adapter som man kopplade in i vägguttaget – inte särskilt smidigt och mer bök än en vanlig micro-HDMI kabel. Nu har vi en ny version av MHL och den här gången har man tänkt till: Den nya adaptern behöver inte anslutas till vägguttaget utan ger laddning och bildöverföring med en kabel. Problemet är att medan MHL utvecklades kom andra, mer effektiva, lösningar – trådlös strömning. Samsung Link fungerar riktigt bra för att strömma material till datorn och har man inte en mediadator kan man ansluta Allshare Cast-dongeln för att få samma resultat. Lägg till en trådlös laddare så kan man ha telefonen bredvid sig samtidigt som den spelar upp film på TV:n och laddas.

S-health tillbehör

Vad vore S-Health för applikation om det inte fanns en massa onödiga tillbehör? Först ut har vi BT Body Scale som är Samsungs Bluetooth-våg så att du slipper uppdatera din vikt manuellt i applikationen. Med möjlighet att ansluta upp till fyra personer kan hela familjen tävla om att uppnå idealvikten. Näst ut är Samsungs HRM-band som är lite mer intressant. Bandet mäter hjärtfrekvensen och ansluter via Bluetooth 4.0 till Walking Mate applikationen för att ge en bättre bilda av en hälsa. Slutligen har vi S-Band som ska ge en bättre koll på kalorier och stegräkning men som även håller koll på hur bra du sover. Går du och lägger dig med S-Band håller Samsung koll på hur du rör dig och om du sover oroligt.

Vi har inte kunnat testa S-health tillbehören då de fortfarande var under utvecklingen när vi skrev recensionen.

Tillbehör Pris
S-view Cover ca 300 kr
Trådlös laddare ca 1000 kr
HDTV-adapter ca 350 kr
BT Body Scale ca 900 kr
HRM-Band ca 700 kr
S-Band ca 750 kr

Summering

Samsung lär sälja många miljoner exemplar av Galaxy S4 och då finns det potentiellt många köpare av deras tillbehör. Problemet är att Samsung placerat sig lite väl högt när det kommer till pris: Det tillbehör man förmodligen har störst användning av, trådlösa laddaren, är bra mycket dyrare än vad man kan hitta hos konkurrenter som Nokia och LG. Trådlös laddning är värdefullt, men vi anser inte att det är ett bra köp med den nuvarande prislappen.

Detsamma gäller tillbehören till S-health som riktar sig till en troligtvis begränsad målgrupp. Hur många är det som är intresserade av träning och viktkoll men som inte orkar skriva in sin vikt manuellt? Förmodligen inte särskilt många. När det kommer till HRM-bandet och S-Band är de förstås häftiga men det är svårt att se användbarheten i att man har koll på ifall man sover oroligt eller ej.

De två tillbehören som ligger i en rimlig prisklass är S-view bakstycket och HDTV-adaptern. Den förstnämnde var vi nöjda med, är man ute efter ett snyggt flipcover är S-view förmodligen det rätta valet. Den nya HDTV-adaptern är smidig då man slipper extra kablar, men samtidigt kan man slippa alla kablar om man istället strömmar från telefonen trådlöst till TV:n.

På det stora hela har Samsung ett intressant utbud av tillbehör men vi ser gärna att man pressar priserna något över hela sortimentet, inte minst då för den trådlösa laddningsstationen.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid