Mjukvara

Samsung var åter igen först ut med den senaste versionen av Android och nu får även Note-serien ta del av lite Project Butter sponsrat av Jelly bean. Vi kan säga detta: Det går snabbt, det flyter på bra och skärmen registrerar minsta tryck. Touchwiz har haft en riktigt bra utveckling och tittar vi på den senaste versionen är det inte bara en liten modifikation på standardversionen av Android, Samsung har verkligen jobbat för att ge användaren ett stort utbud av funktioner.

Nytt med Note II är split-screen läget som tillåter en applikation att endast ta upp en del av skärmen. Vi har sett det tidigare på surfplattor men nu är det första gången som en telefon får funktionen. För de som måste göra flera saker samtidigt går det nu att ha webbläsaren uppe samtidigt som du tittar på youtube eller har kartan uppe. Alla applikationer går inte att köra i split-screen utan endast de tolv som blivit inlaggda av Samsung vilket ändå bör vara tillräckligt för de flesta.

Tyvärr är split-screen läget inte så användbart som man kanske hoppats då man ofta vill använda hela skärmen. Hur som helst är det en häftig funktion och ibland har man faktiskt användning för den då det underlättar om man ska kopiera över texter eller bara skriva om något tidigare styckte. Eftersom man kan ändra ytan som applikationerna tar upp går det att ha ett filmfönster som använder 75 procent av skärmytan medan man har ett litet fönster till sms-appen.

Samsung har även gjort det enklare att ta en skärmdump. Nu behöver man inte längre trycka på knappar utan det räcker med att man drar med baksidan på handen över skärmen. Sen finns det förstås vissa funktioner som känns oanvändbara, bland annat kan man nu få upp klockan och missade samtal genom att dra handen ett par centimeter ovanför telefonen. Problemet är bara att det tar ett tag innan de dyker upp och framförallt är det lättare att bara trycka på hemknappen eller se om notifikationslampan blinkar.

Det som skiljer Note II från de flesta andra telefoner är pennan, som även den blivit uppgraderad. I förra årets version var pennan bara en penna. I den nya versionen är den snarare en hybrid mellan mus och penna. Bland annat har den fått en knapp som används för att direkt skära ut en skärmdump, ingen redigering behövs. Har du ett dokument och vill skicka över en viss del, förslagsvis ett diagram, trycker du bara in knappen markerar området du vill ha. Du får då en png-bild och möjligheten att på direkten skicka den via mail eller sms.

En annan spännande funktion är att man nu kan sväva med pennan över skärmen och då få upp information i vissa appar, är du inne bland anteckningar och svävar ovanför en ikon får du en beskrivning på vad ikonen gör. Du kan även använda sväv-funktionen för att scrolla bland sms och för att få upp innehållet i mail.

Problemet med att ha en löstagbar penna brukar vara att man glömmer den och går iväg. Samsung har därför lagt in en funktion som gör att telefonen piper till om du rör dig utan att pennan är istoppad, genom att använda accelerometern reagerar Note II på att du rör dig och meddelar att du inte har din penna med dig. Det är däremot upp till dig att komma ihåg vart du lagt den.

Note II är även bättre på att läsa vad du skriver än sin föregångare och detta har man utnyttjat med nya funktioner i S Note. Först har vi den vanliga handskriftsfunktionen som renskriver vad du skrivit, finns inte särskilt mycket att säga mer än att den är bra på att se skillnad på bokstäver. Sen har vi Shape match som renskriver dina geometriska figurer, gör du en halvdan cirkel med Shape match kommer resultatet bli en perfekt cirkel.

Slutligen har vi den funktion som förmodligen är mest användbar, Formula match. I den skriver du in formler som renskrivs men framförallt kan du sedan använda sök funktionen för att få fram svaret. Sökningen är kopplad till Wolfram Alpha som är känd bland fysikstudenter för att lösa krångliga ekvationer och hjälpa till med att rita grafer.

 

Det finns bara ett problem, ytan är begränsad och eftersom det är svårt att skriva litet går det inte att få plats med hur mycket som helst. Detta hade man kunnat lösa genom att utöka ytan och använda sväv-funktionen för att scrolla vertikalt, men i nuläget går det bara att göra det horisontellt vilket gör det svårt att skriva in mer än de grundläggande ekvationerna.

Samsung har vidareutvecklat funktionaliteten i Touchwiz för sin Note-serie och fått fram flera trevliga nya funktioner vi inte hittar i standardversionen av Android 4.1 eller för den delen i den version som används i Galaxy S III.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
KällarexFelix ByströmAmiDoncErikStenAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Det är definitivt inte en enhands telefon. Men jag själv är van att greppa min Galaxy Note med två händer precis som en del av andra kropps delar, har jag inga problem med större mobiler. Jag själv har inte fått klämma på en Note 2, men ser fram i mot det. Bra artikel som vanligt från NH.

tolou
Medlem
tolou

Skärmen skall tydligen inte vara Pentile, men inte ”Plus” heller tydligen.
http://www.oled-info.com/galaxy-note-2-uses-non-pentile-oled-display-267-ppi

Bobby83
Gäst
Bobby83

”Vi har lite svårt att förstå varför Note II placerar sig så bra då det inte ska vara en högre klockfrekvens på den Mali-400MP som den skeppas med”

GPUn körs i 533 MHz i Note II. Telefonen har även fått Exynos 4412 Revision 2 som ger ungefär 30% ökning i minnesbandbredd. Detta enligt XDA utvecklaren Andrei Lux

Nissepp
Gäst
Nissepp

NW, vad fan håller ni på med. sakfel och tyckanden.
Uselt.

Kreth
Gäst
Kreth

plast är det bästa som har uppfunnits

Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Kreth”]plast är det bästa som har uppfunnits

Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.[/quote]
Jag är ganska neutralt inställd till plats och inser att det finns fördelar med materialet. Lättviktighet och stryktålighet osv.
Jag har inga problem att leva med plastigheten i GS3 t.ex. men samtidigt finns det telefoner som känns mycket trevligare i handen pga annat material så det känns ändå som något värt att poängtera. Vissa är ju väldigt anala när det gäller materialval osv, alla är helt enkelt olika. 🙂

ErikSten
Gäst
ErikSten

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Kreth”]plast är det bästa som har uppfunnits Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.[/quote] Det är stor skillnad på plast och plast. Problemet med plasten i Note II är framför allt att ytan blir glatt vilket gör att den lättare glider ur fickan. Sen är det som alltid mycket personliga åsikter som väger in, men för mig så är det en större premiumkänsla att hålla i en telefon av glas, aluminium eller en mjukare polykarbonatplasten i One X och 8X[/quote]… Läs hela »

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Kreth”]plast är det bästa som har uppfunnits Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.[/quote] Det är stor skillnad på plast och plast. Problemet med plasten i Note II är framför allt att ytan blir glatt vilket gör att den lättare glider ur fickan. Sen är det som alltid mycket personliga åsikter som väger in, men för mig så är det en större premiumkänsla att hålla i en telefon av glas, aluminium eller en mjukare polykarbonatplasten i One X och 8X[/quote]… Läs hela »

Källarex
Gäst
Källarex

Smart av Samsung. Genom att göra Note II 2,5mm smalare än Note (83mm) och förlänga den 4,2mm så blir bildskärmsdiagonalen längre (säljer) samtidigt som telefonen B*L=Ytan minskat från 121,93cm2 Note till 121,64cm2 (Note II).
Telefonen är alltså smalare (lättare att hålla)
mindre 0,29cm2 (!) men har ”större skärm” därför skärmstorlek anges som diagonal(?!), inte som tex cm2 eller tum2.