Sammanfattning

Samsung Galaxy Note II har utvecklats mycket sedan sin föregångare. Den nya designen följer i samma spår som S III vilket kort och gott betyder glansig plast som inte ger samma premiumkänsla som polykarbonatplasten som HTC och Nokia använder eller det anodiserade aluminiumet vi finner hos Iphone 5, men när du tar upp telefonen är skeptisimen borta. Den är stabil, balansen är perfekt och vikten känns alldeles lagom.

På mjukvarufronten har man gjort stora framsteg, trots ett fåtal oanvändbara funktioner finns det mycket som förgyller användarupplevelsen. Men de största framstegen har man gjort med pennan, nu har vi ett fullt fungerande tillbehör som inte kräver att man även måste använda fingrarna. Trots dålig handstil klara Note II av att förstå dig och med de inbakade funktionerna behöver du inte sitta och renskriva dina anteckningar för att söka. Man kan säga att Note II är det perfekta tillbehöret på föreläsningar och event när man inte har vilja eller möjlighet att ta med en dator eller tablet.

Det behövs ingen ny kamera eller nytt ljudchip, de man använt från S III är bland det bästa man kan få tag i på dagens marknad. Detsamma gäller för mikrofon och högtalare som ger en bra samtalskvalitet även i bullriga miljöer.

Huvudargumentet för att köpa Note II är självfallet den stora skärmen som trots en lägre pixeltäthet än konkurrenterna presterar bra. Man kan ifrågasätta ändringarna i bildförhållandet samt att den nya skärmen inte är lika yteffektiv som den gamla. Men man har lyckats göra telefonen smalare och kan därmed nå ut till en bredare målgrupp – även fast det kvarstår problem med att nå horisontellt över skärmen. Split-screen var en av de delar som vi såg fram mest emot att testa och nu i efterhand får man nog känna sig lite besviken. Inte för att det inte fungerade som det ska utan snarare för att det var svårt att hitta situationer då det var användbart. Kanske är det bara så att vi behöver mer tid för att anpassa oss eller så går split-screen i videosamtalens fotspår.

En punkt vi värderar högt är batteritiden, det är ingen mening att ha den bästa prestanda eller finaste skärmen om man är tvungen att skruva ned ljusstyrkan och använda telefonen sparsamt. Med Note II kände vi inga begränsningar och det går även att använda den i två dagar med normalt användande. Lägg till en låg temperatur och du har en lur som inte går av för hackor.

Men det finns ett par problem. Det första är storleken då den är klumpig, svår att använda med en hand och framförallt svår att ta fram ur fickan när man sitter ned. Det andra problemet är att den har svårt att hitta sin genre, förra årets Note var brutalt mycket större än andra telefoner men efter det har vi sett en eskalering av skärmstorleken. När Galaxy S III sitter med en 4,8 tums skärm känns inte 5,5 lika stort medan skillnaden i fysisk storlek känns större med tanke på den bristande optimering av bredd som Note II har.

Sammanfattningsvis får man säga att Note II är en speciell telefon. Var man nöjd med Note kommer man vara ännu mera nöjd med Note II och är man ute efter en hybrid mellan telefon och tablet är det svårt att rekommendera något annat, förutom 4G-versionen av Note II som snart ska dyka upp.

Samsung Galaxy Note II

Fördelar:
+ Stor skärm med hög upplösning
+ Bra batteritid
+ Låg temperatur
+ Bra samtalskvalitet

Nackdelar:
Plastig
– Bred passform
– Hög prislapp

Galaxy Note II passar användare som:
Vill ha en stor och högkvalitativ skärm
Behöver mycket lagringsutrymme
Uppskattar god ljudkvalité i samtal och musikuppspelning
Behöver god batteritid

Galaxy Note II passar inte användare som:
Har begränsad ekonomi
Inte gillar plast
Föredrar en liten och smidig telefon


13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
KällarexFelix ByströmAmiDoncErikStenAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Det är definitivt inte en enhands telefon. Men jag själv är van att greppa min Galaxy Note med två händer precis som en del av andra kropps delar, har jag inga problem med större mobiler. Jag själv har inte fått klämma på en Note 2, men ser fram i mot det. Bra artikel som vanligt från NH.

tolou
Medlem
tolou

Skärmen skall tydligen inte vara Pentile, men inte ”Plus” heller tydligen.
http://www.oled-info.com/galaxy-note-2-uses-non-pentile-oled-display-267-ppi

Bobby83
Gäst
Bobby83

”Vi har lite svårt att förstå varför Note II placerar sig så bra då det inte ska vara en högre klockfrekvens på den Mali-400MP som den skeppas med”

GPUn körs i 533 MHz i Note II. Telefonen har även fått Exynos 4412 Revision 2 som ger ungefär 30% ökning i minnesbandbredd. Detta enligt XDA utvecklaren Andrei Lux

Nissepp
Gäst
Nissepp

NW, vad fan håller ni på med. sakfel och tyckanden.
Uselt.

Kreth
Gäst
Kreth

plast är det bästa som har uppfunnits

Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Kreth”]plast är det bästa som har uppfunnits

Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.[/quote]
Jag är ganska neutralt inställd till plats och inser att det finns fördelar med materialet. Lättviktighet och stryktålighet osv.
Jag har inga problem att leva med plastigheten i GS3 t.ex. men samtidigt finns det telefoner som känns mycket trevligare i handen pga annat material så det känns ändå som något värt att poängtera. Vissa är ju väldigt anala när det gäller materialval osv, alla är helt enkelt olika. 🙂

ErikSten
Gäst
ErikSten

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Kreth”]plast är det bästa som har uppfunnits Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.[/quote] Det är stor skillnad på plast och plast. Problemet med plasten i Note II är framför allt att ytan blir glatt vilket gör att den lättare glider ur fickan. Sen är det som alltid mycket personliga åsikter som väger in, men för mig så är det en större premiumkänsla att hålla i en telefon av glas, aluminium eller en mjukare polykarbonatplasten i One X och 8X[/quote]… Läs hela »

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Kreth”]plast är det bästa som har uppfunnits Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.[/quote] Det är stor skillnad på plast och plast. Problemet med plasten i Note II är framför allt att ytan blir glatt vilket gör att den lättare glider ur fickan. Sen är det som alltid mycket personliga åsikter som väger in, men för mig så är det en större premiumkänsla att hålla i en telefon av glas, aluminium eller en mjukare polykarbonatplasten i One X och 8X[/quote]… Läs hela »

Källarex
Gäst
Källarex

Smart av Samsung. Genom att göra Note II 2,5mm smalare än Note (83mm) och förlänga den 4,2mm så blir bildskärmsdiagonalen längre (säljer) samtidigt som telefonen B*L=Ytan minskat från 121,93cm2 Note till 121,64cm2 (Note II).
Telefonen är alltså smalare (lättare att hålla)
mindre 0,29cm2 (!) men har ”större skärm” därför skärmstorlek anges som diagonal(?!), inte som tex cm2 eller tum2.