Samsung har efter många om och men lanserat uppföljaren till monstersuccen i Galaxy-serien. Samsung Galaxy S3 har stora skor att fylla ut och även om smartphonemarknaden är mer konkurrenskraftig än någonsin visar det nya flaggskeppet upp en imponerande bredd och funktionalitet i våra tester.

Redan med Galaxy S visade Samsung att de kunde producera kraftfull hårdvara, men det var först med Galaxy S II, hädanefter nämnd som S2, som de verkligen visade vad de var kapabla till. S2 kom till marknaden med många nya teknologier, vi fick se den första Amoledskärmen som inte använde sig av pentile-matris, för att inte tala om Exynos 4210 systemprocessorn som fortfarande står starkt ett år efter att den släpptes. Efter försäljningssuccéerna med Galaxy Nexus och Galaxy Note är det äntligen dags för det efterlängtade flaggskeppet Galaxy S3 som redan fått nära 10 miljoner förhandsbokningar – vilket är ungefär lika mycket som det totala antalet telefoner med Windows Phone 7.

Specifikationer Samsung Galaxy SIII
Mått (H x B x D) 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
Vikt 133 gram
Skärmpanel Super AMOLED HD
Storlek och upplösning 4,8 tum, 1280 x 720 pixlar (306 ppi)
CPU Samsung Exynos 4412
(Cortex-A9 med fyra kärnor)
Tillverkningsteknik 32nm
CPU-frekvens 1,4 GHz
GPU Mali-400MP
RAM 1 GB
Internimnne 16, 32 GB
(64 GB kommer senare)
MicroSD-plats Ja upp till 64GB
Batteri 2 100 mAh
Anslutningar MHL, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 4.0
FM-radio, GPS
NFC ”S Beam”
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 1,9 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Android 4.0.4, med TouchWiz

Det finns mycket att hylla bara av att titta på specifikationerna. Vi ser den nya versionen av Exynos som förutom det dubbla antalet CPU-kärnor även har en grafikkrets med högre klockfrekvens, under en tidsperiod ryktades det om att Galaxy S3 skulle få den nyutvecklade grafikenheten Mali-T604 från ARM men vi är ändå nöjda med en överklockad version av Mali-400 som presterat bra i de tester vi sett tidigare. Skärmen på 4,8 tum är utrustad med 720p-upplösning men använder sig av pentile, under skärmdelen kommer vi gå in mer specifikt på hur den skiljer sig från andra Amoledskärmar och om pentile-matrisen är ett stort avbräck eller mest en brist på pappret.

Hårdvarumässigt finns det verkligen inget att klaga på – den billigaste versionen erbjuder möjlighet till 80GB lagringsutrymme vilket bör täcka de flestas behov och är bra mycket mer än de 32GB som huvudkonkurrenten One X erbjuder. Batteriet på 2100 mAh är löstagbart vilket får oss att undra om det i framtiden kommer släppas ett skal med plats för ett större batteri likt det skal som släpptes till Galaxy S2, men även om det inte gör det så är batteriet större än konkurrenterna redan från fabrik.

Det som framförallt får munnen att vattnas är den uppdaterade mjukvaran som är baserad på Android 4.0.4 och har den senaste versionen av Touchwiz ovanpå – bland de medföljande programmen finner vi SmartStay S, som håller koll på vart du tittar och ser till att skärmen inte släcks när du läser texter, S voice som är Samsungs svar på Siri och S Beam vars uppgift är att föra över filer till andra S3:or.

Kartongen är liten och stilren och säger något om hur mycket uppmärksamhet S3 har fått, lådan är inget som får en ointresserad köpare att välja just den här telefonen. Förutom telefonen medföljer det hörlurar, USB-kabel, väggadapter och manual. MHL har inte haft någon nyckelposition i marknadsföringen och därför känner vi oss inte svikna av att det inte finns med en MHL/HDMI-adapter. Vi fick det vita exemplaret som är den enda som konsumenterna i Sverige kommer kunna få tag i vid lanseringsdatumet, på grund av något oklara anledningar kommer den blå varianten först dyka upp i slutet av juni.

Samsung Galaxy S3 har inte bara gott om lagringsyta utan även tryckt in relativt snabbt NAND-minne i telefonen. Dess 32GB kan som sagt utökas med ytterligare 64GB genom ett microSD-kort. I Sverige får vi nöja oss med 1GB RAM, vilket dock räcker för att vara på paritet med övriga telefoner i premiumsegmentet.

Annons

25
Leave a Reply

Please Login to comment
25 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
Hans Ahlsenmikkoman1Anton KarmehedDavid123Marquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Diim
Gäst
Diim

Måste verkligen telefonerna ha tillgång till wifi för att använda S Beam?? Tror det faktiskt är wifi-direct som gäller och det gör funktionen mycket mer användbar!! Rätta mig om jag har fel

uffe pettersson
Gäst
uffe pettersson

Små händer och dålig ekonomi,

snälla sluta.. haha

TheX
Medlem
TheX

Märkte snabbt att det va ett väldigt lokalt test. Älta alltså 😉

Bra test för övrigt.

makhra
Medlem
makhra

[quote name=”Diim”]Måste verkligen telefonerna ha tillgång till wifi för att använda S Beam?? Tror det faktiskt är wifi-direct som gäller och det gör funktionen mycket mer användbar!! Rätta mig om jag har fel[/quote]

Helt rätt – det är inte WiFi som används utan WiFi direct som dessutom ansluts superenkelt via nfc. Det är det smidiga med funktionen och handhavandet bör inte skilja sig mycket från att använda endast nfc. 🙂

Henrik Berntsson
Admin

en riktigt trevlig lur, har S2 idag och jag får nog säga att de saker jag retat mig på som tex att den inte hittar min position tillräckligt snabbt, bättre bilder i mörk omgivning etc verkar vara på rätt väg. att ta foto när man filmar är välkommet också. jag surfar en hel del och jag har känt att knapparna i S2 är lite små och jag har velat ha en större skärm och högre upplösning också. gillar att man gjort så mycket förbättringar och att man har lyssnat på konsumenterna

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”uffe pettersson”]Små händer och dålig ekonomi,

snälla sluta.. haha[/quote]
Det blev lite hastigt i publiceringen, punkterna var rätt men formuleringarna var inte klara. Vi har putsat det lite nu så det är klarare vad som menas.

fackamato
Medlem

Tja, vad ska man säga. Inte direkt oväntat, men lite besviken är man allt. :-/

Men, jag är en av dom som föredrar en ren Android-upplevelse (t.ex. min gamla SGS kör SlimICS – hela ROM:en tar under 80MB!).

Om nästa Googletelefon kommer med 4.6″ @ 720p, 32GB internminne, 1.5GHz Krait så måste man väl slå till på den nästan.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Läste en annan recension att S3 tog 3 bilder per sekund, HOX tar 5 bilder per sekund. Hitta fokus snabbt var HOX också överlägsen på. Sen är skärmen inte lika färg korekt pga amoled tekniken. Det ser fint ut, inte korekt. Ett minus till är på kameran det låga ljus insläppet bländare 2.6 jämför med HOX 2.0, det blir stor skillnad ute nattetid. Är man ute efter en kamera och en skärm för att kunna ta och visa bilder lite mer professionellt då har HOX bättre förutsättningar.Ofta när det gäller recensioner så blir det subjektivt, pga kunskap och erfarenhet.Men i… Läs hela »

Diim
Gäst
Diim

Känns som recensionen steg lite nu efter rättningarna! 🙂

Sen så tror jag som Felix Byström, att snart kommer dom flesta som har tekniken inbyggd att klara detta med S-Beam och då blir det MYCKET användbart!! 😉

Diim
Gäst
Diim

[quote name=”Retur”]Läste en annan recension att S3 tog 3 bilder per sekund, HOX tar 5 bilder per sekund. Hitta fokus snabbt var HOX också överlägsen på. Sen är skärmen inte lika färg korekt pga amoled tekniken. Det ser fint ut, inte korekt. Ett minus till på kameran är det låga ljus insläppet bländare 2.6, jämför med HOX 2.0 blir stor skilnad ute nattetid. Är man ute efter en kamera och en skärm för att kunna ta och visa bilder lite mer professionellt då har HOX bättre förutsättningar.Ofta när det gäller recensioner så blir det subjektivt, pga kunskap och erfarenhet.Men i… Läs hela »

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”Diim”]Har själv läst dom flesta av dom stora sidornas recensioner och där verkar det som SGS3 sopar mattan med HOXen nästan jämt. Men jag kanske har missat någon?? Tror faktiskt att Engadgets var en av dom mest pessimistiska jag läst om SGS3an, kanske var den d syftade på? Isf så finns det massor med andra recensioner där sidorna är endast mobil inriktade![/quote]Det var en ren foto inriktad recension jag läste. Prestanda skillnaden är ointressant mellan dom, redan i HOX finns prestanda i överflöd. Enda nackdelen är mikro lagget på en del ställen i Sense, men det får dom nog… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Diim”]
Sen så tror jag som Felix Byström, att snart kommer dom flesta som har tekniken inbyggd att klara detta med S-Beam och då blir det MYCKET användbart!! ;-)[/quote]
Enligt följande källor så är S-Beam proprietärt, så det kommer nog endast fungera med andra Samsung-prylar (som stödjer funktionen).

Källor:
1. http://www.theandroidsoul.com/verizon-galaxy-s3-specs-and-price-199-16gb-and-249-32gb-pre-order-starts-june-6/
2. http://www.myindiaguide.com/news/business/2012/06/01/samsung-galaxy-s-iii-launched-india-rs-43180-006557.html
3. http://www.techlounge101.com/2012/05/samsung-galaxy-s-iii-review-part-two.html

Det är inte så troligt att andra mobiltillverkare skulle börja licensiera S-Beam då det redan finns liknande teknik.
Förhoppningsvis kommer nog Samsung öppna upp tekniken så tidigt så det blir en öppen standard, istället för att alla tillverkare har varsin teknik.

Medlem
Calle2003

Videoinspelningen på min Nokia C7 blir betydligt bättre än det där. Ska ni testa 808 Pureview när den kommer ut? En jämförelse med Galaxy S3 vore nice. 😛

eggtody
Gäst
eggtody

varför snackas det aldrig om ljudchipet i mobilerna? för mig är musiken absolut viktigast och där spöar HTC alla konkurenter.

Andreas G
Medlem

[quote name=”Diim”]Men jag kanske har missat någon?? Tror faktiskt att Engadgets var en av dom mest pessimistiska jag läst om SGS3an, kanske var den d syftade på? Isf så finns det massor med andra recensioner där sidorna är endast mobil inriktade![/quote]

Engadget är pessimister om allt som inte har ett äpple på sig.

fackamato
Medlem

[quote name=”eggtody”]varför snackas det aldrig om ljudchipet i mobilerna? för mig är musiken absolut viktigast och där spöar HTC alla konkurenter.[/quote]

Slår den min gamla Samsung Galaxy S (Chip: Wolfson’s WM8994) med Voodoo Sound? http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=806195

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”eggtody”]varför snackas det aldrig om ljudchipet i mobilerna? för mig är musiken absolut viktigast och där spöar HTC alla konkurenter.[/quote]
Jag vet inte om du läst hela recensionen eggtody, men Felix har i alla fall gett både ljudchipet och ljudkvaliten en helt egen avdelning. Där vi både detaljerar vilket chip som används och hur den subjektiva ljudkvaliten är.
https://www.nordichardware.se/smartphone/45929-samsung-galaxy-s3-i-test-kungen-aer-doed-laenge-leve-konungen.html?start=6#content

anonymous200
Gäst
anonymous200

Kan informera att Galaxy S3 er hysteriskt snabb pa att ta bilder. Det ar inget snack om att den klarar 3st per sekund utan betydligt fler om man ar tillrackligt snabb med fingret. Telefonen ar BLIXTRANDE snabb. Inga fordrojningar i nagot alls!

Marquzz
Medlem
Marquzz

Håller med, den tar bilder i samma takt som jag hinner ”tappa” med fingret. Väldigt snabb, snabbare än de flesta kompaktkameror som jag använt.

David123
Gäst
David123

Vadå nackdel plastig känns inte plastig alls, Passformen är näst intill perfekt.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”David123″]Vadå nackdel plastig känns inte plastig alls, Passformen är näst intill perfekt.[/quote]
Smaken är alltid som baken David, jag är ganska säker på att det finns flera som inte alls håller med dig. Men det mesta hänger också på referenser, har man en HTC One S med aluminium unibodyskal i en handen och Galaxy S III i andra så känns S3:an plastig, även om passformen som du säger är ganska bra för många.

mikkoman1
Gäst
mikkoman1

Någon som kan säga om kameran har en chans i kvalite mot Nokia N8?

Hans Ahlsen
Gäst
Hans Ahlsen

Hej! Har precis fått i min Samsung G S3 fått denna app Touchwiz-starts installerad. Nu har appen låst min mobil med info att Touchwiz-starts har stoppats. Någon som vet hur man kan ta bort eller forsätta? Allt är låst. Har startat om men samma medd kommer upp.

Tack! /Hasse