Silverstone och Chieftec tar plats i vårt testlabb, båda tillverkarna med nätdelar i de mindre formfaktorerna SFX och SFX-L. 80 plus gold, helmodulärt och hög kapacitet i ett väldigt kompakt format är en lockade kombination, men vad medför det för kompromisser?

Det är dags för en ny uppdatering av Sveriges största datornätdelsjämförelse och det med nya nätaggregat från Silverstone och Chieftec. För de som vill lära sig mer om nätdelar, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska nätaggregatsguiden där nu även Silverstone och Chieftecs modeller finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Silverstone SX600-G

Silverstone är vana i gemet när det kommer till nätaggregat i de mindre formaten, framförallt i formfaktorn SFX. SFX betyder bland annat att nätagget är endast 10 centimeter djupt, vilket gör det till ett klockrent alternativ för riktigt små datorer.

SX600-G är en av företagets toppmodeller som utöver alla trevliga specifikationer som 80 plus gold och helmodularitet dessutom är semipassivt. Tyvärr kan vi meddela att så fort vi kopplade in det till vår konstlast började fläkten snurra redan vid vår minibelastning på 10 procent, så man kan konstatera att detta är något som ytterst sällan kommer hända.

Silverstone SX600 G 004

Bra prestanda men slår ljudnivårekord

SX600-G presterar bra för sin storlek i vårt test, man kan inte riktigt förvänta sig motsvarande prestanda som större ATX-aggregat med samma kapacitet. Värdena är dock helt godkända och det finns inga direkta klagomål på den biten. Man kan alltid önska bättre prestanda, men då Silverstone för tillfället har ett starkt grepp om SFX-marknaden så är detta den bästa referensen i formfaktorn vi har idagsläget.

Det allra största problemet är den lilla fläkten som Silverstone konfigurerat aggressivt, vid 100 procents belastning är det faktiskt den första modellen som faktiskt överröstat vår konstlast. Fläkten snurrade då på i över 3 500 varv per minut och suset är påträngande. Nu är det inte ofta man belastar ett SFX-aggregat med 600 watt, men redan vid halva belastningen surrar fläkten på friskt i cirka 1 350 varv per minut, vilket även det är rätt högljutt.

Något vi måste påpeka är effektiviteten, som snuddar på 80 Plus Platinum i våra tester, vilket är imponerande. Lite synd att ljudnivån är såpass hög då det inte blir mycket spillvärme över, lufttemperaturen ligger och cirkulerar på 26C genom hela testsviten.

Du hittar diagram med resultat i slutet av artikeln, och fullständiga resultat i Svenska Nätaggregatsguiden.

Silverstone SX600 G 001

”SX600-G är ett högkapacitetsaggregat i SFX-formatet, effektiviteten är skyhög och ligger till och med runt nivån för 80 Plus Platinum. Spänningsvärdena är bra men rippelvärderna är lite sämre, dock fortfarande på en godkänd nivå. Tyvärr är den största nackdelen ljudnivån, som vid full belastning blir nästintill outhärdlig. 3 500 varv per minut med en 80 millimeters fläkt skapar en hel del oljud.” – Svenska nätaggregatsguiden 2016-02-29

Lägstapris på prisjakt.se: Product price

 

Chieftec SFX-500GD-C

Chieftec har också en formfaktordebut i vår guide med SFX-500GD-C och till skillnad från vad namnet beskriver så är det faktiskt ett nätaggregat med formfaktorn SFX-L. Detta innebär att man kan bygga lite på djupet, i detta fallet så är det 12,5 centimeter djupt jämfört med 10 centimeter för standard SFX. Den största fördelen är att man får plats med en större fläkt, ända upp till 120 millimetersmodeller. Många chassin som använder sig av SFX-formfaktorn klarar även SFX-L, men det gäller att kika ordentligt på måtten för att se till att det passar.

SFX-500GD-C är ett helmodulärt nätaggregat som är certifierat för 80 Plus Gold som desssutom är ganska aggressivt prissatt. Lite över tusenlappen ger dig kombinationen av det ovan, priset innebär dock vissa kompromisser.

Chieftec SFX 500GD C 006

Mycket tyst, men med visst komponentsnålande

Rippelvärdena vid låga belastningar är mycket bra, men stiger upp till 63 millivolt vid full belastning. Långt under vad ATX-specifikationen kräver men vi kunde önskat oss lite bättre här. Spänningsregleringen är något sämre än Silverstones men även där fortfarande på en godkänd nivå.

Något som det dock är avsevärt bättre på är ljudnivån, det kan fortfarande inte mäta sig med modeller i ATX-formatet men vid 50 procents belastning mäter vi upp en fläkthastighet på endast 610 varv per minut. Vid full belastning blir det av förklarliga skäl mer högljutt men en fläkthastighet på 1 500 varv per minut så är det ändå acceptabelt.

Chieftecs nätaggregat är överlag ett starkt alternativ på marknaden om det finns utrymme för SFX-L. Tyvärr är prestandan inte tillräckligt bra för att det ska få en rekommendation, men det är en modell värd att hålla ett öga på.

Du hittar diagram med resultat i slutet av artikeln, och fullständiga resultat i Svenska Nätaggregatsguiden.

Chieftec SFX 500GD C 005

”Chieftecs nätaggregat i SFX-L formatet presterar överlag bra, spänningsvärdena är bra men rippelvärdena mediokra. Tack vare sin 120 millimetersfläkt så hålls ljudnivån nere och 500GD-C kan kallas för ett tyst nätaggregat genom alla belastningar, även om vårt testexemplar hade visst missljud från fläkten.” – Svenska nätaggregatsguiden 2016-02-29

Lägstapris på prisjakt.se: Product price

Testresultat

Fullständiga resultat för alla belastningar och spänningar finns i Svenska Nätaggregatsguiden.

Marknadsanalys och uppdateringar

Vi väntar med spänning på att nya nätdelar från CES ska dyka upp i handeln, framförallt ser vi fram emot ytterliggare SFX-modeller. Exempelvis Silverstones 700 Watts SFX-L med 80 Plus Platinum och Corsairs olika SFX-mdoeller. Det blir ett spännande år för nätaggregat!

Läs mer i Svenska nätaggregatsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med diagram, prisjämförelser och specifikationer i Svenska nätaggregatsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt köp. Vill du ta dig direkt till sammanfattningar och utmärkelser så hittar du det här (700-900W) och här (1000W och uppåt).

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid