De dyra telefonerna har fått mycket uppmärksamhet på sista tiden medan smartphones i mellan- och budgetsegmentet nästintill blivit utrotade i media – något som kanske inte är så konstigt eftersom de inte har lika mycket funktioner att skylta med. Vi har därför valt att göra en en jämförelse mellan tre telefoner som inte satsar på att vara bäst på allt utan istället ha ett pris som fler har råd med: Huawei Honor, ZTE Blade II och Motorola Motoluxe.

Föregångaren till Blade II gjorde stor succé under 2010-2011 och trots att priset gått upp lite hoppas ZTE på ett nytt bra år. Till skillnad från Huawei och Motorola har de inga telefoner i de dyrare prisklasserna vilket lett till att de blivit ett märke som associeras till budget – på gott och ont.

Huawei Honor är den första del av företagets nya sortiment som når Sverige, inom en snar framtid kommer även flaggskeppet med svårslagen prestanda. Huawei hoppas nu att Honor ska bygga upp företagets rykte när det gäller mellansegmentet.

Motoluxe känns däremot, trots storleken på företaget, som ett wild card då Motorola har en historik av att inte lyckas så bra när det kommer till att tillverka billiga telefoner. Den är även den dyraste telefonen i vårt test och vi hoppas att de extra kronorna ska ge resultat.

För att försöka ge en rättvis bedömning är testet indelat i samma delar som vi har i en vanlig recension, i varje del kommer vi att deklarera en vinnare och till summeringen kommer vi väga alla resultat mot varandra för att få fram en vinnare. Även priset på telefonerna kommer spela roll för slutbetyget, en dyrare telefon behöver alltså imponera lite mer än en billigare.

Specifikationer Huawei Honor ZTE Blade II Motorola Motoluxe
Mått (H x B x D) 122 x 61 x 10,9 mm 115,1 x 57,9 x 10,9 117,7 x 60,5 x 9,8 mm
Vikt 140g 117g 122g
Skärmpanel LCD, Gorilla Glass LCD LCD, Gorilla Glass
Storlek och upplösning 4 tum, 480×854 pixlar (245 PPI) 3,5 tum, 480×800 pixlar (267 PPI) 4 tum, 480×854 pixlar (245 ppi)
CPU Qualcomm MSM8255 (Enkärnig Scorpion) Qualcomm MSM7227A (Enkärnig Cortex A5) Qualcomm MSM7227A (Enkärnig Cortex A5)
CPU-frekvens 1,4GHz 1GHz 800MHz
GPU Adreno 205 Adreno 200 Adreno 200
RAM 512MB 512MB 512MB
Internminne 4GB, Stöd för microSD 200MB, Stöd för microSD 1GB, Stöd för microSD
Batteri 1930mAh 1200mAh 1400mAh
Anslutningar 3,5mm hörlursuttag 3,5mm hörlursuttag 3,5mm hörlursuttag
Trådlös kommunikation HSDPA, 14,4 Mbps, WiFi 802.11n, Bluetooth 2.1, FM-radio, GPS, DLNA HSDPA, 7,2 Mbps, WiFi 802.11n, Bluetooth 2.1, FM-Radio, GPS HSDPA, 7,2 Mbps, WiFi 802.11n, Bluetooth 3.0, FM-radio, GPS
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED blixt Framsidan: 2MP för videosamtal Baksidan: 5MP med autofokus och LED blixt Framsidan: 0,3MP för videosamtal Baksidan: 8MP med autofokus och LED blixt Framsidan: 0,3MP för videosamta
Sensorer Accelerometer, Gyroskopsensor, IR-sensor Accelerometer, Gyroskopsensor, IR-sensor Accelerometer, Gyroskopsensor, IR-sensor
Operativsystem Android 2.3, Gingerbread Android 2.3, Gingerbread Android 2.3, Gingerbread
Cirkapris: 2500 kr 1695 kr 2600 kr

Trots att telefonerna har nästintill samma mått skiljer sig insidan väldigt mycket – Blade II och Motoluxe använder sig av Qualcomms MSM7227A, dock med olika klockhastigheter, medan Honor har den lite kraftfullare MSM8255 som inte har lika många år på nacken. I överlag står Honor ut mest då vi hittar ett ordentligt batteri och även ett större internminne. Att Blade II är billigast märks ganska fort då den har svårt att hänga med på många punkter, den enda del som Blade II får bäst på är pixeltäthet på grund av en mindre skärm.

En sak som vi uppskattar på alla telefoner är platsen för microSD vilket ger dem möjligheten att konkurera med de dyrare telefonerna när det kommer till lagring.

Test – överföringshastighet och RAM Huawei Honor ZTE Blade II Motorola Motoluxe
Överföringshastighet 1,33MB/s 3,79MB/s 4,1MB/s
Tillgänglig RAM 305MB 153MB 388MB

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Ante42LK765Anton KarmehedVoineWågandch931 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Hade också tagit Huawei Honor. Bra batteri i den! ZTE Blade II ser väldigt leksaksaktig ut om man jämför med dessa och föregångaren.

go tjej
Gäst
go tjej

[quote name=”Swedish Berserk”]Hade också tagit Huawei Honor. Bra batteri i den! ZTE Blade II ser väldigt leksaksaktig ut om man jämför med dessa och föregångaren.[/quote]
1930mah batteri, jag klagar inte. 😆

Marquzz
Medlem
Marquzz

Undrar om Apple kommer stämma Huawei nu, Honor är ju extremt lik Iphone 4/4S måste jag säga.

Jacob Hugosson
Medlem

Honor verkar ju vara en väldigt vettig lur, för det priset är det mycket batteritid i en smartphone.

Motvikt
Gäst
Motvikt

Xperia sola är ett bättre val imo. Xperia Ray och neo v också för den delen

Bengt39
Gäst

Kul jämförelse – en sån smartphone räcker säkert för många.

Silenz
Medlem
Silenz

Ni borde ha testat ICS-betan som Huawei släppte för några månader sen.
Skulle vara kul att se om den presterar annorlunda 🙂

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Bengt39″]Kul jämförelse – en sån smartphone räcker säkert för många.[/quote]
Ja Felix har gjort ett riktigt bra jobb och som du säger Bengt räcker nog lurar i denna prisklassen för många användare, många ska kanske inte ens köpa dyrare modeller egentligen. 🙂

[quote name=”silenz”]Ni borde ha testat ICS-betan som Huawei släppte för några månader sen.
Skulle vara kul att se om den presterar annorlunda :)[/quote]
Det skulle klart vara intressant, kanske kan vara värt en kort blänkare i efterhand. Dock svårt att ta med i beaktning i testet mer än vi gjort redan där telefonen just fått ros för sina kommande uppdateringar. 🙂

andch931
Gäst
andch931

Mycket intressant test då jag precis var på väg att välja en smartphone som håller måttet utan att kosta mig förmycket. Huawei Honor ser ju mycket bra ut och det passar mig om batteritiden är vad som utlovas i detta test. Någon som har Honor?

VoineWåg
Gäst
VoineWåg

Funderar på vad som retar mig mest med min nuvarande telefon (Motorola Defy Mini) och kommer fram till att ett test även borde innehålla uppgifter om: 1. Hur många förinstallerade program som autostartar och inte går att avinstallera + vilka rättigheter dessa kräver (är man en någorlunda normalparanoid person som dessutom avskyr autostartande program man aldrig kommer att använda så är det relevant…) 2. Talkvalitet i tysta rum. Min Motorola är skitbra i buller med oduglig i tysta lokaler. Överkompenserande bullerdämpning eller liknande. För övrigt ett kanonbra test. Med Huawei Honors batteritid kanske jag kan få det jag trodde att… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”VoineWåg”]Funderar på vad som retar mig mest med min nuvarande telefon (Motorola Defy Mini) och kommer fram till att ett test även borde innehålla uppgifter om: 1. Hur många förinstallerade program som autostartar och inte går att avinstallera + vilka rättigheter dessa kräver (är man en någorlunda normalparanoid person som dessutom avskyr autostartande program man aldrig kommer att använda så är det relevant…) 2. Talkvalitet i tysta rum. Min Motorola är skitbra i buller med oduglig i tysta lokaler. Överkompenserande bullerdämpning eller liknande. För övrigt ett kanonbra test. Med Huawei Honors batteritid kanske jag kan få det jag trodde… Läs hela »

LK765
Gäst
LK765

Jag köpte en Blade I kring jul 2010 för en tuselapp, och mer teknik för pengarna lär jag nog aldrig få. Att de idag tar nästan dubbelt så mycket för en måttligt upphottad II-a, är nog en dålig idé om man vill ta marknadsandelar.

Jag fick nyligen en Galaxy 2S och egentligen är fördelarna mycket små jämfört med min gamla Blade, inte alls i paritet med prisskillnaden.

Ante42
Gäst
Ante42

En Xperia Arc S för 2500:- tycker jag också borde platsa i den här testen. Skulle tro att den skulle stå sig väl.