Ljudkvalitet, datahastigheter och GPS

När man köper en telefon i mellanklassen är man oftast inte ute efter den snabbaste telefonen eller den med störst skärm med högst upplösningen – istället vill man ha en telefon som det går att ringa med. Som vanligt använder vi vårt brustest för att testa hur bra telefonen fungerar i en stökig miljö, men vi har även testat dem under vardagliga förhållanden under testtiden.

Resultatet från brustestet blev förvånansvärt bra, alla presterade jämnt med de telefoner i de övre prisklasserna som vi testat – bäst var Motorola Motoluxe som med ett klart ljud och bra brusreducering stod över både Blade II och Honor.

Vi har även testat hastigheten över WiFi med de tre telefonerna och där blev resultatet däremot annorlunda.

Test – WiFi
Huawei Honor ZTE Blade II Motorola Motoluxe
Plats 1 (ner/upp) 6,6/0,9 Mbps 3,2/1,1 Mbps 3,7/0,7 Mbps
Plats 2 (ner/upp) 12,3/1,1 Mbps 6,5/1,4 Mbps 5,6/0,9Mbps
Plats 3 (ner/upp) 11,4/1,3 Mbps 7,0/0,9 Mbps 4,4/1,0Mbps

Motoluxe som presterade bäst på förra testet lägger sig sist på vårt WiFi test med låg hastigheter såväl upp som ner. Däremot hade den enkelt för att upptäcka och ansluta till nya nät som storebror RAZR har haft lite problem med.

WiFI-hastigheter blir inte jätteviktigt när du har en telefon som begränsas av hårdvaran, när du laddar en hemsida kommer du inte märka skillnad om du får 2Mbps eller 8Mbps, däremot spelar det större roll om du strömmar en film från youtube. Trots att resultaten skiljer ganska mycket ger det alltså inte Honor en enorm fördel.

Nästa test på schemat: GPS.

Att man använder GPS har blivit allt vanligare, inte bara i bil utan även om man är ute och springer och vill mäta hur långt man har sprungit. Därför har vi testat att åka på en runda och låta telefonerna spara vår väg.

Visa GPS på en större karta

Huawei Honor presterar utan tvekan bäst och följer vägen nästintill perfekt. Motoluxe gör ett hyffsat jobb men ligger ett par meter fel hela tiden. Tittar vi på resultatet för Blade II är det svårt att inte skratta, förutom att inte följa vägen så tappar den kontakten ibland vilket resulterar i ett hopp frammåt där informationen inte sparas vilket är värdelöst om man vill spara en löparrunda och än värre om du är ute och kör och helt plötsligt tappar kontakt med sateliten.

Avslutningsvis testar vi även ljudkvalitet vid uppspelning av musik som är den vanligaste uppgiften en telefon har oavsett prisklass. Eftersom ljudkvalitet är svårt att mäta kör vi vårt subjektiva test där vi helt enkelt går igenom ett par låtar och jämför mellan telefonerna, för att göra det så objektivt som möjligt får den som lyssnar inte veta vilken telefon det är som är inkopplad.

Låt Filtyp Bitrate Information
May it be – Enya mp3 320 kbps Lugn låt med få frekvenser
Euphoria – Loreen mp3 320 kbps Högre tempo
Fallen Leaves – Billy Talent mp3 192 kbps Många växlingar mellan frekvenser
Herz Aus Stein – Megaherz mp3 320 kbps Tyngre låt med många låga frekvenser
Unborn – Zatox flac 1132 kbps Mycket bas och många frekvenser

På de första tre låtarna är det omöjligt att skilja dem åt, det flyter på bra men saknas lite djup vilket gör att ljudet låter lite grann som om man lyssnar med ett par billiga hörlurar. När vi däremot sätter igång de två tyngre låtarna som kräver lite mer av telefonerna är det två telefoner som står ut. Motoluxe har en bättre bas och ljudet blir helt klart tydligare än både Blade II och Honor. Det är fortfarande långt kvar till kvaliteten på de dyrare lurarna och vi undviker helst att lyssna på den mer krävande musiken. Den andra telefon som står ut är Blade II som inte klarar sig bra alls, när basen går upp och frekvensbytena blir mer tydliga så hänger den inte med alls och ljudet blir inte bra.

Medan Blade II och Motoluxe använder sig av Android-spelaren från 2.3 kör Honor på den nyare från 4.0. Förutom ett nytt utseende är den lite rappare än den äldre versionen, som blir extra tydlig då Honor har lite kraftigare hårdvara.

Huawei Honor – Motorola Motolux

Det är svårt att utse en vinnare i kommunikationsdelen eftersom Honor och Motoluxe har presterat bra på olika punkter. Medan Honor lyckades bra med GPS och datahastigheter så har Motoluxe en fördel när det kommer till ljudkvalitet, men eftersom vi anser att telefonen används mer till samtal och musiklyssnande än nedladdning och spårande och därför ger vi vinsten till Motorola.

Vinnare: Motorola Motoluxe

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Ante42LK765Anton KarmehedVoineWågandch931 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Hade också tagit Huawei Honor. Bra batteri i den! ZTE Blade II ser väldigt leksaksaktig ut om man jämför med dessa och föregångaren.

go tjej
Gäst
go tjej

[quote name=”Swedish Berserk”]Hade också tagit Huawei Honor. Bra batteri i den! ZTE Blade II ser väldigt leksaksaktig ut om man jämför med dessa och föregångaren.[/quote]
1930mah batteri, jag klagar inte. 😆

Marquzz
Medlem
Marquzz

Undrar om Apple kommer stämma Huawei nu, Honor är ju extremt lik Iphone 4/4S måste jag säga.

Jacob Hugosson
Medlem

Honor verkar ju vara en väldigt vettig lur, för det priset är det mycket batteritid i en smartphone.

Motvikt
Gäst
Motvikt

Xperia sola är ett bättre val imo. Xperia Ray och neo v också för den delen

Bengt39
Gäst

Kul jämförelse – en sån smartphone räcker säkert för många.

Silenz
Medlem
Silenz

Ni borde ha testat ICS-betan som Huawei släppte för några månader sen.
Skulle vara kul att se om den presterar annorlunda 🙂

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Bengt39″]Kul jämförelse – en sån smartphone räcker säkert för många.[/quote]
Ja Felix har gjort ett riktigt bra jobb och som du säger Bengt räcker nog lurar i denna prisklassen för många användare, många ska kanske inte ens köpa dyrare modeller egentligen. 🙂

[quote name=”silenz”]Ni borde ha testat ICS-betan som Huawei släppte för några månader sen.
Skulle vara kul att se om den presterar annorlunda :)[/quote]
Det skulle klart vara intressant, kanske kan vara värt en kort blänkare i efterhand. Dock svårt att ta med i beaktning i testet mer än vi gjort redan där telefonen just fått ros för sina kommande uppdateringar. 🙂

andch931
Gäst
andch931

Mycket intressant test då jag precis var på väg att välja en smartphone som håller måttet utan att kosta mig förmycket. Huawei Honor ser ju mycket bra ut och det passar mig om batteritiden är vad som utlovas i detta test. Någon som har Honor?

VoineWåg
Gäst
VoineWåg

Funderar på vad som retar mig mest med min nuvarande telefon (Motorola Defy Mini) och kommer fram till att ett test även borde innehålla uppgifter om: 1. Hur många förinstallerade program som autostartar och inte går att avinstallera + vilka rättigheter dessa kräver (är man en någorlunda normalparanoid person som dessutom avskyr autostartande program man aldrig kommer att använda så är det relevant…) 2. Talkvalitet i tysta rum. Min Motorola är skitbra i buller med oduglig i tysta lokaler. Överkompenserande bullerdämpning eller liknande. För övrigt ett kanonbra test. Med Huawei Honors batteritid kanske jag kan få det jag trodde att… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”VoineWåg”]Funderar på vad som retar mig mest med min nuvarande telefon (Motorola Defy Mini) och kommer fram till att ett test även borde innehålla uppgifter om: 1. Hur många förinstallerade program som autostartar och inte går att avinstallera + vilka rättigheter dessa kräver (är man en någorlunda normalparanoid person som dessutom avskyr autostartande program man aldrig kommer att använda så är det relevant…) 2. Talkvalitet i tysta rum. Min Motorola är skitbra i buller med oduglig i tysta lokaler. Överkompenserande bullerdämpning eller liknande. För övrigt ett kanonbra test. Med Huawei Honors batteritid kanske jag kan få det jag trodde… Läs hela »

LK765
Gäst
LK765

Jag köpte en Blade I kring jul 2010 för en tuselapp, och mer teknik för pengarna lär jag nog aldrig få. Att de idag tar nästan dubbelt så mycket för en måttligt upphottad II-a, är nog en dålig idé om man vill ta marknadsandelar.

Jag fick nyligen en Galaxy 2S och egentligen är fördelarna mycket små jämfört med min gamla Blade, inte alls i paritet med prisskillnaden.

Ante42
Gäst
Ante42

En Xperia Arc S för 2500:- tycker jag också borde platsa i den här testen. Skulle tro att den skulle stå sig väl.