Studenter har det ofta skralt i kassan och att uppgradera arbetsmaskinen kan bli kostsamt. Vi lotsar er till de bästa komponentvalen och börjar med den kanske bästa uppgraderingen av dem alla – en SSD-enhet. Med 120 testade SSD-enheter i ryggen ger vår SSD-expert Gustav svar på tal och spikar de 3 bästa SSD-enheterna för studenten.

Det är skolstartstider och för många innebär det långa föreläsningar, uppsatser och arbeten som måste skrivas. Det är också den tid då många studenter funderar på att köpa en ny dator. Ska man köpa en helt ny maskin eller åtminstone uppgradera den gamla så att man slippe svära och förbanna sig över evighetslånga uppstartstider i ytterligare ett skolår? Man kanske till och med missar viktiga anteckningar för att föreläsningen hinner starta innan ens dator vaknar till liv.

Som student så har man ofta begränsad ekonomi och pengarna ska räcka till mat, skolböcker och andra viktiga saker. Det är därför inte så lätt att lägga ut de många tusentals kronor som krävs för att man ska få en ordentlig dator att arbeta med. För den som helt enkelt inte har råd med en ny dator så finns det flera alternativ till kostnadseffektiva uppgraderingar som kan göras.

SSD – Den bästa uppgraderingen du kan göra som hårddiskägare

För den som sitter på en äldre SSD eller ännu bättre en traditionell mekanisk hårddisk finns alltid alternativet att köpa en SSD för att pigga upp en laptop eller stationär dator som har några år på nacken. Det är något som kan ge ytterligare flera års livslängd till din annars trötta och slitna dator. Den stora frågan är ju bara, vilken SSD ska man välja?

Vi på Nordichardware har grävt djupt i våra testdatabaser och bett vår SSD-expert Gustav Gager ta fram en lista över SSD-enheter, specifikt bra alternativ för dig som helt enkelt inte har så mycket pengar att spendera. För dig som finner uppgraderingen till SSD som en svår eller skrämmande uppgift finns det vägledning i Svenska SSD-guiden, där Gustav förklarar de olika standarder och termer som används på marknaden. Även hur du kan installera en SSD i just din egen dator.

Det är strålande tider för SSD-konsumenter

Faktum är att det har aldrig varit ett bättre läge att köpa SSD än idag. Vi har kommit så pass långt så att även billiga SSD-enheter generellt sett är väldigt bra. Nästan alla SSD-enheter presterar så pass bra att en traditionellt användare inte märker någon större skillnad. SSD är definitivt inte ett område där dyrare per automatik är bättre – i flera fall så är faktiskt en dyrare SSD sämre än billigare motsvarigheter. Detta kan å andra sidan göra det betydligt svårare att hitta rätt för den konsument som inte är insatt i ämnet. I Svenska SSD Guiden så har vi över en treårsperiod testat 120 stycken SSD-enheter och bland dessa så har vi plockat fram tre stycken serier som utmärker sig som mycket bra alternativ för de konsumenter på jakt efter bäst prestanda per krona och i synnerhet efter de kriterier vi anser vara extra viktiga för en student, men som även går att applicera på många andra prismedvetna målgrupper.

Vi valde ut enheterna enligt följande Student-kriterier

  • Enheten är testad och representerad i Svenska SSD Guiden, enheten har med andra ord fått bekänna färg i vårt testlabb
  • SSD-enheten ska vara aggressivt prissatt
  • Prestandan i enheten ska vara tillräckligt hög för att täcka de behov som studenter generellt kräver (Ordbehandling, internetsurfning, kalkylprogram samt bildbehandling och viss mått av spelande.)

Innan vi går vidare med Gustavs topplista över bästa SSD-enheterna för studenter och budgetmedvetna användare passade vi på att ställa några frågor till vår SSD-expert, frågor som troligtvis funderas kring av många där ute.

 

Gustav, som student vill man gärna hålla nere omkostnaderna under hela sin studietid, hur framtidssäkert är det att köpa en budget-SSD idag? Behöver jag byta ut den om 2 år igen innan utbildningen är över?

– Nej inte alls. Det fina med SSD-enheter är inte hur många megabyte per sekund man kan skriva, utan skillnaden i latens [väntetider/laddtider] jämfört med en hårddisk. På den aspekten så är inte skillnaden särskilt stor mellan en äldre och en modern SSD. Köper du en SSD idag så kommer du inte behöva byta ut den förrän resten av datorn ska bytas. Personligen kör jag fortfarande med en gammal Intel 320 som nu är fyra och ett halvt år gammal.

Hur viktigt är det då egentligen att titta på prestandasiffror när du köper en SSD idag?

– Det är viktigt att titta på prestandasiffror. Men specifikt vilka siffror beror mycket på vilken typ av användare du är. Arbetar du med mycket diskintensiva jobb så finns det enheter som helt enkelt inte räcker till och tappar mycket prestanda. För de allra flesta så handlar det dock mest om att kontrollera att enheterna inte har någon akilleshäl som förstör användarupplevelsen och här försöker vi alltid anpassa vår testsvit för att identifiera dessa. Sedan handlar det såklart som alltid om att få så mycket valuta för pengarna som möjligt.

Gustavs topplista: De tre bästa SSD-enheter för Studenter 2015

Samsung 850 Evo
Samsungs 850 Evo är en serie som är det bästa av två värdar. Den kombinerar väldigt bra prestanda (en av de snabbaste vi testat) med pressade priser. Det är inte den billigaste enheten men ger samtidigt bättre prestanda än alla konkurrenter i budgetsegmentet. Så om man inte vill köpa de allra billigaste enheterna, ja då är 850 Evo ett mycket bra val. Förutom bra prestanda och lågt pris, så får man också 5 års garanti och stöd för kryptering.
Garanti: 5 år

Lägsta pris på prisjakt
Samsung 850 Evo 120GB: Product price
Samsung 850 Evo 250GB: Product price
Samsung 850 Evo 500GB: Product price
Samsung 850 Evo 1TB: Product price
Samsung 850 Evo 2TB: Product price

Vår recension av 850 Evo: Vi testar Samsung 850 Evo – En påkostad budgetkung

 

Crucial BX100
Crucial BX100 är en av de absolut billigaste SSD-enheterna som pengar kan köpa i dagsläget. Enheten saknar en del ”bells and whistles” som exempelvis 850 Evo har, bland annat kryptering och lite kortare garanti. Istället får man kort och gott en grym SSD till ett ännu grymmare pris. Enheten drar dessutom väldigt lite ström, vilket aldrig är en nackdel. Enheten kommer med 3 års garanti, vilket borde räcka för de flesta.
Garanti: 3 år

Lägsta pris på prisjakt
Crucial BX100 120GB: Product price
Crucial BX100 250GB: Product price
Crucial BX100 500GB: Product price
Crucial BX100 1TB: Product price

Vår recension av BX100: MX200 och BX100 – vi testar vårens snabba och plånboksvänliga SSD:er från Crucial

 

OCZ Arc 100
OCZ:s ARC serie börjar nu bli lite till åren, men det gör den också till en av de mest prisvärda enheterna på marknaden och dessutom har den dykt upp i en del kampanjer med lägre pris. Prestandamässigt så är det en duglig enhet, men tyvärr så drar strömförbrukningen iväg lite grann. Detta kan därför vara ett alternativ för den som spelar spel på stationära datorer exempelvis. På sikt när priserna stabiliserar sig så kommer denna enhet troligtvis att ersättas av OCZ:s nya Trion serie, som redan är billigare men presterar sämre.
Garanti: 3 år

Lägsta pris på prisjakt
OCZ Arc 100 120GB: Product price
OCZ Arc 100 240GB: Product price
OCZ Arc 100 480GB: Product price

Vår recension av Arc 100: OCZ Arc 100 240GB – Budget-SSD med premiumkänsla

Förutom dessa tre så finns det ytterligare ett par enheter som man bör överväga om priset är rätt. Vi har därför skapat en prismatris där du enkelt kan jämföra de olika enheterna i dess respektive kapacitet. Observera att priserna hämtas från Prisjakt.se och är alltid dagsfärska. Så om du är ute efter en billig SSD den kommande månaden, se då till att bokmärka denna artikel och håll koll på prismatrisen nedan. Det är så du hittar den bästa enheten till det bästa priset.

Prismatris – Andra enheter värda att kika på om priset är rätt!

SSD 120 – 128 GB 240 – 256 GB 480 – 512 GB 960 – 1024 GB 2000 GB
Samsung 850 Evo Product price Product price Product price Product price  Product price
Crucial BX100 Product price Product price Product price Product price  
Transcend SSD370 Product price Product price Product price Product price  
OCZ Arc 100 Product price Product price Product price    
Sandisk Ultra 2 Product price Product price Product price Product price  
Crucial MX200   Product price Product price Product price  
Teamgroup Dark L3 Product price Product price      
OCZ Trion Product price Product price Product price Product price  

Ryktet om TLC:s död är betydligt överdrivet

Flera av dessa enheter (850 Evo och Trion) använder TLC-Nand. Det betyder att de i teorin slits snabbare och går sönder fortare än enheter som använder sig av MLC-nand. Vi kan med glädje meddela att teori i detta fallet inte är ett problem i praktik.

Vi utför i skrivande stund ett kontinuerligt test på hur mycket data som kan skrivas till TLC-baserade SSD-enheter (läs mer om testet här). Även om testet inte är avslutat så kan vi med säkerhet säga att TLC håller mycket längre än vad många tror (över 100 år under traditionell belastning). De som säger att TLC inte är tillräckligt bra för SSD, har helt enkelt fel. TLC är en fullt fungerande teknik och absolut ingenting som du behöver ta hänsyn till i ditt val av SSD-enhet för vanliga konsumentdatorer.

Prestandasiffror inte det viktigaste men väl värt att ta i beaktning

Även om prestanda inte är det viktigaste så måste vi ändå ta med det i beräkningen och för den som vill få en detaljerad bild av våra utvalda enheters prestanda kan vi rekommendera er att läsa igenom Svenska SSD-Guiden där det finns gott om olika prestandasiffror att botanisera.

För enkelhetens skull har vi sammanställt en summering från vår egenkomponerande testsvit NordicHardware Storage Benchmark Office. Ett test som baseras på flera dagars traditionellt kontorsarbete med applikationer som Microsoft Office, Powerpoint, Mozilla Firefox, Adobe Reader och Outlook m.fl.

Detta diagram visar generell klient-prestanda över några av de billigare SSD-enheter som vi testat i Svenska SSD Guiden. De flesta enheter presterar som synes väldigt lika och därför spelar det inte något större roll vilken man väljer. Noterbart är samtidigt att vår laptopreferenshårddisk Seagates Momentus 500GB inte ens är på samma planet som ens de sämst presterande SSD-enheterna. Det finns samtidigt två modeller vars prestanda bör beräknas in i priset.

Först har vi Samsungs 850 Evo som är märkbart bättre än övriga enheter och på så vis meriterar ett lite högre pris. Den andra är OCZ Trion 100 som är märkbart långsammare än de andra. OCZ Trion är med andra ord endast värd ett köp om den också är märkbart billigare än konkurrerande enheter, i annat fall välj en med bättre prestanda.

Knöla inte till det i onödan och håll utkik på vår prismatris!

Sammanfattningsvis så kan man säga att man behöver inte knöla till det mer än nödvändigt. De allra flesta SSD-enheter som finns idag ger tillräckligt bra prestanda för att ge dig ett rejält lyft över en hårddisk. Sedan finns det givetvis de enheter som är mindre bra och de som är bättre. Man om du håller dig till de enheter som vi nämt idag så kan du egentligen ta den billigaste enheten som du kan få tag i. Det sista rådet är med andra ord, håll utkik på vår prismatris och de olika kampanjer som svenska återförsäljare traditionellt sjösätter under veckorna framöver. Hittar du någon av ovanstående enheter till kampanjpris är det ett säkert och bra köp!

Som vanligt, titta gärna in i den kontinuerligt uppdaterade Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen, utmärkelser och köprekommendationer. Här hittar du även genomgångar av facktermer, tips och trix samt mycket mer information om hur du hittar rätt produkter djugeln av SSD-produkter.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Johannes Karlssonmetalmumin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
metalmumin
Gäst
metalmumin

Syrran börjar plugget nu. Är i princip färdig Civ. Ing. i data nu, vad kan man göra? Jo, välja rätt laptop och SSD. Vad som händer: CDON hade en 15.6″ 1080p Asus N550J med i5-4200H, GTX850M för 5990:-. Perfa. Dock så har laptopen mekanisk disk.. Till studenterna som har dilemmat ”SSD eller inte SSD?” säger jag bara: KOP NU DIREKT.Om du ska plugga så ska du få saker gjorda. Inte vänta 20min på uppdateringar, inte vänta på omstart, eller vänta en evighet för att installera MATLAB inför labbtillfället. Tänk såhär: SSD är en investering som kommer spara dig uppskattningsvis 1-2h… Läs hela »

Johannes Karlsson
Gäst
Johannes Karlsson

[quote name=”metalmumin”]Syrran börjar plugget nu. Är i princip färdig Civ. Ing. i data nu, vad kan man göra? Jo, välja rätt laptop och SSD. Vad som händer: CDON hade en 15.6″ 1080p Asus N550J med i5-4200H, GTX850M för 5990:-. Perfa. Dock så har laptopen mekanisk disk.. Till studenterna som har dilemmat ”SSD eller inte SSD?” säger jag bara: KOP NU DIREKT.Om du ska plugga så ska du få saker gjorda. Inte vänta 20min på uppdateringar, inte vänta på omstart, eller vänta en evighet för att installera MATLAB inför labbtillfället. Tänk såhär: SSD är en investering som kommer spara dig uppskattningsvis… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”metalmumin”]
Till hattarna: Om du kompilerar mycket kod på din SSD i linux så gör det på en ramdisk https://en.wikipedia.org/wiki/Tmpfs så går det både snabbare att kompilera samt SSDn håller längre.[/quote]

Detta stämmer bra för prestandan. Men livslängden på din SSD behöver du inte bry dig om. Det lovar jag 😉