Analys

Intel Smart Response Technology

Intel Smart Response är en ny tappning av ett gammalt koncept och vi har tidigare sett liknande lösningar från andra tillverkare, idén att använda en SSD som en slags cache är inte ny på något sätt. Det Intel gör är att göra tekniken tillgänglig för den breda massan genom att bygga in den i sina styrkretsar.

Tekniken i sig är väldigt lovande. Genom att flytta över de mest hårddiskintensiva beräkningarna till en SSD kan man öka prestanda och känslan avsevärt. För många är fördelarna med SSD väldigt lockande men samtidigt en ganska dyr historia, även om man bara tänker köra OS plus en del program på sin SSD så måste man nästan ha minst 120GB, vilket kostar 1500-2000kr beroende på modell, för dessa kan SRT vara ett väldigt bra alternativ. Köpa en vanlig 2TB hårddisk och kombinera den med en mindre SSD på 40-60GB så kan man få en otrolig skillnad och som inte behöver kosta allt för mycket.

Det finns dock några nackdelar. För det första, du måste cacha filerna på SSD:n innan du ser någon prestandaskillnad, det är alltså de saker som du gör ofta som kommer att gå fortare och på det sättet så får man inte riktigt samma känsla som med en renodlad SSD. Vi pratade tidigare att det kan vara ett bra alternativ för de som inte vill köpa en stor SSD, men i dagsläget så finns bara tekniken på Z68 chipset som kommer vara Intels dyraste entusiast krets som kommer sitta på de dyraste och mest exklusiva moderkorten. Hur många kan tänka sig att köpa ett moderkort för 3000kr men inte överväga att köpa en SSD?

Intel 311 Larson Creek

SSD-enheten som Intel tagit fram speciellt för att användas med SRT är en liten sak som vi inte riktigt vet vad vi ska tycka om. Det är en enhet som är baserad på SLC-minne, vilket gör den snabb trots sin storlek, det gör också att den klarar av betydligt fler skrivningar än motsvarande MLC-baserade SSD:er. Det finns dock två stora frågetecken som får oss att klia oss lite i huvudet. Priset och storleken.

SRT går att använda med vilken SSD enhet som helst, samtidigt som en 20GB SSD inte går att använda till någonting. Det går inte ens att installera Windows 7 64bit på den för installationen kräver ungefär 19GB ledigt utrymme och Intel 311 har straxt över 18GB tillgängligt. Vi vet inte heller om dessa ens kommer att säljas i butiker, om de kommer att bundlas med moderkort eller bara användas av OEM tillverkare. Frågetecknen är många och svaren få.

Priset är också något som får oss att klia oss i huvudet. Ryktet säger att prislappen för en 20GB Intel 311, kommer att landa på straxt över 1000kr. Det höga priset beror troligtvis på att Intel valt att använda SLC istället för MLC. Det finns dock betydligt större och bättre presterande SSD enheter för mindre än 1000kr. Vi hoppas kunna para ihop vår hårddisk med en Corsair Force på 40GB vid ett senare tillfälle och sedan se hur bra det funkar.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Henrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

undra när vi får se 40 GByte integrerad SLC ssd på moderkorten 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det är ju en intressant tanke faktiskt. Varför inte bygga in en larsoncreek direkt på moderkortet? 🙂

Henrik Berntsson
Admin

ja det hade inte suttit helt fel. det borde finnas goda möjligheter att integrera en ssd faktiskt, MSI Z68A-GD80 B3 som Jonas gick igenom och en 2500K med en integrerad ssd hade räckt lång tid till de allra flesta som inte spelar tyngre spel tex

Medlem
Olle P

Jag hade hoppats få se en jämförande test i Smart Response mellan LC och några av dessa ”större och billigare” SSD. (Och självklart även prestanda för hårddisken ensam, utan SRT.)

Jag misstänker att den betydligt lägre skrivhastigheten för mindre MLC kan inverka menligt på prestandan.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Olle P”]Jag hade hoppats få se en jämförande test i Smart Response mellan LC och några av dessa ”större och billigare” SSD. (Och självklart även prestanda för hårddisken ensam, utan SRT.)

Jag misstänker att den betydligt lägre skrivhastigheten för mindre MLC kan inverka menligt på prestandan.[/quote]

Jag har för avsikt att göra lite fler tester senare i veckan. Jag har en Corsair Force 40GB som jag tänkte jämföra med. Så håll utkik under veckan 🙂