Slutledning

Idag lanserar Intel sin nya styrkrets Z68 som egentligen är en sammanslagning av funktionerna i P67 och H67. I samband med den lanseringen så släpper Intel också en ny SSD. Det handlar om en SSD som vi hört lite rykte om på förhand, och den heter Intel 311 Larson Creek.

Anledningen till att Intel släpper denna nya SSD tillsammans med Z68, är för att Z68 har stöd för en ny teknik som Intel kallar för Intel Smart Response Technology eller SRT. Idén är att man kopplar ihop en mindre SSD tillsammans med en betydligt större mekanisk hårddisk och på så vis få fram det bästa från tvä världar. Då tyckte Intel att man skulle släppa en SSD just för det ändamålet.

Intel 311 Larson Creek bygger på gammal hederlig Intel-design, med deras egna PC29AS21BA0-kontroller som vi tidigare sett i bland annat X25 och 320-serierna. Däremot så har Intel kryddat med SLC minnen istället för gamla vanliga MLC, vilket ger högre prestanda, längre livslängd men framförallt högre pris. Den stora problemet med Intel 311 är just priset och storleken. Med sina 20GB så kan den egentligen bara användas som cache-disk. Den är helt enkelt för liten för att att du ska kunna installera ett modernt OS på den. Eventuellt kan den fungera som operativsystemsdisk för till exempel linuxservrar eller om man vill köra med gamla Windows XP.

Tack vare SLC minnet så är prestandan helt okej och enheten kommer upp i hastigheter som motsvarar X25-M och Intel 320, trots sin betydligt mindre storlek. Frågan är bara vem skulle vilja köpa en 20GB SSD för 1000kr när du kan få en 40GB SandForce-disk för 800kr?

SRT-systemet däremot har god potiential och fungerar generellt sett väldigt bra. Vid programstarter och att jobba i Windows känns precis som en SSD och våra tester visar en markant ökning i prestanda i vissa situationer. Systemet är dock byggt för att bara cacha användardata och information som används av operativsystemet, du kommer alltså inte se någon ökad prestanda när du kopierar hela ditt musikarkiv. Det gör ingenting eftersom de mekaniska hårddsikarna klarar av den typen av arbete utan några problem. En nackdel är att systemet måste cacha den mest använda datan en gång innan man ser någon prestandaskillnad, men över tiden så tror jag att den mest använda datan kommer att ligga i cachen, och då går det undan. Om Intel får in den här tekniken även i sina budget kretsar så finns det potential att bli något stort.

Tummen upp för SRT och tummen ner för Larson Creek.

intel320slut

Intel 311 Larson Creek 20GB

Fördelar:
+ SLC Minne
+ Bra prestanda för sin storlek
+ Fungerar utmärkt som cache

Nackdelar:
– Fungerar inte till så mycket annat än just cache.
– Liten lagringyta
– Blir troligtvis för dyr

 

Intel Smart Response

Fördelar:
+ Nästa lika bra prestanda som en ensam SSD
+ Bra kompromiss mellan SSD och HDD
+ Fungerar med alla SSDer

Nackdelar:
– Fungerar i dagsläget bara på Z68
– Data måste cachas innan man får bättre prestanda
– Kan behöva installera om OS för att få det att fungera

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Henrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

undra när vi får se 40 GByte integrerad SLC ssd på moderkorten 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det är ju en intressant tanke faktiskt. Varför inte bygga in en larsoncreek direkt på moderkortet? 🙂

Henrik Berntsson
Admin

ja det hade inte suttit helt fel. det borde finnas goda möjligheter att integrera en ssd faktiskt, MSI Z68A-GD80 B3 som Jonas gick igenom och en 2500K med en integrerad ssd hade räckt lång tid till de allra flesta som inte spelar tyngre spel tex

Medlem
Olle P

Jag hade hoppats få se en jämförande test i Smart Response mellan LC och några av dessa ”större och billigare” SSD. (Och självklart även prestanda för hårddisken ensam, utan SRT.)

Jag misstänker att den betydligt lägre skrivhastigheten för mindre MLC kan inverka menligt på prestandan.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Olle P”]Jag hade hoppats få se en jämförande test i Smart Response mellan LC och några av dessa ”större och billigare” SSD. (Och självklart även prestanda för hårddisken ensam, utan SRT.)

Jag misstänker att den betydligt lägre skrivhastigheten för mindre MLC kan inverka menligt på prestandan.[/quote]

Jag har för avsikt att göra lite fler tester senare i veckan. Jag har en Corsair Force 40GB som jag tänkte jämföra med. Så håll utkik under veckan 🙂