Testresultat: Intel 311 - IOMeter

iometer

Iometer v1.1.0
Utvecklare: Intel / Open Source
Funktion: Stressar ett lagringsmedia med olika typer av belastning för att simulera olika scenario.
Testfokus: Testet visar enhetens teoretiska hastighet vid sekvensiella och slumpmässiga läs och skrivningar.
Prestandatest: Test 1: Paket som är 2M stora bombarderar enheten i en strid ström. Målet är att få så hör sekvensiell skrivhastighet som möjligt.
Test 2: Paket på 4K skrivs och läses från enheten i ett slumpmässigt mönster.

IOMeter var från början ett program som utvecklats av Intel men företaget har sedan länge lagt ned utvecklingen. Det fanns dock många som tyckte att det var ett väldigt bra program så därför har flitiga programmerare fortsatt att utveckla programmet och idag är det kanske det främsta testprogrammet för lagringsmedia och nätverk. Vi valde programmet delvis för att det är vida accepterat av så väl företag som konsumenter, men också för att det ger en väldigt bra indikation på enhetens teoretiska prestanda där inte saker som filsystem och övriga komponeter spelar någon roll. Det som skrivs inom parentes är så kallad ”Que Depth”. Vilket visar hur hur många ”trådar” som används vid skrivning till enheten.

Innan vi går in och testar hur bra Intel Smart Response fungerar, så ville vi se hur hur pass snabb 311 verkligen är. Enheten är dock för liten för att rymma ett operativsystem (Windows 7 64bit vill ej installeras på en sån liten enhet), så vi valde att köra våra IOMeter tester. Här får vi också en bra indikation på hur snabb 311 verkligen är. Då vi inte fått några officiella siffror på 311:ans IOPS-prestanda, då var detta ett ypperligt test.

iometer2m.read

Trots sin storlek så har Intel 311 rätt hyfsade specifikationer, mycket tack vare att minnena körs som SLC istället för MLC. Trots endast fem minneschip så lyckas 311 komma upp en sekventiell läshastighet över 200 MB/s, något bättre än väntat.

iometer2m.write

Precis som tidigare så blir Intels SSD-kontroller väldigt lidande när det ska skrivas sekventiellt. Ju färre minneschip det finns, destå värre blir det, även med 311. Återigen helt okej för sin storlek och den är fortfarande något snabbare än gamla X25-M 80GB.

iometer4k.read

Slumpmässiga skriv och läsningar är det som går väldigt långsamt på en mekanisk hårddisk. Därför är det just den här typen av data som Intel Smart Response ska snabba upp och då krävs ordentlig prestanda, och prestanda finns det. Likt de tidigare SSD-enheterna med samma kontroller så är 311 väldit pigg på att läsa slumpmässig data på 4K.

iometer4k.write

Går vi istället över till skrivningar så är 311 fortfarande bra och spöar bland annat Intels toppmodell 510. Inte riktigt samma klass som de Sandfoce-baserade enheterna, men väl i klass med Intels 320 serie. Återigen, bra prestanda med tanke på sin storlek.

Nu har vi konstaterat att det finns prestanda att hämta i Intels senaste SSD. Då är ju den stora frågan hur hög prestanda man får när man parar ihop den med en betydligt långsammare mekanisk hårddisk.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Henrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

undra när vi får se 40 GByte integrerad SLC ssd på moderkorten 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det är ju en intressant tanke faktiskt. Varför inte bygga in en larsoncreek direkt på moderkortet? 🙂

Henrik Berntsson
Admin

ja det hade inte suttit helt fel. det borde finnas goda möjligheter att integrera en ssd faktiskt, MSI Z68A-GD80 B3 som Jonas gick igenom och en 2500K med en integrerad ssd hade räckt lång tid till de allra flesta som inte spelar tyngre spel tex

Medlem
Olle P

Jag hade hoppats få se en jämförande test i Smart Response mellan LC och några av dessa ”större och billigare” SSD. (Och självklart även prestanda för hårddisken ensam, utan SRT.)

Jag misstänker att den betydligt lägre skrivhastigheten för mindre MLC kan inverka menligt på prestandan.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Olle P”]Jag hade hoppats få se en jämförande test i Smart Response mellan LC och några av dessa ”större och billigare” SSD. (Och självklart även prestanda för hårddisken ensam, utan SRT.)

Jag misstänker att den betydligt lägre skrivhastigheten för mindre MLC kan inverka menligt på prestandan.[/quote]

Jag har för avsikt att göra lite fler tester senare i veckan. Jag har en Corsair Force 40GB som jag tänkte jämföra med. Så håll utkik under veckan 🙂