Testresultat: Winsat och ATTO

winsats

Winsat
Utvecklare: Microsoft
Funktion: Verktyg för att mäta lagringsprestanda i Windows 7. Används för Windows Prestandaindex.
Testfokus: Testet skriver data i 10 iterationer och läger stor vikt vid enheternas skrivprestanda.
Prestandatest: Test 1: winsat enhet -drive c -ran -write count 10

Winsat är ett prestandaverktyg som finns inbyggt i Windows Vista och Windows 7. Från början var det ett verktyg för att testa datorns prestanda och se om den var ”Vista Redo”, idag används det för att räkna ut datorns WEI eller ”Windows Experience Index”. Kommandot vi använder oss av är ganska enkelt att förstå, man testar helt enkelt C: enheten med slumpmässig skrivning vid QD=10. Just detta kommando representerar ungefär vilken typ av belastning som kan läggas på en HDD när man använder Outlook. MS har till och med gjort en tabell där man kan läsa av resultatet. Enligt tabellen så är allt över 40 MB/s väldigt bra.

Här gjorde vi samma sak som med PCMark. Vi körde först med enbart hårddisken och sedan körde vi två vändor med Winsat. Här fick vi dock inte låg prestanda första gången, det gick fort så fort vi slog på ”Maximize” i RST.

winsat

Här var det skillnad kan vi lungt påstå. Med Smart Response påslaget så agerar systemet som om du använde en SSD. Vi ser också att F40, som har bättre prestanda vid slumpmässig skrivning, ger en lite fördel över Intels egna lösning.

ATTO Disk benchmark

På slutet passade vi även på att köra en runda ATTO Disk Benchmark. ATTO är bra för den visar hur bra en enhet presterar i förhållande till hur stor skrivning man gör. För att få så stor effekt som möjligt, så satte vi QD till 10 och drog igång ATTO. Först med SRT avslaget, och sedan påslaget.


Intel Smart Response: Intel 311

Intel Smart Response: Corsair F40


Intel Smart Response: Avslaget

Även här ser vi att systemet beter sig precis som om det satt en SSD-enhet i. Skrivhastigheten begränsas av att både SSD:n och HDD:n som har en ungefärlig skrivhastighet på 100MB/s. Läshastigheten är dock betydligt högre, man ser dock att enheten inte är en SSD på grund av att prestandan tycks sjunka stundtals. Vi ser också att 311 har högre läshastighet än skrivhastighet. Det blir väldigt tydlit när man jämför med F40 som har betydligt jämnare siffror.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Henrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

undra när vi får se 40 GByte integrerad SLC ssd på moderkorten 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det är ju en intressant tanke faktiskt. Varför inte bygga in en larsoncreek direkt på moderkortet? 🙂

Henrik Berntsson
Admin

ja det hade inte suttit helt fel. det borde finnas goda möjligheter att integrera en ssd faktiskt, MSI Z68A-GD80 B3 som Jonas gick igenom och en 2500K med en integrerad ssd hade räckt lång tid till de allra flesta som inte spelar tyngre spel tex

Medlem
Olle P

Jag hade hoppats få se en jämförande test i Smart Response mellan LC och några av dessa ”större och billigare” SSD. (Och självklart även prestanda för hårddisken ensam, utan SRT.)

Jag misstänker att den betydligt lägre skrivhastigheten för mindre MLC kan inverka menligt på prestandan.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Olle P”]Jag hade hoppats få se en jämförande test i Smart Response mellan LC och några av dessa ”större och billigare” SSD. (Och självklart även prestanda för hårddisken ensam, utan SRT.)

Jag misstänker att den betydligt lägre skrivhastigheten för mindre MLC kan inverka menligt på prestandan.[/quote]

Jag har för avsikt att göra lite fler tester senare i veckan. Jag har en Corsair Force 40GB som jag tänkte jämföra med. Så håll utkik under veckan 🙂