Sammanfattning

På den här sidan sammanfattar vi våra intryck av de två rymliga USB-minnen vi har fått in för test. Båda har i slutändan imponerat på sina olika plan, i slutändan är det det äldre minnet av de två som imponerar mest.

Omdöme: Kingston Datatraveler Ultimate GT 2TB

Kingston DT Ultimate GT 2TB är världens största USB-minne och bara att man lyckats trycka in 2 TB i ett USB-minne är oerhört imponerande. Faktum att detta i första hand är en ”skrytprodukt” där just lagringskapaciteten är paradnummret. Vi tror inte att Kingston räknar med att sälja så många av dem och vi har också lite svårt att se den riktiga nyttan med produkten. Det finns externa SSD-enheter som också har 2 TB laddningskapacitet och många av dem är betydligt snabbare än Ultimate GT. Om vi jämför med Samsungs T3 så ser vi också att en extern SSD behöver inte heller vara så mycket större.

Tittar vi på enhetens prestanda är vi något besvikna och hade hoppats på betydligt bättre resultat. Sekventiell skrivning och läsning med stora filer är givetvis mycket bra. Men så fort det blir lite mindre filer eller om man försöker köra program och liknande (slumpmässig skriv/läs) blir prestandan riktigt usel.

Kingston har gjort en häftig produkt, men vi tror att i princip alla skulle göra ett bättre väl att köpa Samsung T3 2TB istället. Den är betydligt billigare, och betydligt snabbare. Oavsett vilket är det svårt att motivera prislappen på cirka 16 000 kronor.

Kingston DataTraveler Ultimate GT 2TB

Fördelar

+ Världens rymligaste USB-minne.
+ Bra sekventiell prestanda med stora filer

Nackdelar

– Stor och klumpig
– I nuläget väldigt dyr
– Usel skrivprestanda med medelstora och små filer
– Riktigt usel prestanda med små slumpmässiga IO

Cirkapris: 

Omdöme: Kingston Datatraveler Workspace 128GB

Datatraveler Workspace har nu några år på nacken men trots det så visar man prov på mycket bra prestanda och både sekventiell och slumpmässig prestanda är bland de högsta vi sett hos ett USB-minne. Tyvärr så har Workspace också svårt att konkurrera med externa SSD. En 128 GB Kingston Workspace kostar i skrivande stund ungefär 3 000 kronor. En Sandisk Extreme 500 120 GB kostar 850 kronor och en Samsung T3 250 GB kostar 1 200 kronor. Båda dessa är aningen större men också snabbare.

Den är inte snabbast eller billigast, men den är en av få USB-stickor som är certifierade för Windows 2 Go. Så vill man använda det fullt ut så är Kingston Workspace ett av de bästa alternativen. Annars får du mer valuta för pengarna med någon av de externa hårddiskar som finns.

Kingston DataTravael Workspace 128GB

Fördelar

+ Fortfarande ett av de snabbaste USB-minnena på marknaden.
+ Certifierad för MS Windows 2 Go

Nackdelar

– Väldigt hög prislapp
– Blir väldigt varm

Cirkapris: 

Läs även:

Test: Toshiba Canvio Premium 3TB – Extern premiumlagring

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid