Dynamic Write Acceleration

Crucials enheter har generellt sätt haft bra prestanda, men ända sedan M4 serien så har det aldrig varit en bra ide att köpa den minsta storleken. Anledningen är att Crucial generellt sätt har använt större NAND-enheter (128Gbit) i sina enheter. Detta gör att de blir något billigare per gigabyte och därför kan man ha en lite mer aggressiv prissättning än vad många andra har. Nackdelen är att skrivprestandan blir lidande i de mindre storlekarna. Detta gäller exempelvis M500 och de nyare MX100 enheterna också. Särskilt sekventiell skrivprestanda är väldigt låg på 128GB-modellerna.

Andra tillverkare (så som Samsung, OCZ och Sandisk) har löst samma problem genom att implementera en SLC-cache. Även om alla tillverkare har sina egna namn (TurboWrite, Turbomode, nCache) och olika implementationer, så är principen densamma. När data ska skrivas till enheten så skrivs det som SLC, det vill säga bara en bit per cell. Sedan gradvis flytta över datan till enhetens MLC/TLC del. Fördelen är att prestandan blir betydligt högre och på det sättet kan man komma runt problemet med låg skrivprestanda.

Med MX200 så visar Crucial upp sin lösning på problemet. Crucial kallar det för Dynamic Write Acceleration och precis som de andra så bygger det på att man skriver data som SLC i första hand för att sedan flytta över det till MLC-delen. Det som skiljer Crucials lösning från de andra är att storleken på cachen är dynamisk. Vartefter enheten fylls med data så blir cachen mindre. Enligt Crucial så ska detta göra att det alltid finns en liten cache oavsett hur mycket du fyller enheten och det ska göra att prestandan ska vara bra även när enheten nästan är full. Det betyder också att all överföring mellan SLC och MLC sker via kontrollern och NAND-anslutningen vilket ger lite extra belastning på dessa. Det finns ingen tydlig specifikation för när data börjar flyttas från SLC till MLC, men Crucial har bekräftat att data kommer att flyttas så fort enheten är i vila. Med vila så är det ofta bara några millisekunder efter att enheten är dådig med annat jobb.

Detta är primärt tänkt för att öka prestandan för de mindre modellerna. Tyvärr så kommer den här funktionen endast att finnas på MX200 i nuläget. Det betyder att budgetmodellen BX100 får klara sig utan. Detta är synd då detta troligtvis hade gynnat den mer än MX200. När det gäller MX200 så kommer detta endast att vara påslaget på 250GB-modellen. Detta för att 500GB-modellen har tillräckligt med NAND-enheter för att ge full prestanda ändå. Då vi endast har en 500GB modell för test i dagsläget, så kommer vi inte kunna testa DWA. Vi jobbar dock febrilt på att få in MX200 250GB så att vi kan visa för er hur DWA fungerar i paktiken och om det förbättrar prestandan hos 250GB modellen.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ägd Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ägd
Gäst
Ägd

Till er som äger Crucial diskar och har stora prestandaproblem i Windows! Det finns en lösning. Har skrivit en guide på Crucials forum.
http://forum.crucial.com/t5/Crucial-SSDs/Solution-Crucial-V4-runs-fast-in-linux-Benchmarks-Manual/td-p/162462
Sammanfattningsvis är lösningen: linux, ext4 och ext4-flaggan ’barrier=0’. Barrier kommer leda till en ”fsync operation relaxation”, vilket Crucials Micron kontroller är dålig på att utföra.

You’re welcome!