Inför en hektisk höst är det hög tid för testlabbet att uppgradera sin lagringslösning och med Windows Server 2012 under utveckling och tidsbrist föll valet på ett NAS – Qnap TS-669 Pro. Vi bestämde oss för att kika närmare på det system som kommer serva sajten under de kommande åren.

Qnap TS-669 Pro är en NAS (Network Attached Storage) riktad mot kräsna användare och tillverkaren själv siktar in sig på mindre och medelstora företag. NAS-enheten rymmer sex separata 3,5 tums hårddiskar med en total kapacitet på maximalt 24 terabyte. De flesta användare kommer däremot använda sig av någon av de många RAID-konfigurationer som stödjs av Qnap – däribland RAID 0, 1, 5, 6 och 10 – för att säkra sin data men i sambandet också tappa viss lagringskapacitet och prestanda.

För NHW.se och lagringslösningen i testlabbet var kriterierna tydliga. Med kontinuerlig lagring av prestandaresultat, testapplikationer, image-filer för testsystem samt backup för kontorsmaskiner var lagringskapaciteten mindre viktigt men säkerhet och till viss del överföringshastighet fick högre prioritet.

 

Alternativet att bygga vår egen dedikerade server var lockande, men med Windows Server 2012 fortfarande under utveckling och flera stora projekt på gång inför hösten blev en färdig NAS-lösning ett allt jämt mer lockande alternativ. Målet var att skaffa en kraftfull lagringslösning att växa med och Qnap hade flera lockande lösningar med sin välrenomerade prestanda och inte minst lättarbetare mjukvara.

IMG_5097

Egenskaper Qnap TS-669 Pro
Antal Diskar 6 stycken hotswap med lås (2,5″ / 3,5″ SATA 6,0 Gbps)
CPU Intel Atom D2700 (32nm)
CPU-kärnor och frekvens 2 x 2,13 GHz med stöd för Hyper-threading
Minne 1 GB DDR3
Flashminne 512 MB DOM
Anslutningar 2 x RJ45 Gigabit Ethernet
2 x USB 3.0
5 x USB 2.0
2 x eSATA
1 x VGA
1 x HDMI (ej dokumenterad funktion)
Dimensioner (HxBxD) 175 x 257 x 235 mm
Vikt utan HDD 5,2 kg
RAID stöd
JBOD, RAID 0, 1, 5, 5 + Hot Spare, 6, 6 + Hot Spare, 10, 10 + Hot Spare
Kylningsfläktar 2 x 90 mm
Nätaggregat 250 watt integrerat
Övrigt Monokrom LCD-skärm
iSCSI, automatisk backup för PC/Mac, USB-backup, FTP-server, fildelning, UPnP/DLNA media server, LDAP-server.

Qnap TS-669 Pro ingår i tillverkarens SMB-segment och är inte riktad mot vanliga hemanvändare, vilket både funktionaliteten och prislappen på närmare 10 000 kronor – exklusive hårddiskar – tydligt bekräftar. Men med sina sex hårddiskplatser och förhållandevis kraftfulla hårdvara var det på pappret en bra lösning för testlabbet att växa med.

Kraftfull hårdvara med låg energiförbrukning

Hjärtat i TS-669 Pro är en dubbelkärnig Atom D2700 processor med stöd för Hyper-threading och en klockfrekvens på 2,13 gigahertz. Processorkretsen är energisnål med sin 32 nanometerteknik och ger TS-669 Pro en förhållandevis låg strömförbrukning – knappt 50 watt även vid tyngre belastning med fyra hårddiskar. De två 90-millimeters fläktarna som kyler systemet gör sitt jobb bra och NAS-enheten är förvånansvärt tyst även när vi sätter örat bara någon decimeter ifrån.

qnap.power

Med 1 gigabyte ramminne och dubbla gigabit ethernet anslutningar finns det potential även för höga överföringshastigheter och i våra korta tester med en RAID 6-konfiguration som fokuserar mer på säkerhet än prestanda, klarade TS-669 Pro att pressa vårt gigabit ethernet-gränssnitt ganska rejält. Qnap har även tryckt in en extra ethernet-port, två eSATA-anslutningar samt totalt sju USB-portar – varav två USB 3.0 – för utökad lagringskapacitet eller delning av skrivare. Den främre USB 2.0-anslutningen stödjer direkt säkerhetskopiering med ett tryck på knappen runt själv porten. Samtidigt känns det som att vi haft mer nytta av en USB 3.0-port här framme då USB-minne med den nya standarden blir allt vanligare.

IMG_5087 IMG_5091

IMG_5182

Western Digitals hårddiskserie Red fokuserar just på NAS-enheter och med fyra två terabyte-modeller kopplade i RAID 6 nådde vi överföringshastigheter på nästan 100 megabyte per sekund vid hantering av stora datafiler. Med flera mindre filer låg hastigheten på knappt hälften, men här är de mekaniska hårddiskarnas begränsade responstider alltid en begränsning. Det är ett av tillfällena där SSD-enheter hade gett oss betydligt bättre prestanda trots ethernetstandardens begränsade datahastigheter.

qnap.filetransfer

Enkel installation med oändliga möjligheter för krävande användare

Qnap har fått mycket god kritik för sin NAS-mjukvara och under vår än så länge korta tid med TS-669 Pro har vi inte mycket att klaga på. Vår konfiguration av enheten tog efter installationen av hårddiskarna – alla är hotswap och kan låsas fast i chassit – runt 20 minuter med en inledande RAID 6-konfiguration inkluderat. Efter installationen som vi wizardgjorde från Windows med Qnap Finder uppdaterade vi mjukvaran i enheten direkt genom administrationsgränssnittet och lät sedan RAID 6-konfigurationen synkroniseras. Det senare tog drygt sex timmar och beror till stor del på vilka och hur många hårddiskar man använder, samt valet av RAID-konfiguration.

Den enkla installationsguiden gör att även mindre insatta användare kan sparka igång Qnaps kraftfulla NAS-enheter på en lunchrast. Men för de mer krävande användare finns här stöd för det mesta man kan tänka sig, RAID-konfigurationer i massor, dedikerad mjukvara och backuplösningar för PC och Mac samt stöd för flera olika virtualiseringsplattformar. Andra intressanta lösningar är MyCloudNAS som låter användare komma åt sin data över internet med allt från datorer till smartphones och surfplattor. Den fullständiga funktionslistan är lång och finns att ögna på Qnaps hemsida, en lista de som klagar på NAS-enheters begränsade möjligheter bör kika närmare på.

Enhetens funktioner och inställningar sköts antingen från den monokrona LCD-panelen direkt på chassit eller genom administratörsgränssnittet i webbläsaren som i vår mening har ett intuitivt upplägg med stöd för svenska.

NAS – En påkostad lösning värd pengarna?

Qnap TS-669 Pro är långt ifrån en billig lösning. NAS-enheten går i bästa fall att hitta för knappt 7 500 kronor exklusive moms och 9 300 kronor inklusive moms. Vår konfiguration med fyra stycken WD Red hårddiskar på vardera två terabyte kostar lite drygt 14 000 kronor inklusive moms och kan ses som en ganska hissnande investering för en privatperson. Men tid är idag bokstavligt talat pengar.

För mindre företag kan en lätthanterlig och stabil lagringslösning vara guld värd. Vi har utan tvivel sparat många timmars arbete genom att uppgradera testlabbet med Qnap TS-669 Pro, visst finns det begränsningar mot en egenkonfigurerad serverlösning. Men detta hade tagit både betydligt längre tid att bygga och troligtvis även att hantera, åtminstone inledningsvis. Att Qnap inte heller snålat på funktionaliteten trots en enkel installationslösning är viktigt att poängtera.

Prestandamässigt har vi trots vår säkerhetsinriktade RAID 6-lösning redan börjat pressa vårt gigabit-nätverk ganska rejält och skulle vi behöva mer pulver finns det alltid en extra gigabitanslutning att nyttja. Med sex hårddiskplatser och massvis med externa anslutningar kommer vi inte lida brist på uppgraderingsmöjligheter och att vi kan utöka en RAID-konfiguration genom några enkla knapptryckningar är förtroendeingivande. Vi hade gärna sett att Qnap lagt en av sina USB 3.0-portar i frontpanelen, men i övrigt kan vi inte klaga på utbyggnadsmöjligheterna.

Det är en bonus att Qnap TS-669 Pro även är förhållandevis energisnål. Även så att den sköter sitt arbete i det tysta – vi kan omöjligt höra NAS-enheten över våra tysta arbetsmaskiner. En bra lagringslösning är en som fungerar och inte gör onödigt väsen av sig, något Qnap verkar anammat.

Även Western Digital har med sin Red-serie av hårddiskar hittat en bra avvägning av prestanda och ljudnivå. Hur hårddiskarna klarar sig i långa loppet återstår att se, men utvecklade för användande dygnet runt med extra fokus på NAS-enheter har de hittills varit en angenäm bekantskap.

Det finns mycket mer att säga om Qnap TS-669 Pro och vi har i vårt inledande användningsscenario bara skrapat på ytan för vad NAS-enheten är kapabel till. Men för dig som är på jakt efter en kraftfull och lätthanterad lagringslösning är Qnap TS-669 Pro – eller dess syskon – värd din uppmärksamhet. Den har onekligen fångat vår.

För er som istället känner er manade att bygga en egen NAS-lösning eller lagringsserver kan ni ta en närmare titt på vår artikelserie Serverbyggarskolan (Del 1, 2, 3) som går igenom allt från komponentval till installation av olika mjukvaror.


13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Pontus Johansson-Tjalve-AMD73snabelgalfAdmiralAspen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Det är ohyggligt synd att NAS-tillverkarna konstgjort håller priserna uppe. Vågar nån sätta ett rimligt pris så kommer dom få väldigt stora volymer och göra mer pengar i slutändan. Men genom en uppdelning av ekonomer utan förståelse för vad folk vill ha så kommer privatpersoner få hålla till godo med tvådisksystem (vilket de då skiter i att köpa då det iaf inte täcker behovet) och volymerna uteblir helt.

Nattmannen
Medlem
Nattmannen

Med tanke på hårdvara och allt så skulle ett rimligt pris istället vara runt 3000 kr så skulle den nog sälja satan

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Håller nog med föregående talare. Majoriteten av alla funktinerna kommer ju väldigt få att använda. Visst är det bra att de finns men många vill nog hellre bara ha en burk med disk som man kan komma åt via SMB och FTPm rester spelar nog mindre roll.

En 5 eller 6 diskars enhet med minimal hårdvara och en gigabit-port och en prislapp på 2000kr. Då tror jag den kommer sälja. Men som sagt, för våra behov så är denna perfekt 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Trevlig artikel. Kan du säga något om hur det är med garanti/support för enheten? Eftersom den är riktad mot företag antar jag att det erbjuds garanti utöver det som butiken ger?

AdmiralAspen
Medlem
AdmiralAspen

[quote name=”ME4ME”]Trevlig artikel. Kan du säga något om hur det är med garanti/support för enheten? Eftersom den är riktad mot företag antar jag att det erbjuds garanti utöver det som butiken ger?[/quote]

Rättar lite: Eftersom det är en företagsprodukt så kostar garantier extra. Konsumenter har generellt sett väldigt bra garantier, som inte företag har. När vi köper in diskar till SAN etc. så får vi fundera över om supporten är värd pengarna eller om man bara ska köpa fler diskar och ha på lager.

Rikard123
Gäst
Rikard123

Är det någon som vet varför man har två Ethernetportar. Går det fortare ifall man ansluter dessa till samma nät eller vill man kunna serva två olika nät?

AMD73
Medlem
AMD73

Jag undrar om det går använda WD red i mer en 5 diskar. WDs hemsida står det 1-5 st går att använda.Men på qnaps hemsida står det inget om att 669 och 869 pro inte kan använda wd red.Står ingen note att 5 st är max. Så jag undrar om wed red kan användas till 869 pro som jag tänkt köpa och köra med 8 st wd red 3 tb.Har ställt frågan till inet suport.Men dom har inget svar ge om detta än.

AdmiralAspen
Medlem
AdmiralAspen

[quote name=”AMD73″]Jag undrar om det går använda WD red i mer en 5 diskar. WDs hemsida står det 1-5 st går att använda.Men på qnaps hemsida står det inget om att 669 och 869 pro inte kan använda wd red.Står ingen note att 5 st är max. Så jag undrar om wed red kan användas till 869 pro som jag tänkt köpa och köra med 8 st wd red 3 tb.Har ställt frågan till inet suport.Men dom har inget svar ge om detta än.[/quote] De står som sagt med på Qnaps hemsida: [url]http://www.qnap.com/en/index.php?lang=en&sn=822&c=351&sc=513&t=517&n=9789&g=4[/url]Begränsningen ligger aldrig i diskarna utan i NAS:ets… Läs hela »

snabelgalf
Gäst
snabelgalf

Jag är lite nyfiken på varför ni har valt att köra RAID-6 med 4 diskar och inte RAID-10? Finns det möjlighet att expandera ett raid-set utan att bygga om det? Isf kan jag förstå om ni vill testa expansion senare?

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”AdmiralAspen”][quote name=”AMD73″]Jag undrar om det går använda WD red i mer en 5 diskar. WDs hemsida står det 1-5 st går att använda.Men på qnaps hemsida står det inget om att 669 och 869 pro inte kan använda wd red.Står ingen note att 5 st är max. Så jag undrar om wed red kan användas till 869 pro som jag tänkt köpa och köra med 8 st wd red 3 tb.Har ställt frågan till inet suport.Men dom har inget svar ge om detta än.[/quote] De står som sagt med på Qnaps hemsida: [url]http://www.qnap.com/en/index.php?lang=en&sn=822&c=351&sc=513&t=517&n=9789&g=4[/url]Begränsningen ligger aldrig i diskarna utan i… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

För att svara på några frågor.Vi valde valde RAID6 av säkerhetsskäl framförallt. Om du har en RAID10 med 4 diskar så kan mycket riktigt 2st diskar pajja utan att man förlorar nån data (precis som med RAID6) men om de två som pajjar är i samma RAID volym (de som är speglade) så kommer hela Arrayen att krasha. Risken för det är liten, men vi valde att göra så. Angående antalet diskar så finns ingen direkt begräninsgning i diskarna för hur många enheter du kan ha. Begränsningen brukar ligga i RAID kontrollern. Då oftast inte antalet diskar utan hur stora… Läs hela »

Pontus Johansson
Gäst
Pontus Johansson

Att den är så tyst verkar förvånande med tanke på att den innehåller fyra diskar. Men den är kanske mer förlåtande på ett kontor hämfört med i ett vanligt rum i hemmet. Skulle vilja ha iallafall en 4 diskars NAS som kan stå i hallen därhemma utan att låta påfallande mycket.