Funktioner och mjukvara

I princip alla tillverkare har någon form av ”toolbox” eller kontrollpanel för sina SSD-enheter. I de flesta fall så handlar det om att kunna se enhetens SMART-data och kunna uppdatera firmware. Vissa tillverkare ger oss också möjligheten att köra secure erase på enheten direkt från Windows. Dessa programvaror är ofta ganska ointressanta eftersom de har ungefär samma funktioner oavsett tillverkare. Samsung har också sådan mjukvara och den kallas för Samsung SSD Magician. Vad som gör Magician lite intressantare än andra lösningar är de många extrafunktioner som finns och flera av dem är faktiskt riktigt bra.

Rapid använder RAM som cache

När Samsung släppte 840 Evo för ett år sedan så släppte man också en ny funktion i sin Magician mjukvara, vid namn Rapid (Real Time Acceleration Processing of I/O mode). Rapid är utvecklat av ett företag som heter Nvelo som köptes upp av Samsung för ungefär ett och ett halvt år sedan. Nvelo har tidigare utvecklat programvaran Dataplex som används i många SSD-cache lösningar från bland annat OCZ, Corsair och Crucial. Vi har tidigare även testat Dataplex i samband med vår recension av OCZ Synape och Corsair Accelerator där SSD-enheten agerar cache till en långsammare mekanisk hårddisk.

När det gäller Rapid så handlar det inte om att använda en SSD som cache för en hårddisk, utan istället att använda RAM som en cache för en SSD. Vi testade detta grundligt i en särskild artikel förra året och vi blev positivt överraskade över hur pass mycket bättre prestanda man kunde hämta. För att läsa mer om Rapid, läs gärna vår artikel Samsung Rapid testat – Förvandlar 840 Evo till prestandamonster

I samband med 850 Pro så släpps en ny version av Samsungs Magician som innehåller en rad förbättringar på Rapid. Vi har testat betaversionen av Magician 4.4 och givetvis testat hur bra Rapid fungerar. Samsung har inte gått in i detalj på vad som är nytt med Rapid men vi vet att man har ändrat på cache algoritmerna för att förbättra användarupplevelsen ytterligare. Nytt är också att man nu kan använda upp till 4 gigabyte om man har 16 gigabyte RAM i maskinen. Precis som tidigare så lånar Rapid aldrig mer än 25% av den totala mängden RAM men tidigare så var maxgränsen 1 gigabyte. Rapid stöds just nu av 840 Evo, 840 Pro och 850 Pro.

TCG Opal 2.0, IEEE1667 och Microsoft eDrive

En av de stora nyheterna vis lanseringen av 840 Evo var att Samsung planerade att lägga till stöd för Trusted Computer Groups Opal 2.0 standard. Tyvärr dröjde det ända till december förra året innan stödet aktiverades i firmware så detta var inte tillgängligt vid lansering. Detta gör dock 840 Evo till den enda konsument SSD-enheten, som inte är tillverkad av Crucial, som har det här stödet. Fördelen med att ha TCG Opal 2.0 och IEEE1667 stöd är att enhetens kryptering går att hantera via centralstyrd mjukvara eller exempelvis Bitlocker (Windows 8 och senare). Detta är en väldigt stor  fördel för många företag som har känslig data på sina datorer. Då vill man att all information ska vara krypterad. För att kunna hantera allting centralt så måste man använda någon form av mjukvarubaserad kryptering som exempelvis Bitlocker eller Wave med betydligt sämre prestanda som följd. Men med det här stödet så kan enhetens inbyggda kryptering hanteras på samma sätt och då slipper man tiden som det tar att kryptera befintlig data och det ger ingen prestandaförlust. 850 Pro kommer givetvis också med stöd för dessa funktioner och den här gången finns de med direkt från start.

I Magician så har man också lagt till en särskild flik som berättar om de olika typerna av kryptering som enheten har stöd för och den talar också om när en viss typ av kryptering är påslagen så man vet att det fungerar. Längst ner har man också en karta som visar vilka enheter som har stöd för vad.

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
-Tjalve-JuicyTimsPfftTims Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Jonas Ranebring

Hej,

Intressant läsning.
Misstänker ni strulat till det lite med sorteringen på pris tabellen(Sidan 4 Samsung 850 Pro)

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”JonasR”]Hej,

Intressant läsning.
Misstänker ni strulat till det lite med sorteringen på pris tabellen(Sidan 4 Samsung 850 Pro)[/quote]

Helt rätt, tack för det. jag har fixat till så att det står rätt nu.
Jag fick priserna precis nu så jag har uppdaterat artikeln.
Jag ska på en presskonferans om V-nand och 850 Pro här nu om 30min så är det någon som undrar något så kan jag nog föra frågan vidare om jag inte kan svara själv.

TriDave
Gäst

Jag tycker det är lite revolutionerande med 10 års garanti!!

Anton Karmehed
Admin

Ja Samsung verkligen totaldominerar på SSD-marknaden just nu, lite synd bara att SATAIII redan blivit en sån kraftig flaskhals.. 🙁 Ser fram emot att se lite motsvarande SATA Express resp. M.2 enheter! 🙂

Auxois
Medlem
Auxois

”Rent teoretiskt så borde 1TB-modellen kunna skriva 10 gånger så mycket som 1TB enheten”.

Hmm 😉

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Seki”]”Rent teoretiskt så borde 1TB-modellen kunna skriva 10 gånger så mycket som 1TB enheten”.

Hmm ;-)[/quote]

Det ska vara löst nu 🙂

Medlem
Arne Berg

GÄSP GÄSP när kommer deras M.2 kort & deras PCI-E varianter
NVM varianter för den delen också.
SATA Express är oanvändbart pga. dess kontakter, lika breda & utrymmeskrävande som gamla IDE Kablar
(Bra artikel)

flopper
Medlem
flopper

köper storlek idag inte den som test vinner.
ssd gör ju ingen skillnad med byte idag.
rent ut sagt de är för bra.

Tims
Gäst
Tims

Jag undrar varför inte Intel 730, 480GB är med i jämförelsen.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Tims”]Jag undrar varför inte Intel 730, 480GB är med i jämförelsen.[/quote]
Den är inte med av den enkla anledningen att vi inte testat den. Intel hade bara 240GB modellen tillgänglig för oss. Om det är av intresse så kan jag försöka få tag i ett testexemplar av Intel 730 480GB? Dock är det fortfarande några andra som ligger före i kön (räkna med fler ssd test de närmaste veckorna).

Tims
Gäst
Tims

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Tims”]Jag undrar varför inte Intel 730, 480GB är med i jämförelsen.[/quote]Den är inte med av den enkla anledningen att vi inte testat den. Intel hade bara 240GB modellen tillgänglig för oss. Om det är av intresse så kan jag försöka få tag i ett testexemplar av Intel 730 480GB? Dock är det fortfarande några andra som ligger före i kön (räkna med fler ssd test de närmaste veckorna).[/quote] Aha, det är NI som gör testerna. Då förstår jag.Själv hade jag planerat tre Intel 730 480 GB i raid 0, men det blir, tack vare er, nu tre Samsung… Läs hela »

magi83
Gäst
magi83

Hej,
Varför tar ni inte upp hur enhet(en/erna) presterar i raid?
Finns ju jättemånga som väljer att köra raid-1 tex i sina datorer.
Fungerar deras mjukvara till både Windows/Mac/Linux tex? Och HUR bra fungerar de i de olika operativsystemen?

Mvh
Magnus

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”magi83″]Hej,Varför tar ni inte upp hur enhet(en/erna) presterar i raid?Finns ju jättemånga som väljer att köra raid-1 tex i sina datorer.Fungerar deras mjukvara till både Windows/Mac/Linux tex? Och HUR bra fungerar de i de olika operativsystemen? MvhMagnus[/quote] Hej.Den absolut enklaste anledningen är att i de allra flesta fallen så behöver man inte använda RAID. RAID har många fördelar i stora lagringsystem men för den enskilda datorn så är fördelarna med RAID ganska små. Jag ska vara öärlig å säga att jag aldrig hört någon (de senaste 5 åren) som använder RAID1 utanför serverrummet. Jag kan givetvis ha haft oturen… Läs hela »

paiosfh0p
Gäst
paiosfh0p

😐 :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* 😐 :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* 😐 :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* 😐 :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* ::-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* 😐 :-* :-*… Läs hela »

Tims
Gäst
Tims

När kommer denna till butik i Sverige? Läste någonstans den skulle finnas i butik runt den 23:e juli 2014, men ingen har den varken på lager eller tillgänglig att beställa från leverantör.

Pfft
Gäst
Pfft

På vilket sätt er denna disk bättre än OCZ Vector 150?
Prestandan störtdyker ju utan TRIM.
Det viktigaste på en SSD är den kontinuerliga prestandan när den körs på ett operativsystem utan stöd för TRIM.

Tage Methere
Medlem
Tage Methere

[quote name=”Pfft”]På vilket sätt er denna disk bättre än OCZ Vector 150?
Prestandan störtdyker ju utan TRIM.
Det viktigaste på en SSD är den kontinuerliga prestandan när den körs på ett operativsystem utan stöd för TRIM.[/quote]

Denna har sidan bara testat i Windows av senare snitt, vilken har ett native-stöd för trim. Om man skall köra i annat operativ, då får man leta efter tester som avhandlar dessa antar jag.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Pfft”]På vilket sätt er denna disk bättre än OCZ Vector 150?Prestandan störtdyker ju utan TRIM.Det viktigaste på en SSD är den kontinuerliga prestandan när den körs på ett operativsystem utan stöd för TRIM.[/quote] Den är bättre än OCZ Vector 150 på i princip allt. Skillnaden är att OCZ Vector 150 har aktiv garbage collection, medans samsung använder passiv. Skillnaden är att Samsungs GC drar igång när enheten ligger i vila (det gör den i princip hela tiden). Vector 150 kör istället GC aktivt när ny data skrivs. Fördelen med aktiv är att om man skriver data hela tiden som… Läs hela »

Juicy
Gäst
Juicy

Mycket intressant läsning. Ni lyckades verkligen få med alla de viktiga delarna vad det gäller själva genomgången av både tekniken, mjukvaran och hårdvaran. Som vanligt är NordicHardware en av de bästa oberoende sajter man kan gå till för att få professionell testning med samtidigt en lättförståelig text! Tackar och bockar 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Juicy”]Mycket intressant läsning. Ni lyckades verkligen få med alla de viktiga delarna vad det gäller själva genomgången av både tekniken, mjukvaran och hårdvaran. Som vanligt är NordicHardware en av de bästa oberoende sajter man kan gå till för att få professionell testning med samtidigt en lättförståelig text! Tackar och bockar :)[/quote]
Det tackar vi för 🙂 Kul att det uippskattas.
Jag säger som Hegerfors: Det kommer mera!