Prestanda vid olika QD och paketstorlek

Vi ville även passa på att testa hur bra enheterna presterar vid olika QD. Vi tog därför och körde ett antal test i Iometer för att se hur prestandan utvecklade sig när vi fick en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 men belastning hos klienter överstiger sällan QD4. Vi tog därför vårt 4K Random Write test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

Som refferens tog vi med värden från Samsung 840 Pro och Intel 520. Samsung är den snabbaste enheten just nu och Intel 520 skulle vi vilja säga är den snabbaste enheten som är baserad på Sandforce.

Inte helt oväntat så presterar samtliga enheter väldigt lika. Vid QD1 och QD2 så är flera PNY enheter något snabbare än Samsung 840 Pro. men vid QD4 och högre så springer Samsung ifrån. XLR8 240GB följer däremot inte riktigt samma mönster som de andra. Vid QD4 och QD8 så presterar den bättre än de andra av okänd anledning. Det kan vara så att det har med Garbage Collection att göra. I vilket fall så är det ett intressant fenomen.

Går vi istället över till slumpmässig läsning vid 4K så ser vi en av anledningarna till varför Samsung 840 Pro presterar så bra. Sandforce SF2281 är väldigt bra på att skriva slumpmässig data, men att läsa slumpmässig data, är betydligt lägre prioriterat och skillnaden blir större ju högre QD vi använder. 120GB enheterna är också märkbart långsammare vid den här typen av belastning.

Vi går vidare och testar sekventiell dataöverföring istället. Eftersom sekventiell data ofta blir med väldigt låg QD, så satte vi QD till 1 och sedan provade vi att göra en sekventiell skrivning med olika stora IOs.

I princip alla enheter presterar samma. Skillnaderna är nästan försumbar och den ända skillnaden, som vi kan se, uppstår när vi testar IOs på 64 kilobyte. Överlag så presterar samtliga enheter väldigt lika.

Sista testet är samma test som vi såg nyss, men denna gången så läser vi data istället för att skriva. Här är det återigen Samsung 840 Pro som presterar bäst av alla. Samtliga PNY enheter och Intel 520 presterar nästan identiskt med varandra.

Innehåll

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-drizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Som vanligt får man väl säga så verkar det bero helt på prissättning om dom kan slå sig in på marknaden eller inte då det inte är lätt att skilja sig från mängden när alla märken kör med mer eller mindre samma komponenter. Men alltid trevligt med konkurrens för oss konsumenter då man kan hoppas på att det leder till bättre produkter samt priser.

Sist men inte minst tack för ytterligare ett välgjort och välskrivet test och + i kanten för test av flera storlekar och modeller från samma tillverkare. Ser fram emot mer! 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Som vanligt får man väl säga så verkar det bero helt på prissättning om dom kan slå sig in på marknaden eller inte då det inte är lätt att skilja sig från mängden när alla märken kör med mer eller mindre samma komponenter. Men alltid trevligt med konkurrens för oss konsumenter då man kan hoppas på att det leder till bättre produkter samt priser. Sist men inte minst tack för ytterligare ett välgjort och välskrivet test och + i kanten för test av flera storlekar och modeller från samma tillverkare. Ser fram emot mer! :)[/quote] Ja PNY ska ha… Läs hela »