Analys och Slutledning

Med Ultra plus så visar Sandisk flera saker för oss. För det första så visar de att de är seriösa när det gäller SSD och de tänker fortsätta att vara en av de stora aktörerna. Sandisk har tidigare varit en ganska liten aktör som mest hängt med tack vare hjälp från Sandforce. I takt med att Sandisk egentillverkade NAND börjar dyka upp i allt fler enheter, så har Sandisk nu också börjat tillverka enheter baserade på Marvells kretsar.

Sandisk är också de första att testa på Marvells 88SS9175-kontroller. Detta är en något nerbantad version av 88SS9174 där den största skillnaden är färre antal kanaler. Detta gör kontrollern mindre komplex, vilket gör den billigare och drar mindre ström än många av konkurrenterna. Det är också något som vi märker i våra strömförbrukningstester. Sandisk Ultra plus drar märkbart mindre än de flesta konkurrenter och passar därför utmärkt i en laptop. Nackdelen med en mindre komplex kontroller, är förstås att prestandan blir lidande. Trots det så tycker vi ändå att Sandisk lyckats klämma ut ordenligt med prestanda även om hårdvaran är något begränsad.

Det är framförallt vid skrivning av data som vi märker att prestandan blir lägre. I övrigt så presterar enheten bra och i de allra flesta tester så ligger den i klass med sina närmaste konkurrenter. Exempelvis så ligger den alltid högre upp än Samsung 840 250GB, samma sak gäller för de flesta Sandforce-baserade enheterna också, även om de i vissa fall är lite snabbare. Vi är däremot inte så nöjda med hur enheten presterar under hård belastning. När vi testade enhetens Garbage Collection, så visade det sig att enheten hade svårt att återhämta sig efter extremt tung belastning. TRIM löser de största problemen. Men vet du om att du ska köra din SSD på ett operativsystem som inte har stöd för TRIM, så skulle vi nog rekommendera en annan enhet i dagsläget.

Det som gör den här enheten extra intressant är att den är designad att vara så kostandseffektivt som möjligt. En nerskalad Marvell kontroller borde i teorin vara bland det billigaste man kan få tag i (förutom vissa betydligt långsammare kontroller). Dessutom så är minnena tillverkade med Sandisk nya 19nm-teknik som ytterligare sänker tillverkningskostanden. Sandisk har också varit smarta nog att designa ett kretskort som kan användas till flera olika formfaktorer, vilket också gör enheten mer kostandseffektiv. Sammanfattningsvis så tror vi att Sandisk har ganska bra marginaler på sina Ultra plus enheter. Det betyder att det finns marginaler att sänka priset ytterligare i framtiden.

Som vanligt så är det just priset som fäller det stora avgörandet. Sandisk Ultra Plus har potential att bli en duglig enhet till ett riktigt bra pris. I dagsläget är den fortfarande lite för dyr, men förhoppningsvis så kommer vi se bättre priser i framtiden. I vilket fall så är det jättekul att Sandisk tagit sig ut ur sandberget och börjat satsa mer på andra SSD-lösningar.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Johan Marklund Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johan Marklund
Gäst
Johan Marklund

Hej! Jag har en fråga/fundering, ni skriver – ”I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.”
Stämmer detta när det gäller denna modell. Jag tror inte det. Tror 128 gb varianten är typ lika snabb – men vore kul om ni kollade upp det. //Johan

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Johan Marklund”]Hej! Jag har en fråga/fundering, ni skriver – ”I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.”Stämmer detta när det gäller denna modell. Jag tror inte det. Tror 128 gb varianten är typ lika snabb – men vore kul om ni kollade upp det. //Johan[/quote] Hej Johan.Ja i alla fall som vi testat hittils så är 240/256GB modellerna alltid snabbare än sina 128/120GB småskiskonen.… Läs hela »