Analys och Slutledning

Teamgroup är kanske mest kända för deras RAM-minnen. Vi har dock testat deras SSD-enheter tidigare här på Nordichardware och då var vi inte särskilt imponerade. Det kändes som om Teamgroup helt enkelt hade tagit en Sandforce SF2281 och slängt in några minneschip från Intel och släppt enheten med sitt namn. Ingen egen firmware eller någon annan form av ”tweak” för att få deras enhet att stå ut från resten av de hundratals modeller som finns med SF2281 under huven.

Nu har det gått några månader och vi bestämde oss för att ge Teamgroups två nya SSD-enheter en chans. Denna gång så fick vi veta att fokus var på så billiga enheter som möjligt. Enheterna är alltså inte tänkta att vara några prestandamonster. Tyvärr måste vi säga att vi fortfarande står oss frågande till Teamgroups val av komponenter i sina SSD enheter. L1 är en direkt kopia av den S3 enhet som vi testade för några månader sedan. Det är återigen SF2281 tillsammans med synkrona minneskretsar som presterar precis som alla de andra. Denna verkar desustom lida av samma konstiga dropp vid slumpmässig skrivprestanda som sin föregångare. Så fort QD blir högre än 2 så tappar enheten mycket av sin prestanda. Dessutom så verkar inte TRIM fungera som det ska. I våra tester så tappar enheten prestanda istället för att återhämta sig när vi kör TRIM-kommandot. Gissningsvis så har Teamgroup inga, eller väldigt små, interna resurser på sin SSD-tillverkning och kan därför inte göra så mycket mer än vad vi ser idag.

Teamgroup L2 skulle vara det stora dragplåstret. En SSD-enhet som är så pass billig att du kan köpa den för under 600 kronor i Sverige. Vi har sett tidigare att det går att pressa ner priserna till dessa nivåer men då är det ofta större tillverkare som säljer av stora lager av sina enheter för att göra plats för nya. Teamgroup har inte riktigt den möjligheten, så de måste tumma på något för att få ner kostnaderna. I det här fallet så är det kontrollern i första hand. Kontrollern från Sandisk är egentligen till för att användas i snabba USB 3.0-minnen och i cache-enheter. Den gör sig helt enkelt inte riktigt som fullfjädrad SSD-enhet. Sekventiell skriv och läs är bra och i vissa enstaka fall bättre än L1. Och så fort det blir lite mindre filer (som mp3 filer eller bilder) så sjunker den sekventiella prestandan, rejält. Går vi istället över och tittar på slumpmässig prestanda så blir det ännu mörkare. Slumpmässig läsning är mycket dålig och slumpmässig skrivning är rena katastrofen. En positiv sak med kontrollern är att den drar väldigt lite ström, men det hjälper tyvärr inte så länge enheten inte kan prestera bättre än den gör. Den överlägset långsammaste SSD enheten vi testat hittills.

Tillslut så vill vi bara visa vad som hände när vi körde Teamgroup L2 128GB genom vårt garbage collection och TRIM test. En snitthastighet på runt 8-9 megabyte per sekund är vi nere på, finns Inte mycket mer att säga egentligen.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
triDave-Tjalve-drizzitCalatheaAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Gah! Fixa, bara första sidan som funkar!

Anton Karmehed
Admin

Det ska funka nu Tempel, kan behöva F5:a och gå in i artikeln igen. Ber om ursäkt för strulet.

Marcus Heinemo
Medlem

Wow snacka om lågvattenmärke på Ultra L2. En riktigt bra ssd behöver inte kosta mer än 2-300kr till, värt det i min mening.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Calathea”]Wow snacka om lågvattenmärke på Ultra L2. En riktigt bra ssd behöver inte kosta mer än 2-300kr till, värt det i min mening.[/quote]

Om ens det. V300 (som inte är supersnabb, men ändå OK) kostar ungefär 100kr mer.

drizzit
Medlem
drizzit

Alltid bra med konkurrens osv men jo L2an hade dom definitivt kunnat skippa ge ut….

Tack för ytterligare ett intressant test dock 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Alltid bra med konkurrens osv men jo L2an hade dom definitivt kunnat skippa ge ut….

Tack för ytterligare ett intressant test dock :)[/quote]

Jag säger som Arne Hegerfors: Det kommer mera!

triDave
Gäst

Skön sammanfattning av kortet 🙂