Crucial MX100 är den överlägset mest prisvärda SSD-enheten som går att köpa i nuläget. För några veckor sedan så testade vi 512GB modellen och var mycket imponerade av de funktioner och prestanda som man faktiskt får. Nu är det 256GB modellens tur. Är den av samma kaliber som sin storebror?

Crucial MX100 512GB imponerade stort på oss när vi testade den för några veckor sedan. Crucial har i princip gjort allting rätt med sin nya SSD-serie och vi är övertygade om att detta kommer att vara den enheten som de allra flesta kommer att köpa. vad är det då som gör MX100 till en så pass bra SSD?

MX100 – Lågt pris utan större komprimisser

Först och främst så vill vi bara säga att MX100 är en budgetenhet. Den är alltså inte tänkt att slåss med Samsung 850 Pro eller Sandisk Extreme Pro. Dessa enheter presterar väldigt bra och är designade för entusiaster och personer som behöver eller kräver så mycket prestanda som det går. MX100 är istället en SSD för massorna. Det kan vara användare som har en hårddisk i sin dator idag och vill ha en bra uppgradering utan att spendera en hel månadslön. Den är också för de som har haft en mindre SSD och nu vill köpa en större. Det är därför inte helt oväntat att man fokuserat på ett lågt pris. Faktum är att MX100 är den SSD som haft lägst listpris av alla enheter som vi någonsin testat. Trots det så har man lyckats göra en SSD som har förhållandevis få brister.

Enheten drivs av kontrollerkretsen Marvell 88SS9189, vilket är en uppdaterad version av 88SS9187 som finns i många av dagens snabbaste enheter. 88SS9189 har vi tidigare sett i Crucials snabbaste enhet M550. Tillsammans med denna kontroller så har man använd sig av Microns senaste 16 nanometer NAND. Detta är i dagsläget det billigate och minst NAND-flash som går att få tag och det är det som gör att enheten kan ha det låga pris som den har. Trots det så visade det sig att MX100 512GB presterar riktigt bra och i vissa fall bättre än konkurrenternas snabbaste enheter. Detta tillsammans med stöd för TCG Opal 2.0 och kondensatorer på kretskortet (för att skydda mot datakorruption vid strömförlust) gör MX100 till en mycket intressant SSD.

Vi nämnde att den största anledningen till det låga priset, är Microns nya 128Gbit NAND-flash. och som vanligt med 128Gbit NAND, så ser vi en märkbar prestandaförlust när man går ner till 256GB och 128GB. Vi har testat Crucial MX100 256GB för att se hur stor prestandaförlusten faktiskt är och om 256GB-modellen är ett lika bra köp som 512GB-modellen visat sig vara.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Tripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Felstavad rubrik! Curcial – Crucial

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Tripptrapptrull”]Felstavad rubrik! Curcial – Crucial[/quote]
Vadå? var? :-*