Summering

Med 850 Pro så visade Samsung att det faktiskt fanns lite extra att hämta ur det gamla goda SATA-gränssnittet. Men det som gjorde 850 Pro extra intressant var det som komma skulle. Även om 850 Pro var det snabbaste vi testat så var vi nästan mer intresserade av den TLC-baserade enhet som vi visste skulle komma efter. Samsungs 3D V-NAND är som klippt och skuret för TLC då det motverkar just de saker som gör TLC besvärligt: prestanda och livslängd. Så ni kan förstå att vi var lite extra entusiastiska när vi fick in dessa fyra enheter till testlabbet.

Samsung levererar

Lever Samsung 850 Evo upp till förväntningarna då? Absolut! Samsung levererar på alla punkter och det är svårt att hitta något större fel på enheten. Om vi tittar på funktioner och mjukvara så är det gröna bockar nästan överallt. Där har vi bland annat stöd för devsleep och TCG Opal 2.0 – att enheten dessutom har extra funktioner som Rapid är bara lite extra plus i kanten. Samsungs Magician-programvara blir också bara bättre och känns betydligt mer proffsig än den mjukvara som man får från andra tillverkare (även om det blir bättre överallt). Strömförbrukningen är bland det lägsta som vi uppmätt så där finns inte heller mycket att klaga på. Dock så ska vi påpeka att enheten belastas längre än andra enheter eftersom den först måste skriva till SLC, och sedan till TLC (Turbowrite). Livslängden på TLC har blivit ännu bättre och Samsung garanterar ungefär samma livslängd som många andra MLC-baserade enheter gör. Dessutom passar man på att ge 5 års garanti trots att enheten använder TLC-baserade minnen.

Tittar vi på prestanda så är det inte heller så mycket att klaga på. Tack vare Turbowrite så kan alla modeller (inklusive 120GB-modellen) presterar riktigt bra i de alra flesta fall. Undantaget är när man skriver mycket sekventiell data. Då finns en risk att cachen blir full innan skrivningen är färdig, och då blir prestandan betydligt sämre. Detta borde dock vara ganska ovanligt på de större enheterna. 850 Evo är lite långsammare än 850 Pro men samtidigt märkbart snabbare än 840 Evo. Den är också snabbare än många av sina konkurrenters snabbaste MLC-enheter, som exempelvis Vector 150 och Intel 730. 850 Evo är dock designad för konsumentanvändning och om du belastar enheten vädligt hårt så finns det andra enheter som är bättre. Däribland just Vector 150 och Intel 730. Detta är en konsumentenhet för Svenssons och den ska också användas som det.

Annons

850EVO_007_Dynamic_black

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Pris
Samsung 850 Evo 1000 GB 540 MB/s 520 MB/s 90 000 IOPS 98 000 IOPS
Samsung 850 Evo 500 GB 540 MB/s 520 MB/s 90 000 IOPS 98 000 IOPS
Samsung 850 Evo 250 GB 540 MB/s 520 MB/s 88 000 IOPS 97 000 IOPS
Samsung 850 Evo 120 GB 540 MB/s 520 MB/s 88 000 IOPS 94 000 IOPS

Så vad är det fel på enheten då? Någonting måste det ju vara? Tyvärr så är det den kanske viktigate parametern av alla. Det som gjorde 840 Evo till en sådan otrolig framgång för Samsung. Vi pratar givetvis om priset. Även om Samsung inte vill ha hutlöst betalt för sin nya SSD, så är det ändå inte det där låga priset som vi hade förväntat oss. För om om vi ska vara helt ärliga så kommer man inte att märka så stor skillnad i prestanda mellan en 850 Evo och en 840 Evo. I dagsläget så är prisskillnaden större ner till 840 Evo än vad den är upp till 850 Pro. Detta beror troligtvis på att V-NAND fortfarande är betydligt dyrare att tillverka, men det sätter ju Samsung i en lite konstig situation. De har två enheter som presterar grymt bra, men båda kostar lite för mycket. Inte helt olikt den situationen som OCZ hamnade i med Vertex 460 och Vector 150.

Sammanfattningsvis så är Samsung 850 Evo en grym SSD som än så länge kostar lite för mycket. Den behöver komma ner några hundralappar i pris så att den åtminstone i närheten av Crucial MX100, Sandisk Ultra 2 och 840 Evo. När den gör det, då kommer Samsung att dominera hela konsumentdelen av SSD-marknaden.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

Annons

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Justja-Tjalve-JustjaVirre39 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Virre39
Medlem
Virre39

Väldigt mycket stavfel i denna artikel. Be någon korrekturläsa innan publikation. Sedan saknas just det kritiserade priset i summeringen av artikeln.

Intressant SSD dock!

Justja
Gäst
Justja

Efter 840/840 EVO fiaskot så spelar det ingen roll fast dom skulle sälja 850 EVO 1TB för 1000 kronor, TLC är ju solklart inget att lita på i längden. Näpp Samsung, era produkter ska man inte röra.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Justja”]Efter 840/840 EVO fiaskot så spelar det ingen roll fast dom skulle sälja 850 EVO 1TB för 1000 kronor, TLC är ju solklart inget att lita på i längden. Näpp Samsung, era produkter ska man inte röra.[/quote]

Jag skulle nog inte vilja kalla det ett fiasko. Och de har ju faktiskt fixat till det, vilket betyder att det inte var TLC som var problemet. Du får nog tyvärr leva med TLC i framtiden också då det inte kommer bli mindre TLC framöver 🙂

Justja
Gäst
Justja

[quote name=”-Tjalve-”]de har ju faktiskt fixat till det[/quote]

Det har dom faktiskt inte gjort. http://www.anandtech.com/show/8997/samsung-releases-statement-on-840-evo-performance-another-fix-is-in-the-works