Turbowrite, RAPID och Kryptering

TurboWrite

SSD-enheter får sin höga prestanda genom att parallellt arbeta med flera NAND-enheter samtidigt (ungefär som RAID). Därför får man ofta bättre prestanda ju högre kapacitet man har i sin SSD. Högre kapacitet betyder fler NAND-enheter och bättre prestanda. Läsprestanda är mer eller mindre oförändrad, men skrivprestanda är märkbart sämre på mindre enheter. För att lösa detta så har många tillverkare börjat använda en del av enhetens lagringsyta som en SLC-cache. En liten del av lagringsutrymmet lagrar endast 1 bit per cell (SLC). Detta skrivs sedan till TLC-delen vartefter enheten hinner med. Fördelen blir att SLC ger betydligt bättre prestanda. OCZ var faktiskt först med den här typen av cache med deras Vertex 4 för flera år sedan. Sedan dess så har flera företag använt sig av samma princip. I dagläget så har vi liknande lösningar från OCZ, Sandisk, Micron/Crucial och så Samsung då.

Samsungs implementation kallas för TurboWrite och bygger på att en mindre del av enhetens lagringsutrymme endast lagrar data i SLC läge. När enheten sedan ligger i vila (vilket är större delen av tiden) så skyfflas data över till TLC-delen (med lägre prestanda då). Detta passar bra för klientbaserad lagring eftersom vi sällan skriver data kontinuerligt. Om man skriver kontinuerligt till enheten så kommer cachen att bli full och då kommer prestandan att försämras avsevärt. I tabellen här nedan så listar vi skrivprestandan för respektive modell både med TurboWrite och utan (när cachen är full). Inte helt oväntat så är storleken på SLC-cachen olika beroende på enhetens kapacitet.

Storlek Ran Write TW Ran Write Seq Write TW Seq Write TurboWrite (SLC)
1000 GB 90 000 IOPS 80 000 IOPS 520 MB/s 520 MB/s 12 GB
500 GB 90 000 IOPS 80 000 IOPS 520 MB/s 500 MB/s 6 GB
250 GB 88 000 IOPS 70 000 IOPS 520 MB/s 300 MB/s 3 GB
120 GB 88 000 IOPS 38 000 IOPS 520 MB/s 150 MB/s 3 GB

För att testa detta ytterligare så provade vi att göra sekventiell skrivning till enheten. På både 120GB- och 250GB-modellerna så höll sig hastigheten på en hög nivå i ungefär 7 sekunder. Därefter så föll prestandan markant. Detta stämmer också överens med tabellen ovan. Observera att så fort som enheten hamnar i vila så kommer all data att skyfflas till den långsammare TLC delen. Så länge du inte flyttar över 3 gigabyte i taget så borde turbowrite kunna hålla prestandan på topp i princip hela tiden.

Annons

Rapid

Något annat som Samsung introducerade med 840 Evo, var Rapid. Likt TurboWrite så är det en cache-teknik för att öka prestandan. Systemet bygger på Dataplex som är en mjukvara som utvecklades av ett företag som heter Nvelo. Från början så var det ett sätt att använda en mindre SSD som cache tillsammans med en hårddisk. Sedan köpte Samsung upp företaget och det har nu utvecklats till Rapid. Denna gång så cachas SSD-data i RAM istället vilket ger en rejäl ökning av prestandan. När Samsung släptte 850 Pro så gjorde man en uppdatering av cachningsalgoritmen för att ge ännu bättre prestanda. Sedan dess så har det egentligen inte hänt särskillt mycket förutom att man rättat till buggar som tidigare fanns med vissa versioner av Intels RST-drivrutin. Om du vill läsa mer om hur RAPID fungerar och hur det presterar så finns mycket att läsa i våra recentioner av Samsung 840 Evo och 850 Pro.

Rapid är dock en mjukvarulösning och kräver därför att man har Samsungs Magician-programvara installerad. Det gör också att RAPID endast fungerar i Windows 7 och 8/8.1. Så sitter du på en Mac eller använder dig av Linux, så kan du tyvärr inte nyttja den här funktionen. Samma sak gäller för de som vill sätta enheterna i RAID, då får man klara sig utan Rapid.

Ny kontroller: Samsung MGX

En annan nyhet är att Samsung nu även släpper en ny SSD-kontroller. Samsung följer sin namnstandard och har därför valt att döpa sin nästa kontroller till MGX. Föregångarna MCX, MDX och MEX har alla används i Samsung 830-/840- och 850-enheter. MGX skiljer sig dock lite från de övriga då detta inte är en mer kraftfull SSD-kontroller. Tidigare så har varje ny kontroller varit kraftfullare än den som kom innan den. Den här gången så har Samsung byggt en kontroller som istället bygger på två stycken Cortex R4-processorer. Alla tidigare har haft tre stycken kärnor. MGX ser däremot ut att ha något högre klockfrekvens än vad MEX har. Vi vet ännu inte med säkerhet men det ser ut som om MGX kommer att snurra i 550 megahertz och MEX (föregångaren) snurrar på i 400 megahertz. I övrigt så vet vi inte jättemycket om Samsungs nya kontroller förutom att den är optimerad för enheter med lägre kapacitet. Enligt Samsungs produktblad så ger MGX bättre prestanda än MEX på mindre SSD-enheter (som på exempelvis 120GB och 250GB). Troligtvis så behövs inte alla tre kärnor för de mindre enheterna och därför valde man att tillverka en ny kontroller med bara två kärnor. Den nya kontrollern ska därför dra mindre ström och samtidigt prestera bättre.

Annons
Kontroller SSD Kärnor Klockfrekvens Strömförbrukning
MCX
830 3x ARM 9 (ARMv5) 220 Mhz
MDX 840 / 840 Pro 3x ARM Coprtex R4 (ARMv7) 300 Mhz
MEX 840 Evo / 850 Pro / 850 Evo 3x ARM Cortex R4 (ARMv7) 400 Mhz 1,96W
MGX 850 Evo 2x ARM Cortex R4 (ARMv7) 550 Mhz 1,3W

EDIT 2014-12-12: Vi har nu fått klockfrekvensen bekräftad av Samsung. MGX snurrar i 550MHz.

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Justja-Tjalve-JustjaVirre39 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Virre39
Medlem
Virre39

Väldigt mycket stavfel i denna artikel. Be någon korrekturläsa innan publikation. Sedan saknas just det kritiserade priset i summeringen av artikeln.

Intressant SSD dock!

Justja
Gäst
Justja

Efter 840/840 EVO fiaskot så spelar det ingen roll fast dom skulle sälja 850 EVO 1TB för 1000 kronor, TLC är ju solklart inget att lita på i längden. Näpp Samsung, era produkter ska man inte röra.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Justja”]Efter 840/840 EVO fiaskot så spelar det ingen roll fast dom skulle sälja 850 EVO 1TB för 1000 kronor, TLC är ju solklart inget att lita på i längden. Näpp Samsung, era produkter ska man inte röra.[/quote]

Jag skulle nog inte vilja kalla det ett fiasko. Och de har ju faktiskt fixat till det, vilket betyder att det inte var TLC som var problemet. Du får nog tyvärr leva med TLC i framtiden också då det inte kommer bli mindre TLC framöver 🙂

Justja
Gäst
Justja

[quote name=”-Tjalve-”]de har ju faktiskt fixat till det[/quote]

Det har dom faktiskt inte gjort. http://www.anandtech.com/show/8997/samsung-releases-statement-on-840-evo-performance-another-fix-is-in-the-works