Testresultat: Olika QD och paketstorlek

Som vanligt så tittar vi också på hur enheterna beter sig när vi testar den vid olika QD. QD betyder ”Queue Depth” och i praktiken så skickar man flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 (ibland högre) men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4 och de allra flesta stannar vid QD1. Vi tog därför vårt 4K Random write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

För att inte få ett diagram med allt för mycket data i så valde vi att endast ta med data för 850 Evo 250GB. Om någon vill ha liknande diagram för andra kapaciteter så är det bara att säga till så kan vi ta fram det också. Här ser vi hur 850 Evo 250GB står sig mot 850 Pro, 840 Evo, 840 Pro samt Crucials MX100 256GB.

samsung_850_evo_ran_write

Inte helt oväntat så kommer enheterna med 128Gbit-NAND en bit efter de andra. Vi ser dock att 850 Evo ger ett hälsosamt övertag över 840 Evo. Den är dock efter Crucials MX100 som presterar väldigt bra i detta test.

Annons

samsung_850_evo_ran_read

Vid läsning så är det istället tvärtom. Just detta test är något som alltid gynnat Samsungs enheter och det syns även här. 850 Evo går jämna steg med 850 Pro genom i princip hela testet. Generellt sätt så är 850 Evo snabbare än både 840 Evo och 840 Pro. Inte illa för en TLC-baserad enhet.

samsung_850_evo_seq_write

Här är det återigen bristen på NAND-enheter som gör att Samsungs Pro-enheter är snabbare. Tittar vi på de andra så ser vi att 850 Evo och MX100 ligger på ungefär samma nivå. Båda är dock fortfarande något snabbare än 840 Evo.

samsung_850_evo_seq_read

Sekventiell läsning är kanske det minst intressanta av våra tester. Vid mindre paket så är Crucial MX100 betydligt långsammare än alla de andra. 850 Evo presterar i klass med de andra även om 850 Pro fortfarande är något snabbare.

Annons
Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Justja-Tjalve-JustjaVirre39 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Virre39
Medlem
Virre39

Väldigt mycket stavfel i denna artikel. Be någon korrekturläsa innan publikation. Sedan saknas just det kritiserade priset i summeringen av artikeln.

Intressant SSD dock!

Justja
Gäst
Justja

Efter 840/840 EVO fiaskot så spelar det ingen roll fast dom skulle sälja 850 EVO 1TB för 1000 kronor, TLC är ju solklart inget att lita på i längden. Näpp Samsung, era produkter ska man inte röra.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Justja”]Efter 840/840 EVO fiaskot så spelar det ingen roll fast dom skulle sälja 850 EVO 1TB för 1000 kronor, TLC är ju solklart inget att lita på i längden. Näpp Samsung, era produkter ska man inte röra.[/quote]

Jag skulle nog inte vilja kalla det ett fiasko. Och de har ju faktiskt fixat till det, vilket betyder att det inte var TLC som var problemet. Du får nog tyvärr leva med TLC i framtiden också då det inte kommer bli mindre TLC framöver 🙂

Justja
Gäst
Justja

[quote name=”-Tjalve-”]de har ju faktiskt fixat till det[/quote]

Det har dom faktiskt inte gjort. http://www.anandtech.com/show/8997/samsung-releases-statement-on-840-evo-performance-another-fix-is-in-the-works