Att tänka på vid köp av minnen

Som beskrivet på artikelns föregående sida så finns det en hel del specifikationer och termer att hålla reda på när du ska köpa nya minnen till en dator idag. Men vad kan vi utröna utifrån vår termlista och våra tester – vad är faktiskt det viktigaste att tänka på när du köper minnen idag?

  • Utrymme – Hur mycket minne du har kommer i de allra flesta fall vara vad du utgår ifrån innan du ska välja kitet. Mängden minne sätter en direkt begränsning på hur du kan använda din dator och vilka program du kommer köra, och påverkas kraftigt av ditt användarmönster. Vi har sammanfattat en tabell nedan med vilka typer av arbete som lämpar sig för olika mängder minne.

Mängd Sysslor
4 GB Vanligt kontorsarbete, surf, film- och musikkonsumption, lätt bildhantering och lätt spelande.
8 GB Tungt kontorsarbete med mycket multitasking, tyngre bildhantering, moderna spel på avancerade inställningar, virtualisering.
16 GB och uppåt Mycket multitasking, videoproduktion, mycket tung bildredigering, tung virtualisering och serverarbete.
  • Frekvens – Hur stor roll frekvensen spelar in på prestandan varierar beroende på vilken typ av system det gäller och vad datorn ska användas till. I datorspel med diskreta grafikkort kommer frekvensen ge en mycket marginell skillnad – här kommer istället grafikkortets eget grafikminne spela betydligt större roll. Däremot kan det spela desto större roll i ett system där grafikkretsen använder sig av systemminnet, exempelvis med en APU från AMD. Frekvensen kan även spela mer roll för riktigt tunga renderingsarbeten och liknande sysslor i arbetsstationer. Men för vanlig användning eller spel med diskret grafik kommer frekvensen sällan eller aldrig agera flaskhals.
  • Latenser – Här gäller i viss mån samma sak som med frekvenserna. Under spelande med diskret grafikkort kommer det spela väldigt lite roll, utan är främst en begränsning för överklockningsbenchmarks eller tungt, väloptimerat arbete som videoproduktion, serverarbete eller andra liknande belastningar. Det är även viktigt att komma ihåg att latenserna inte är absoluta värden, utan att minnets faktiska svarstid också påverkas av frekvensen. Ta en titt i vår termlista på föregående sida för en djupare förklaring!
  • Värmespridare och profil – Internminnen är inte några extremt stora komponenter, men det kan vara värt att tänka sig för vid val av de mer rejäla minnessorterna. Använder du en tornkylare är det inte ovanligt att kylaren blir svårmonterad för att den eller någon av dess fläktar slår i en högprofilerad minnesmodul. I det fallet kan det vara värt att antingen kika på moduler med lägre profil eller en annan kylningslösning. Det kan även vara värt att hålla koll på utrymmet om du bygger i ett väldigt trångt chassi, till exempelvis en HTPC eller server.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid