Testresultat: Strömförbrukning

När vi testade Toshiba OCZ RV400 för några månad sedan presenterade vi några preliminära resultat när vi börjat testa strömförbrukning på ett helt nytt sätt. Sedan dess har testsystemet gått varmt och vi har nu testat strömförbrukning på ett 50-tal SSD-enheter i 2,5-tum såväl som M.2- och AIC-formaten.

Effekt vs effektivitet

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna. All ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn. Denna kan i realtid granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Effektförbrukning – vila

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

Då APM inte fungerar fullt ut i vårt testsystem så är PCI-Enhetenas effekt i vila mycket högre än SATA-enheter. Trots det så är SX8000 ganska strömsnål i vila, vilket är viktigt för laptops exempelvis. Faktum är att det är en den PCIe-enhet som drar minst ström i vila av alla vi testat. Skillnaden till Intel 600p och Samsungs 960-enheter är dock väldigt liten.

Energieffektivitet

När vi tar in prestanda som en faktor så är SX8000 inte särskilt strömsnål längre. Antigen drar den betydligt mer ström vid last än de andra eller så är den så pass mycket långsammare att effektiviteten blir så dålig.

Samma resultat som tidigare. Det ser ut som om enheten drar väldigt mycket ström under last. Inte fullt lika mycket som Intel 750, men det är inte långt ifrån.

Effektförbrukning – i drift

Precis som vi misstänkte så drar SX8000 en hel del ström när den sätts under tung belastning. Nyckeln blir att helt enkelt ha den i vila så mycket som möjligt.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid