Överklockning

Processorerna i Ryzen 3-, 5- och 7-serierna har varit en blandad påse för överklockning, där fördelen med att samtliga modeller har upplåst multiplikator brottas med faktumet att få modeller klarar av att mäta sig med Intels motsvarigheter i maximal klockfrekvens.

Det gör det särskilt intressant att undersöka hur Threadripper klarar av att pressas manuellt. Intel har i nuläget ingenting i sitt sortiment som matchar AMD:s antal kärnor, så en duglig överklockning kan cementera prestandatronen i många flertrådstester. Med gott om yta på värmespridaren och gott om strömförsörjning från den gigantiska sockeln hoppas vi att Threadripper kan överraska och överträffa sina småsyskon.

Värt att notera är att vi testar Threadripper med ett slutet vattenkylningskit, då den kylare vi använder till övriga processorer (Noctua NH-C14) inte finns tillgänglig till Threadripper i nuläget. Det ger Threadripper en fördel i värmehantering kontra hur vi har testat övriga processorer, vilket bör has i åtanke.

Ryzen Threadripper 1950X

 Threadripper 1950XThreadripper 1920X
Originalfrekvens (bas)3,4 GHz3,5 GHz
Originalfrekvens (boost, max)4,0 GHz4,0 GHz
Manuell överklockning (alla kärnor)4,0 GHz4,0 GHz
Spänning1,30 V1,35 V
Procentuell ökning
(Från basfrekvens)
17,6%14,2%

Trots den rejäla mängden kärnor verkar Threadripper klara sig minst lika bra i överklockning som sina syskon i Ryzen 7-familjen. Vårt exemplar av Threadripper 1950X klarar omkring 4,0 GHz med 1,30 volt, men uppvisar artefakter och andra problem när vi ökar spänning och frekvens längre än så.

Av allt att döma går det att finjustera inställningarna för att knuffa båda dessa modeller längre än våra resultat. De överklockningstester vi gjort här är i första hand en fingervisning, och att det utan några större ingrepp går att köra samtliga kärnor i samma frekvens som annars används som boostfrekvens på fyra kärnor är verkligen inte illa.

Prestanda vid överklockning

I prestandatesterna märker vi en prestandaförbättring i merparten av fallen. Ett undantag är det strikt entrådsbelastande Cinebench ST, där Threadripper i regel presterar bättre utan överklockning än med överklockning, vilket sannolikt beror på att XFR låter processorerna arbeta i över 4,0 GHz för den belastningen.

Effektförbrukning vid överklockning

Båda modellerna ökar sin effektförbrukning, såväl genomsnittlig som maximal, markant när vi låser klockfrekvensen till 4,0 GHz. För att sätta ökningen i perspektiv så konsumerar Threadripper 1920X ungefär lika mycket i sitt överklockade läge som Threadripper 1950X, med fyra fler kärnor, gör i sitt grundutförande. Sistnämnda tar sig i sin tur en bra bit över 300 watt för hela systemet när samtliga kärnor belastas i Handbrake.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
11 Thread replies
50 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jimmy ÅsénklappaKerranMichael Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nu har jag bara skummat artikeln men…: Ser man på Intels E plattformar så är det betydligt fler företag som köper dem en privatpersoner även det är det AMD siktar på, förstår dock att de som läer NH i stort är entusiaster och där av vinklingen i testen.

Har dock en fråga: Threadripper är grund och botten Ryzen kärnor, betyder det då att även Threadripper kommer ha problem med Windows 7 och vissa Linux distar?

Anton Karmehed
Admin

Vet inte riktigt vart du menar med din första del av kommentaren Morkul? 🙂

Angående din fråga så ska svaret vara att Epyc och Threadripper inte påverkas av samma problem. Om det är dessa du syftar på?
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ryzen-Segv-Response

Morkul
Medlem
Morkul

För att ta ett citat: ”Med det sagt rycker AMD undan mattan under Intel med Threadripper, även om mattan endast bär en mycket liten kundkrets” Med det så tror jag du menar privat personer, alltså entusiaster. Då konkurrenten Intels E/X cpus säljer tämligen bra till företagskunder. Så marknaden är nog inte så liten som artikeln flera gånger vill ge sken av. Tack för länken, riktigt bra nyheter vill jag säga! Som jag förstår det så finns dock ingen Windows 7 support för Threadripper vilket man kan ana att samma problem med USB portat och drivrutiner finns kvar. Detta är lite… Läs hela »

apanx
Gäst
apanx

Sida 5 ser lite skum ut…

Anton Karmehed
Admin

Vad är det som ser konstigt ut apanx, ser inte speciellt förutom att det ligger en spoiler som visar vad de olika testlägena betyder?

Zeke
Gäst
Zeke

I Firefox Nightly står det så här

”Kodningsfel av innehållet
Sidan kan inte visas eftersom den använder en typ av komprimering som är ogiltig eller som inte stöds.
Kontakta webbplatsens ägare och informera dem om detta problem.”

Anton Karmehed
Admin

Hm skumt Zeke är det samma problem när du kört ctrl-f5?
Annars ska det funka om du tar bort texten efter sidonumret

Medlem

Länkarna till sidorna fungerar inte för mig. Jag kan klicka på numren men inte på texten till de sidorna.

Anton Karmehed
Admin

Helt otroligt, jag kan inte reproducera felet. Det fungerar för mig både på länkar och siffrorna. Har du testat att rensa webbläsarcache Magnus?
Testat med Chrome, FF och Edge nu utan att få upp problemet. Det fanns tidigare men det ”ska vara löst” 🙂

Jonas
Gäst
Jonas

Jag har samma problem, når inte artiklarna om jag inte trycker på siffrorna. ”Textlänken” har en annan längre URL än ”sifferlänken”.

Medlem

Ööj Anton! 😀

Hur påverkas threadripper strömförbrukningsmässigt av att man petar upp volt/klock? Hade varit jätteintressant att se ett jämförande diagram över detta!

Tack för er recension förresten. Go’natt! 🙂

Anton Karmehed
Admin

Ööj Hans!! =)
Det är faktiskt Carl och Hamit som gjort jobbet för detta testet så jag har inte 100% koll på alla hundratals rundor de köttat igenom.. 😛 Tyvärr har vi inte hunnit med såna tester, de sista ”vanliga” prestandatesterna gjordes bokstavligen timmen innan publicering och vi hinner aldrig testa allt vi egentligen vill. 🙁

Med det sagt, tycker också det hade varit kul att se. Effektförbrukningen måste vara helt galen.. ska se vad vi kan göra! 🙂

Michael
Gäst
Michael

Om man vill visa nyttan med TR i spel, så skulle ni haft benchmarks där ni spelar samtidigt som ni strömmar ut det på youtube och gör nåt annat samtidigt, typ pratar i mic, decodar eller nåt sånt. I såna här multitaskande tester storknar 7700K i spel, medan TR tuffar på utan att hoppa över en frame i spelet.

Kerran
Gäst
Kerran

https://www.nordichardware.se/test/test-amd-threadripper-1950x-1920x-nya-kungar-i-entusiastsegmentet.html/4?/testsystem-och-testmetod Får denna länken om jag ska klicka nr4 och denna adressen om jag klickar på nästa. https://www.nordichardware.se/test/test-amd-threadripper-1950x-1920x-nya-kungar-i-entusiastsegmentet.html/4 kan säker läsa igenom med att klicka på nästa men inte om jag ska hoppa i listan.

Gäst

Vad betyder de alla Auto, Distr, Local? Hittar inget i artikeln som beskriver vad det är för något.

Jimmy Åsén
Medlem
Jimmy Åsén