Testmontering

För att få en bättre känsla över om Antec P8 har vad som krävs för att slåss med konkurenterna på marknaden så satte vi oss ner för att bygga in lite komponenter.

Simpel moderkortsmontering

Antec förutsätter att du kommer använda ett ATX moderkort och har därför redan skruvat dit alla distanser som behövs. Moderkortet placeras dit lätt tack vare avsaknaden av hårddisk och 5,25 tums platser.

Värt att tänka på är att Antec har gjort valet att inte använda vanliga täckplattor som går att skruva av till expansionsplatserna, så kan vara värt att tänka ut vilka portar dina expansionskort som grafikkort mm kommer att använda och ta bort dessa innan du monterar moderkortet.

Annons

CPU-kylare – vatten eller luft

Tack vare ett stort och tilltaget hål i moderkortsplåten så går det alldeles utmärkt att montera kylaren efter att du skruvat fast moderkortet i chassit. Detta gör även ett eventuellt byte lätt vid ett senare tillfälle.

Vi valde att köra på luft i vårt system och monterade en Noctua NH-D15S, vilket är en stor luftkylare med en höjd på 160 mm, och detta fick plats utan problem. Vid användning av vattenkylning så går det att placera antingen upp till en 360- eller en 280-millimetersradiator i toppen.

Lagring – Kan innebära mycket kablar

När det kom till att installera våra lagringsenheter så hittade vi lite problemområden. Börjar vi med att titta på 2,5 tums platserna som är placerade på täckplåten för nätaggregatet så finns här enbart ett kabeldragningshål som passar utmärkt åt den ena platsen men den andra är nästan omöjlig att få dit snyggt om du inte har raka kontakter på både ström- och datakablarna. Tyvärr känns detta som en ganska stor miss.

Annons

Fortsätter vi på 2,5 tums platserna bakom moderkortsplåten så är det även här svårt att använda samma strömkabel till båda enheterna, vilket gör att du kan behöva använda upp till 5 SATA-strömkablar för att få ström till alla hårddiskarna om man räknar in 3,5 tums platserna.

Hoppar vi då ner lite och tittar på just 3,5 tums platserna så kan vi inte anmärka så mycket på dessa, inga skruvar behövs och kablarna går att montera utan några problem, det är även smart av Antec att ge användaren lite spelrum med placeringen av buren.

 

Nätaggregat

För att montera nätaggregatet så fick vi skruva loss hårddiskburen innan och sen skruva fast nätaggregatet i bakkant. Värt att tänka på är att montera dina kablar i förväg då det kan bli trångt med hårddsikburen på plats och även utan denna så är det inte super mycket utrymme för att koppla in fler kablar i efterhand.

Annons

Vi lyckades klämma in ett Corsair RM1000x som är hela 180 mm långt, även om detta inte lämnade så mycket plats framför nätaggregatet med hårdiskburen monterad. VI kan dock inte rekommendera att använda ett så långt nätaggregat, utan råder likt Antec att köpa ett mer standard nätaggregat som är kortare.

Smidig kabeldragning

Genom att lägga lite betänketid på kabeldragningen innan du installerar nätaggregatet och till exempel grafikkort så går det att få riktigt snyggt och städat både på baksidan och framsidan.

Som vi nämnde på föregående sida så finns det en hög med möjlighet till att fästa kablar både med de tre inkluderade kardborrebanden och öglorna för buntband. Alla hål för kabeldragningen sitter där du kan förvänta dig att dem skall vara för att slippa ha onödigt långa kablar bland komponenterna.

Annons

Vi hittade dock några negativa punkter, först så va det extremt trång att få till en snygg dragning av 24 pin kabeln, det kan ha och göra med att den är extremt tjock på Corsairs RM1000x men det kan skapa problem även för andra varianter.

Lagringsplatserna kunde ha haft lite mer spelrum för strömkablarna då många nätaggregat idag kommer med kontakter som är vinklade 90 grader vilket gör det svårt att dra kablarna bra om dem inte sitter lodrätt mot varandra.

Användarvänligt

Som vanligt lade vi inte mer än dryga timmen på att bygga en dator i chassit och det var gott om tid för att få till ett snyggt bygge. Man skulle kunna argumentera att vi har gjort detta många gånger och fått in en rutin, vilket säkert stämmer. Men vi känner oss säkra på att även en som inte byggt lika många datorer skulle kunna lyckas bra, på kort tid, med lite förtanke och planering.

Annons
Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Patrik Blom Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Visuellt ger det ju intryck av att vara en astmatisk design med alldeles för smala springor att suga in luften genom. Det hjälper inte (så mycket) att ha stora kylare inuti om luftflödet genom lådan är snålt tilltaget.
En bra kyllösning till denna låda är vattenkylning med konvektorn monterad utvändigt.