Summering och omdömen

En viktig del av att göra det här testet var just att jämföra de den nya vågen av Z270-baserade moderkort med dess föregångare i Z170-familjen, och huruvida det alltid är en självklarhet att kasta sig på den senaste generationens kort. Men precis som med så mycket annat så är svaret inte endast ett ja eller ett nej, utan beror helt på vad du vill bygga för dator och vad du har för förväntningar.

Överklockning är sekundärt för de flesta

Medan båda de två moderkort vi har testat i den här artikeln har gott om funktioner för avancerad överklockning har vi svårt att se att det här skulle bli kort som kommer säljas i större volymer för just det syftet. Båda tillverkarna har nämligen mer påkostade kort med fler överklockningsfunktioner, och för de överklockare som faktiskt rör sig i de här nivåerna (och använder flytande kväve) kommer en ”mellanlandning” på den här typen av moderkort, som är dyrare än basnivån men inte absoluta toppmodeller, kanske inte vara optimalt. Om du är ute efter att slå världsrekord och villig att lägga tusentals kronor på ett moderkort är det rimligt att löpa linan ut och istället sikta på de absoluta toppmodellerna – annars kommer konkurrensen göra det.

För alla andra är de allra mest avancerade överklockningsfunktionerna helt enkelt inte lika intressanta. Du behöver inte funktioner överklockningsknappar direkt på moderkortet, underklockad uppstart eller frostsäkrade komponenter i en speldator – kväveöverklockning är inte till för den som ska bygga en dator i ett chassi för spel eller arbete.

Därför är överklockningsfinesserna på många sätt det minst intressanta med både Asus och MSI:s moderkort. Det är häftig teknik, men i slutändan fullständigt onödigt även för de flesta entusiaster som inte planerar att använda systemet på en testbänk. Dessutom är det idag i regel skillnader mellan processorexemplar som sätter tydligare gränser för överklockningen än valet av moderkort.

Det betyder såklart inte att överklockning i sig inte är intressant för dig som vanlig datoranvändare eller datorspelare. Men mer jordnära överklockning, utan kväve, kräver inte den här typen av kort. I vårt tidigare test av Z170- och Z270-moderkort noterade vi att även kort för omkring eller under 2 000 kronor klarar av att nå eller närma sig 5,0 GHz med Kaby Lake-processorer.

 Asus Strix Z270E GamingAsus Maximus IX CodeMSI Z270 Gaming Pro CarbonMSI Z270 Xpower Gaming Pro Carbon
BildutgångarDVI-D
HDMI
Displayport
HDMI
Displayport
DVI-D
HDMI
DVI-D
HDMI
LjudkretsRealtek ALC 1220Realtek ALC 1220Realtek ALC 1220Realtek ALC 1220
Minneshastighet (OC)3 866 MHz4 133 MHz3 866 MHz4 133 MHz
NätverkEthernet (Intel)
Wifi 802.11ac (Broadcom)
Ethernet (Intel)
Wifi 802.11ac (Broadcom)
Ethernet (Intel)2 x Ethernet (Intel)
USB 3.1Ja (+ IO + frontpanel)Ja (+ IO + frontpanel)Ja (IO)Ja (IO)
M.2-platser1 st (PCIe + SATA)
1 st (SATA)
1 st (PCIe + SATA)
1 st (SATA)
1 st (PCIe + SATA)
1 st (SATA)
1 st (PCIe + SATA)
2 st (PCIe)
Nämnvärda funktionerUEFI-uppdatering över internet
Sonic Radar
RGB-belysning
USB 3.1 till frontpanelen
Metallförstärkt PCIe-plats
Stöd för 3D-printade tillbehör
UEFI-uppdatering över internet och direkt från IO-panelen
Sonic Radar
RGB-belysning
USB 3.1 till frontpanelen
Metallförstärkt PCIe-plats
Stöd för 3D-printade tillbehör
Fysiska start- och resetknappar
LED-poster
Metallförstärkt PCIe-plats
RGB-belysning
RAMDisk
Debug-LED
LAN Protect
VR Accelerator
Metallförstärkt PCIe-plats
4 x PCIe X16
U.2-port
RGB-belysning
RAMDisk
Debug-LED
LAN Protect
Dubbla UEFI-kretsar
Fysiska start- och resetknappar
OC Dashboard
Lägst pris på Prisjakt.se

MSI tar hem anslutningspokalen

Snarare än överklockningsfinesser så är det anslutningar och andra funktioner som gör båda dessa modeller intressanta jämfört med det billigare sortimentet. Och på den här punkten är det MSI:s modell som i vår mening drar det längsta strået i slutändan.

Medan vi uppskattar trådlöst nätverk och frontpanelsanslutning för USB 3.1 på Asus Maximus IX Code så är det här funktioner som även finns i det betydligt billigare kortet Z270E Strix Gaming. De fysiska knapparna på moderkortet underlättar helt klart för oss som recensenter, men är ingenting du kommer dra nytta av när kortet sitter i en dator på skrivbordet. Möjligheten att 3D-skriva egna tillbehör till moderkortet är ett häftigt koncept, är återigen en funktion som finns även på företagets billigare moderkort.

MSI Z270 Xpower Gaming Titanium skyltar med tre saker som gör det något mer intressant för entusiaster. De dubbla trådade nätverkskretsarna är ingenting vi hittar på företagets billigare moderkort, även om trådlöst nätverk helt klart hade varit ett uppskattat tillskott. Men om du faktiskt har nytta av dubbla nätverkskretsar så är det en funktion du sällan hittar på billigare kort idag. I lagringsväg kan MSI skylta med hela tre M.2-platser, samt en U.2-port, utöver de åtta SATA-platserna. Är det lagringsmöjligheter du vill ha är det svårt att hitta ett moderkort med mycket fler möjligheter annat än för servrar och arbetsstationer.

Överväg instickskort

Värt att tänka på är att instickskort trots allt alltid är ett alternativ för dig som vill ha gott om anslutningsmöjligheter och gränssnitt, och det är någonting som lätt förbises idag. Om du inte fyller dina PCIe-platser med grafikkort så finns trots allt de övriga PCIe-platserna av en anledning. Det är lätt att lockas av moderkort med mängder av funktioner, och i många fall kan det även vara en sund investering. Men i många fall är ett billigare kort tillsammans med extra instickskort ett mer prisvärt alternativ.

Behöver du ha extra nätverksportar eller trådlöst nätverk finns det dugliga instickskort för ett fåtal hundralappar.

Med moderkort som de vi testat i den här artikeln har du såklart fördelen med att det finns inbyggt så att du får de extra funktionerna plus möjligheten att lägga till ytterligare funktioner senare, och det kan mycket väl vara en rimlig avvägning. Men vi rekommenderar alltid att du funderar en extra gång på den avvägningen innan du lägger 1 500 – 2 000 kronor extra på ett moderkort.

Omdömen

Asus ROG Maximus IX Code

Det finns mycket vi gillar med Maximus IX Code, men trots det så känns det här som ett moderkort som hamnar i kläm i förhållande till sin prissättning. Flera av de riktigt bra funktionerna är nämligen funktioner och egenskaper som vi hittar även på billigare kort i Asus eget sortiment.

Klicka för detaljerat omdöme

Som vi beskrivit längre upp på den här sidan är det svårt att peka ut en bra anledning till att Maximus IX Code kostar närmare 3 500 kronor, när det är så pass lite som skiljer det från Z270E Strix Gaming, som kostar cirka 2 300 kronor. Båda har dubbla M.2-platser, precis lika många PCIe X16- och SATA-platser, båda har trådlöst nätverk och bluetooth, och båda har en frontpanelsport för USB 3.1.

Det Maximus IX Code har som lillebror Z270E Strix Gaming inte har är främst extra överklockningsfunktioner, extra fläktkontakter för vattenkylning och estetiska skillnader. Överklockningsfunktionerna tilltalar i första hand de som överklockar på en öppen testbänk med flytande kväve, och den smala målgruppen kommer rimligtvis vara mer intresserade av mer avancerade kort som Maximus IX Formula och Maximus IX Extreme. Däremot kan de extra kontakterna för vattenkylningskomponenter och sensorer helt klart vara intressant för dig som vill bygga ett påkostat vätskekylningssystem.

De estetiska skillnaderna, såsom ”skölden” i plast som täcker merparten av moderkortets yta, är såklart en smaksak. Men en smaksak värd uppåt 1 300 kronor extra? Vi är tveksamma.

Med Asus klassledande UEFI och flera smidiga funktioner såsom trådlöst nätverk är Maximus IX Code inget dåligt moderkort, men det är för den delen inte heller ett bra köp. Det är i nuläget helt enkelt för svårt att motivera prislappen i förhållande till funktionsutbudet.

Asus Maximus IX Code
7.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
FormfaktorATX
Sockel/StyrkretsLGA-1151/Z270
Fördelar
Inbyggt wifi
Intern USB 3.1
Mycket bra UEFI
Nackdelar
Högt pris
Onödigt stor ljuddrivrutin
Bra att veta
En av de två M.2-platserna sitter dold under värmeskölden. Den andra monteras vinkelrätt mot moderkortet.
Anslutningar7.5
UEFI9
Mjukvara7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Vad innebär våra delbetyg?

Anslutningar

Med det här betyget bedöms hur goda anslutningsmöjligheter du har på moderkortet, hur väl de fungerar och hur relevanta de är. Betyg mellan 9-10 tilldelas avancerade kort som har allt och lite till, såsom extra PCIe-platser, ny nätverksteknik, utförliga IO-panelsanslutningar och nya gränssnitt som implementerats på ett bra sätt, långt över basnivån.

Betyg 7-8 är för bra och påkostade moderkort som har alla de viktigaste anslutningarna och har tillräckliga anslutningar för allt du som vanlig användare eller entusiast kan tänkas behöva. Hit räknas exempelvis kort som kanske inte har mängder av experimentella tekniker, men som har meriterande egenskaper som trådlöst nätverk, dubbla ethernetportar, stöd för 4-vägs SLI/Crossfire eller extra lagringsanslutningar.

Betyg 5-6 är för bra moderkort som har de alla de viktigaste anslutningarna, men inte mycket mer än så. Det här är basnivån du bör ligga på som minst när du vill ha ett bra moderkort som bara fungerar.

Allt under betyg 5 är olika grader av underkänt, när moderkortet saknar viktiga anslutningar även för vanliga användare eller att de anslutningar som finns inte fungerar som de ska.

UEFI

Det här betyget ringar in hur väl tillverkaren lyckats med sitt UEFI, och här finns ett par relativt hårddragna linjer. Betyg 9 till 10 kräver ett UEFI som har ett snabbt gränssnitt som fungerar smärtfritt (utan lagg eller fördröjningar), och som har ett tydligt och snyggt upplägg utan att spara in på avancerade funktioner. För toppbetyg krävs även säkerhet och trygghet för användaren – stöd för dubbla UEFI på moderkortet som redundans är i princip ett krav. För att få topppbetyg krävs även avancerade, utstickande funktioner som uppdatering via internet, nyttiga verktyg och liknande unika egenskaper.

Betyg 7-8 är för ett bra UEFI som gör vad som förväntas, med ett smidigt gränssnitt som kombinerar avancerade funktioner med intuitiv design. Mängder av extra funktioner är däremot inte ett krav, viktigast är en bra användarupplevelse.

Betyg 5-6 är för ett godkänt UEFI som gör vad som förväntas, men som inte nödvändigtvis har bra flyt i gränssnittet eller några extra funktioner.

Betyg under 5 innebär underkänt, och delas ut i varierande grad till UEFI som ger en regelrätt dålig användarupplevelse. Hit hör UEFI som laggar, är helt ointuitivt uppbyggda, lider av buggar eller krascher eller har liknande fel som vi helt enkelt inte kan ignorera.

Mjukvara

Hit räknas mjukvara som installeras i operativsystemet snarare än ingår i UEFI. Till det här betyget räknar vi även proprietära drivrutiner, men främst som en potentiellt negativ faktor ifall de innebär problem.

Betyg 9-10 innebär att tillverkaren har lagt mycket tid och omsorg på att designa en funktionell och snygg mjukvara. För att ett toppbetyg ska delas ut krävs det att tillverkaren har tänkt utanför lådan och erbjuder mjukvara som gör reell nytta för flera olika sorters användare. För ett toppbetyg krävs det även att mjukvaran är enkel att installera, och att de olika mjukvarorna som erbjuds är effektivt programmerade (utan onödig minnesanvändning eller processoraktivitet), intuitivt designade och att det är tydligt vad varje mjukvara har för syfte.

Betyg 7-8 är mjukvara som är klart bättre än snittet, men som inte nödvändigtvis är exceptionell. Ett krav är att den är enkel att installera och har reell nytta, men för betyg i den här nivån krävs inte att tillverkaren uppfinner hjulet på nytt. Huvudsaken är att mjukvaran gör vad den ska på ett mycket bra sätt, snarare än att göra unika saker.

Betyg 5-6 är för godkänd mjukvara där vi tillåter vissa skavanker förutsatt att den fyller sin uppgift. För ett betyg på den här nivån gäller våra mest grundläggande krav för en godkänd mjukvara: den ska inte ge upphov till systemfel eller påverka annan mjukvara märkbart negativt, den ska inte vara onödigt invecklad att installera och den ska inte innehålla någon reklam.

Betyg under 5 är underkänt, och innebär mjukvara som innehåller allvarliga buggar, ger upphov till systemfel, påverkar prestandan till en alldeles för hög grad, är otydlig och svår att använda, krånglig att installera och/eller helt enkelt inte gör vad den ska. På tok för dåliga drivrutiner till kan även innebär att ett moderkort hamnar på den här nivån.


MSI Z270 Xpower Gaming Titanium


I skrivande stund är det här MSI:s absoluta toppmodell för Z270-plattformen, och medan frågeställningarna kring huruvida det är rimligt för de flesta att lägga så här mycket pengar på ett moderkort kvarstår så lider inte MSI:s moderkort av samma interna konkurrens som Asus motsvarighet.

Klicka för detaljerat omdöme

Om du är överklockare och vill åt de avancerade funktionerna så är det här det mest avancerade som MSI har att erbjuda i nuläget. Det här är såklart en mycket liten målgrupp, och vi har helt enkelt inte kunnat utvärdera hur kortet står sig mot motsvarigheter från konkurrerande tillverkare under just kväveöverklockning. Vad som däremot står klart är att MSI har ett något tydligare produktsortiment än Asus på den här punkten.

Den närmaste konkurrensen inom MSI:s eget sortiment är lillebror Z270 Mpower Gaming Titanium, som är nästan identiskt sett till specifikationerna. Xpower-modellen som vi har testat skiljer sig här genom att ha fyra PCIe X16-platser (Mpower har totalt tre), extra strömförsörjning till processor och grafikkort, något fler USB-portar samt stöd för lite snabbare minne. Prisskillnaden är cirka 600 kronor, så konflikten mellan de två korten är betydligt mindre än mellan Asus två moderkort Z270E Strix Gaming och Maximus IX Code. Prisskillnaden är mindre, och funktionsskillnaden är större.

Ser vi Z270 Xpower Gaming Titanium ur en ren användarsynvinkel så har MSI trots allt flera intressanta funktioner att bjuda på för entusiaster, även om flera av dem är nischade och kommer vara kostsamma att använda till fullo. Dubbla nätverksportar är någonting som vi sällan ser i billigare moderkort, och med tre M.2-platser samt en U.2-plats är det här ett brutalt moderkort för dig som vill är villig att lägga mycket pengar för att helt använda dig av snabb PCIe-lagring.

MSI Z270 Xpower Gaming Titanium är dock långt ifrån ett moderkort för alla. För de allra flesta, även bland entusiaster, är det ett bättre val att köpa ett billigare moderkort och eventuellt köpa till instickskort för funktioner som extra nätverksportar. Men vill du ha ett moderkort med extra allt i anslutningsväg, inte minst vad gäller lagring, är det svårt att hitta någonting mer avancerat idag.

Rekommendation: Bäst lagringsmöjligheter för Kaby Lake

MSI Z270 Xpower Gaming Titanium
7.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
FormfaktorATX
Sockel/StyrkretsLGA-1151/Z270
Fördelar
Gott om lagringsmöjligheterbr> Dubbla nätverkskretsar
Fyra PCIe X16
Nackdelar
Högt pris
Ej inbyggt wifi
Bra att veta
Det finns totalt tre M.2-platser, 8 SATA-portar och en U.2-port. Om alla M.2 med SATA används är dock två SATA avstängda.
Anslutningar8.5
UEFI8
Mjukvara6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Vad innebär våra delbetyg?

Anslutningar

Med det här betyget bedöms hur goda anslutningsmöjligheter du har på moderkortet, hur väl de fungerar och hur relevanta de är. Betyg mellan 9-10 tilldelas avancerade kort som har allt och lite till, såsom extra PCIe-platser, ny nätverksteknik, utförliga IO-panelsanslutningar och nya gränssnitt som implementerats på ett bra sätt, långt över basnivån.

Betyg 7-8 är för bra och påkostade moderkort som har alla de viktigaste anslutningarna och har tillräckliga anslutningar för allt du som vanlig användare eller entusiast kan tänkas behöva. Hit räknas exempelvis kort som kanske inte har mängder av experimentella tekniker, men som har meriterande egenskaper som trådlöst nätverk, dubbla ethernetportar, stöd för 4-vägs SLI/Crossfire eller extra lagringsanslutningar.

Betyg 5-6 är för bra moderkort som har de alla de viktigaste anslutningarna, men inte mycket mer än så. Det här är basnivån du bör ligga på som minst när du vill ha ett bra moderkort som bara fungerar.

Allt under betyg 5 är olika grader av underkänt, när moderkortet saknar viktiga anslutningar även för vanliga användare eller att de anslutningar som finns inte fungerar som de ska.

UEFI

Det här betyget ringar in hur väl tillverkaren lyckats med sitt UEFI, och här finns ett par relativt hårddragna linjer. Betyg 9 till 10 kräver ett UEFI som har ett snabbt gränssnitt som fungerar smärtfritt (utan lagg eller fördröjningar), och som har ett tydligt och snyggt upplägg utan att spara in på avancerade funktioner. För toppbetyg krävs även säkerhet och trygghet för användaren – stöd för dubbla UEFI på moderkortet som redundans är i princip ett krav. För att få topppbetyg krävs även avancerade, utstickande funktioner som uppdatering via internet, nyttiga verktyg och liknande unika egenskaper.

Betyg 7-8 är för ett bra UEFI som gör vad som förväntas, med ett smidigt gränssnitt som kombinerar avancerade funktioner med intuitiv design. Mängder av extra funktioner är däremot inte ett krav, viktigast är en bra användarupplevelse.

Betyg 5-6 är för ett godkänt UEFI som gör vad som förväntas, men som inte nödvändigtvis har bra flyt i gränssnittet eller några extra funktioner.

Betyg under 5 innebär underkänt, och delas ut i varierande grad till UEFI som ger en regelrätt dålig användarupplevelse. Hit hör UEFI som laggar, är helt ointuitivt uppbyggda, lider av buggar eller krascher eller har liknande fel som vi helt enkelt inte kan ignorera.

Mjukvara

Hit räknas mjukvara som installeras i operativsystemet snarare än ingår i UEFI. Till det här betyget räknar vi även proprietära drivrutiner, men främst som en potentiellt negativ faktor ifall de innebär problem.

Betyg 9-10 innebär att tillverkaren har lagt mycket tid och omsorg på att designa en funktionell och snygg mjukvara. För att ett toppbetyg ska delas ut krävs det att tillverkaren har tänkt utanför lådan och erbjuder mjukvara som gör reell nytta för flera olika sorters användare. För ett toppbetyg krävs det även att mjukvaran är enkel att installera, och att de olika mjukvarorna som erbjuds är effektivt programmerade (utan onödig minnesanvändning eller processoraktivitet), intuitivt designade och att det är tydligt vad varje mjukvara har för syfte.

Betyg 7-8 är mjukvara som är klart bättre än snittet, men som inte nödvändigtvis är exceptionell. Ett krav är att den är enkel att installera och har reell nytta, men för betyg i den här nivån krävs inte att tillverkaren uppfinner hjulet på nytt. Huvudsaken är att mjukvaran gör vad den ska på ett mycket bra sätt, snarare än att göra unika saker.

Betyg 5-6 är för godkänd mjukvara där vi tillåter vissa skavanker förutsatt att den fyller sin uppgift. För ett betyg på den här nivån gäller våra mest grundläggande krav för en godkänd mjukvara: den ska inte ge upphov till systemfel eller påverka annan mjukvara märkbart negativt, den ska inte vara onödigt invecklad att installera och den ska inte innehålla någon reklam.

Betyg under 5 är underkänt, och innebär mjukvara som innehåller allvarliga buggar, ger upphov till systemfel, påverkar prestandan till en alldeles för hög grad, är otydlig och svår att använda, krånglig att installera och/eller helt enkelt inte gör vad den ska. På tok för dåliga drivrutiner till kan även innebär att ett moderkort hamnar på den här nivån.


Marknadsanalys 2017-02-13

ATX-moderkort i den här prisklassen är såklart bara ett axplock av alla de moderkort som finns på marknaden idag, och vi kommer givetvis bredda Svenska Moderkortsguiden även till andra målgrupper under våren. Framöver kommer vi bland annat kika närmare på mindre formfaktorer, och mer påkostade alternativ med häftigare funktioner. Givetvis kommer vi även ta in kort från fler tillverkare, och i ännu lägre prisklasser.

Nu blickar vi framåt mot lanseringen av AMD Ryzen och den tillhörande AM4-plattformen, som förhoppningsvis dyker upp både i testlabbet och på butikshyllorna inom de kommande veckorna.

Svenska Moderkortsguiden

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

”Överväg instickskort” Bra att ni tog upp detta. Man har också möjligheten att välja EXAKT de funktioner och anslutningar man vill.

Medlem

Tråkigt att de nya moderkorten inte verkar ha stöd för Thunderbolt.