Asus ROG Maximus IX Code: UEFI

Asus använder ett UEFI som inte skiljer sig mer än marginellt mellan företagets nuvarande moderkortsmodeller. Med det sagt så är Asus UEFI fortfarande ett av de mest funktionella och välutvecklade på marknaden och lämnar tekniskt inte mycket att önska. Vi har tidigare gått igenom Asus UEFI i våra tidigare tester av Asus Z170 Pro Gaming och Asus Z270E Strix Gaming, varav sistnämnda har en implementation som är praktiskt taget identisk med Maximus IX Code.

Av den anledningen kommer vi inte göra en djupgående genomgång av mjukvaran, vilket du hittar i de tidigare tester som finns länkade i första stycket. Vi kommer dock göra en kort sammanfattning – du hittar även exempelbilder i galleriet här ovanför.

Gränssnittet bygger kring två olika upplägg: ett ”EZ Mode” som ger en snabb överblick över de viktigaste inställningarna, samt ”Advanced mode” som ger tillgång till all detaljjustering i ett upplägg som påminner mer om ett traditionellt flikbaserat BIOS. EZ Mode är aktiverat som första landningsskärm som standard, men om du föredrar det mer avancerade läget går det att byta ut de två. Annars når du Advanced Mode genom att trycka på F7.

Annons

Medan Asus UEFI har alla de överklocknings- och systeminställningar vi kan tänkas behöva så saknar Maximus IX Code dubbla UEFI-kretsar, vilket finns på MSI Z270 Xpower Gaming Titanium. Fördelen med dubbla UEFI-kretsar är att du alltid har en lokal säkerhetskopia ifall någonting skulle gå fel under en UEFI-uppdatering, och det här är någonting vi anser bör finnas på alla mer påkostade moderkort.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

”Överväg instickskort” Bra att ni tog upp detta. Man har också möjligheten att välja EXAKT de funktioner och anslutningar man vill.

Medlem

Tråkigt att de nya moderkorten inte verkar ha stöd för Thunderbolt.