MSI Z270 Xpower Gaming Titanium: UEFI

MSI:s UEFI kallas Click Bios och har två olika lägen: ett avskalat (”EZ Mode”) och ett mer avancerat (”Advanced mode”). Det första läget är standardläget du ser första gången du använder Click Bios, och erbjuder enklare inställningar såsom tid och datum, prioritering för bootenheter samt övervakning av temperaturer och fläkthastigheter. Bootprioriteringen kan enkelt justeras genom att dra och släppa lagringsenheterna på olika platser i listan högst upp på sidan.

Gränssnittet är i grunden identiskt med vad som används även på de billigare korten i tillverkarens sortiment. Just Xpower-kortet kommer dock med fler inställningar för överklockning, och fler tillgängliga profiler för automatisk överklockning. På den här sidan kommer vi därför till stor del göra en repris av vår genomgång från tidigare moderkortstester kring MSI:s utbud.

EZ Mode

Mer detaljerade inställningar för överklockning är dolda i EZ Mode, men det finns två knappar för den som vill ta den enkla vägen. Game Boost ökar automatiskt frekvensen på såväl minne som CPU, och motsvarar ”OC Mode” som kan aktiveras i operativsystemet via MSI:s mjukvara. Bredvid finns en knapp för att aktivera eller deaktivera minnesprofiler via XMP.

Annons

Advanced Mode

Advanced Mode erbjuder i sin tur mer djupgående inställningar för den som vill finjustera sin dator under huven. Till skillnad från konkurrenterna Asus och Gigabyte har MSI dock inte använt sig av en mer traditionell UEFI-design i det avancerade läget, utan det övergripande upplägget är fortfarande mycket likt EZ Mode. Det finns dock betydligt fler inställningar under varje tillgänglig meny.

Det upplägget kan kännas förvirrande inledningsvis, och det tar en liten stund att hitta alla moderkortets inställningar i undermenyerna. Mängden funktioner har vi däremot ingenting att anmärka på; det finns finjusteringsmöjligheter för alla de vanliga moderkortsinställningarna, och överklockningsmenyerna är förhållandevis enkla att förstå sig på.

En smidig funktion är favoritsystemet, där du kan lägga till genvägar till inställningar du använder ofta eller vet att du kommer behöva snabb åtkomst till framöver. Exempelvis kan överklockare snabbt hitta till CPU-funktioner som Speedstep eller Hyperthreading ifall dessa behöver slås på eller av mellan testrundor.

Annons

Det glädjer oss även att responsen på muspekaren är mycket bra i MSI:s UEFI. Det finns inga märkbara eftersläpningar, och muspekarhastigheten är inte för långsam.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

”Överväg instickskort” Bra att ni tog upp detta. Man har också möjligheten att välja EXAKT de funktioner och anslutningar man vill.

Medlem

Tråkigt att de nya moderkorten inte verkar ha stöd för Thunderbolt.