Test  Samsung har tagit Android-marknaden med storm under 2011 och den kanske största bedriften heter Galaxy S II. Företagets flaggskepp rosas världen om och vann vår egen referensprodukt-utmärkelse i våras. Nu siktar företaget på att göra telefonen än mer njutbar, i alla fall mellan varje laddning då man rullat ut ett officiellt ersättningsbatteri med 20% högre kapacitet.

Samsung Galaxy S II är som alla stora smartphones på marknaden en ganska strömhungrig sak, men samtidigt är telefonen sina ytterst små mått till trots relativt energisnål om vi jämför med dess konkurrenter. Anledningen till detta är flera, en av dem heter Super AMOLED Plus som är telefonens energisnåla skärmpanel, en annan är det trots allt ganska väl tilltagna batteriet på 1 650 mAh. Det finns  flera telefoner som skeppas med större batteri än så, exempelvis nyligen lanserade HTC Evo 3D med ett 1 750 mAh batteri, men många modeller nöjer sig fortfarande med runt 1 500 mAh.

Med effektiva strömspartekniker i sin kraftfulla Exynos 4210 processor är Samsung Galaxy S II till dags dato den telefon som gett oss längst batteritid i våra smartphone-tester. Åtminstone när vi ser till videouppspelning som ger en ganska god indikation på telefonens batteritid vid moderat belastning.

Men som vi även påvisat kan Galaxy S II sluka en herrans massa ström vid tyngre belastning och som de flesta smartphones på marknaden med en 4-tum eller större skärm får telefonen svårt att överleva en hel dags frekvent användande.

Samsung har insett möjligheterna till förbättring och med Galaxy S II:s säljssuccé har man kostat på sig att utveckla ett ersättningsbatteri som med minsta möjliga utbyggnad ska kunna öka telefonens batteritid med upp till 20%.

Vi bestämde oss för att se hur väl det hela fungerar i praktiken och om det nya – officiella – ersättningsbatteriet är värt de runt 250 kronor som begärs.

Batteribyte som mer känns än syns

paket.fram paket.bak

Att batteriet kommer direkt från Samsung avslöjar kartongen ganska omgående och förutom själva batteriet får vi som väntat en ny baklucka till telefonen. Detta då batteriet är 1,5mm tjockare och helt enkelt inte hade fått plats under standardskalet.

Samsung har med största sannolikhet anpassat det nya batteriets kapacitet efter dess fysiska storlek. När vi slänga in batteriet och den nya luckan märker vi nämligen att telefonen är närmast exakt lika tjock över hela sin längd, där den tidigare sjönk ner någon millimeter efter den lilla hakan på slutet. Samsung Galaxy S II skulle mycket väl kunna levereras med denna design från fabrik.

galaxysII.batteri

Det handlar alltså om någon enstaka millimeters skillnad och det är svårt att se någon märkbar skillnad på håll. Men känslan i handen förändras faktiskt ganska drastiskt. Telefonen känns klart rundare och med en baklucka som inte ligger helt tätt med övriga delar känns Galaxy S II faktiskt något plastigare än i sitt originalutförande. Det är i vår mening ingen deal breaker, men utan den där extremt tajta och slanka känslan som telefonen har i originalutförande är helhetsintrycket något försämrat.

gs2.1650vs2000Samsung Galaxy S II: 1 650 mAH ovan vs. 2 000 mAh nedan

Viktskillnaden märker man mindre av och de där extra grammen är troligtvis av mest akademisk betydelse. Den fysiska känslan spelar troligtvis betydligt större roll.

Bra kompabilitet med originaltillbehör

Vi har testat telefonen i Samsungs originaldocka för Galaxy S II och trots sin något bredare midja slinker telefonen lätt på plats och vi har svårt att se hur det skulle kunna bli problem med exempelvis bilhållaren eller andra tredjepartsprodukter då telefonen fortfarande inte är bredare än sin fasta haka. Samsung har troligtvis haft detta som riktmärke och helt enkelt nyttjat det extra utrymme som fanns på bästa möjliga sätt. Hade det inte varit för bakåtkompabilitet med tillbehör skulle vi tippa att man hade fläskat på ytterligare med några battericeller.

docka

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Anton KarmehedlangBaxtexTrimmyavt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
philip
Medlem
philip

När kan man köpa det?

Jacob Hugosson
Medlem

Måste ju säga att det är sjukt billigt, och då pratar vi om ett standard-tillbehör! Hoppas det här är någonting som Samsung kommer att fortsätta med, då inte bara med deras absolut värstingmodeller på marknaden 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Ja det var inte alls farligt ju. Bra tänk för de som haft en telefon i kanske ett år och tycker batteritiden börjar bli dålig och ändå funderar på att skaffa ett nytt.

Moffer
Medlem
Moffer

Hur kommer detta fungera med alla siliconskydd man kan köpa till telefonen?

Barehipster
Medlem
Barehipster

[quote name=”Moffer”]Hur kommer detta fungera med alla siliconskydd man kan köpa till telefonen?[/quote]

Silikon lär det inte bli några problem med alls, men hardshells som inte alls går att böja vet jag inte.

philip
Medlem
philip

Btw vad är det för skön låsskärm?

Tommy Daniels
Medlem
Tommy Daniels

Synd att jag precis köpt ett hardshell som jag inte vill vara utan. Annars hade det blivit ett köp.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Trevligt med batteri recension! Finns det en chans att ni någon gång i framtiden recenserar tredjeparts batteri också?

lang
Medlem
lang

Finns 2500 mah på ebay sen länge:)
Made in japan.
Gold nånting heter dom
$20