Två lättviktsmöss hamnar på testbordet när vi nu testar Cooler Master MM710 och MM711, som tidigt utlovade världsrekord i lågvikt, som missade målet men som ändå erbjuder en upplevelse i toppklass.

Vi introducerades till MM71x-serien på Computex 2019 och var där och då inte alltför sålda på lättviktsmöss eller MX71x. Mycket har hänt sedan dess och fastän Cooler Master inte designade världens lättaste spelmus, som de lovade på Computex, så är slutprodukten intressant.

Cooler Master MM710
7.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt53 gram
Fördelar
Perfekt sensor
Distinkt taktil
Priset
Nackdelar
Svampigt CPI-reglade
Bra att veta
MM710 har ett bättre utförande än MM711 i vårt test.
Sensor8.5
Knappar8
Funktioner7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Cooler Master MM711
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt60 gram
Fördelar
Perfekt sensor
Distinkt taktil
Nackdelar
Chassi knakar
Svampigt CPI-reglade
Bra att veta
MM710 har ett bättre utförande än MM711 i vårt test.
Sensor8.5
Knappar7.7
Funktioner7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Ett första intryck är inte allt. Efter att ha spenderat flera veckor med Cooler Master MX710 och MX711 så kan vi med gott samvete säga att mössen har hittat en plats i våra hjärtan, trots att vi var skeptiska när vi först såg dem på Computex. MX71x-serien har allt förutom en bra byggkvalitet, vilket ingen mus på marknaden inom kategorin lättviktsmus har. Åtminstone inte än. Trots att mössen i dagens test ser nästintill identiska ut så skiljer det flera saker mellan dem, framför allt i byggkvalitet och utförande, i MM710s favör. Vi rekommenderar av den anledningen endast MM710 i dagens test.

Egenskaper

  • Egenutvecklad kvalitativ och mjuk kabel
  • Fläckfri sensor
  • Något kort med hög rygg
  • Small- till Mediumstorlek
  • Ambidextriös med sidoknappar för högerhänta
  • Vi rekommenderar klo- och fingertoppsgrepp
  • 24 hak i skrollhjulet, löst hjul och odefinierade steg
  • Distinkt taktila knappar
Visa specifikationer
 Cooler Master MM710
MustypAllround
SensorPixArt PMW3389
Antal knappar6
Rekommenderad handstorlekSmall till Medium
Mått116 mm x 62 mm x 38 mm
Vikt53 g
Max CPI16000
Polling rate1000 Hz
Drivrutiner/mjukvaraJa
Anslutning1.8 m USB, Ultraweave cable
Lägsta pris på Prisjakt.se
 Cooler Master MM711
MustypAllround
SensorPixArt PMW3389
Antal knappar6
Rekommenderad handstorlekSmall till Medium
Mått116 mm x 62 mm x 38 mm
Vikt60 g
Max CPI16000
Polling rate1000 Hz
Drivrutiner/mjukvaraJa
Anslutning1.8 m USB, Ultraweave cable
Lägsta pris på Prisjakt.se
Stäng

 

Konstruktion och form

Bästa sättet att beskriva designkonceptet för MX71x-serien är: knubbig. Den är bred, kort och har en hög rygg. Mössen är för våra händer någon centimeter för korta för att vi ska kunna använda ett handflate-grepp men den knubbiga ryggen funkar bra för ett klogrepp. Sidorna buktar inåt vid den främre delen av mitten men inte alltför aggressivt, som med vissa andra möss.

Fler tillverkare har tagit efter Razer och har någon form av skåra för fingarna på musknapparna. En sådan kurva finns även på MM71x-serien men det är en blyg kurva som inte tvingar in våra fingrar i en specifik position. Vi gillar dessa typer av skåror och hade gärna sett en något mer aggresiv kurva.

Det börjar bli lite tjatigt med alla dessa ambidextriösa former men det fungerar. Få möss som säljer in sig själva som ambidextriösa har sidoknappar för både höger- och vänsterhänta, MX71x är inga undantag. Sidoknapparna är spetsiga utåt och kommer inte att falla alla användare i smaken. För oss som gillar att bara vinkla upp tummen lite för att komma åt sidoknapparna så fungerar designen bättre än med de möss som har platta sidoknappar.

Chassit är gjort i ABS-plast, alltså samma plast som LEGO använder. Det är inte den mest robusta plasten men majoriteten av marknadens möss använder sig av just ABS-plast för sina chassin. För MX710 så är chassit helt i ABS, medan MX711 har vad vi misstänker är polykarbonat inuti musens bakre parti. Cooler Master har utrustat just MX711 med ett inre skal, en ljusdiffusor för att framhäva effekten av lysdioderna. Polykarbonat vore ett bra val på grund av materialets lätta vikt. Vi har inte fått bekräftat av Cooler Master vilket material det rör sig om.

Diffusorn är en större anledning till varför MX711 väger mer än MX710, det finns dock fler skiljande faktorer. Vanligtvis brukar ökad massa innebära en bättre uppfattad byggkvalitet, så är inte fallet med dessa möss. Vårt exemplar av MX711 är betydligt mer skramligt och sämre byggt än MX710. Det måste nämnas att vi endast har ett exemplar av modellerna och de har även en annan ytfinish. MX710 är i klarlack, medan MX711 är matt. Det är av den anledningen svårt för oss att avgöra om det är de olika ytbehandlingarna som ligger bakom skillnaderna.

Beläggningarna har under våra testperioder inte visat tecken på att attrahera några större fingeravtryck eller fettfläckar. Den matta beläggningen är lite grynigare på ovansidan, sidorna har en mer finkorning yta.

Om vi skakar på mössen så skramlar MX710 inte, medan MX711 skramlar kraftigt, speciellt vid skrollhjulet. Om vi kramar mössen så hör vi inte att det knakar i MX710 medan MX711 knakar. I tillägg är musknapparna något lösa i MX711.

Vad gäller findetaljer så står sig MX71x-serien med resten av mössen i marknadens övre skikt. Fötterna är inte helt och hållet i teflon, Cooler Master specificerar dem till 95 procent teflon och de är relativt tjocka. Trots att andra alternativ på marknaden använder sig av 100 procent teflonbaserade fötter så märker vi inte att MX71x-serien glider sämre än dessa, oavsett typ av yta.

Cooler Master har även, likt en majoritet av andra tillverkare, döpt en paracord-lösning och gjort den till sin egen. I detta fallet använder mössen Cooler Masters Ultraweave cable. Kabeln är mjuk och kvalitativ men samtidigt inte lika mjuk som Endgame Gears Flex Cord. Summerat är det en bra kabel, vilket vi numer också har kommit att vänta oss av marknadens toppmöss. Vi känner inte att en mousebungee krävs med MM71x-serien, vilket alltid är positivt.

En fotnot innan vi går vidare är att Cooler Master skriver att mössen har en beläggning som ska skydda mot damm och stänk. Om vi ska vara ordagranna så skriver de att beläggningen förhindrar att man spiller av misstag men vi väljer att ignorera uttalandet för att istället lägga fokus på en annan del av beskrivningen. De menar att komponenter på insidan av musen inte tål stänk, men att ytan gör det. Vi tycker att det är en intressant marknadsföring, eftersom musen är full av hål i chassit och därmed tillför det inget till mössen som helhet.

På vår våg skiljer det cirka 10 gram mellan MM710 och MM711, vilket innebär en ökning på dryga 15 procent i vikt. 10 gram låter inte som mycket men vid jämförelse sida vid sida så är det helt klart märkbart. Cooler Master specificerar 53 gram för M710, vi läser ut 54 gram. För MM711 specificerar de 60 gram medan vi väger 63 gram. Vi har vägt mössen utan kabel, vilket också är hur Cooler Master väger, åtminstone för MM710, då de inte specificerar detta för MM711.

Brytare

Båda mössens musknappar använder marknadens för stunden populäraste brytare, D2FC-F-7N. Samtliga tester i den nya Svenska Musguiden här på NordicHardware har använt dessa brytare, med undantag för Sensei Ten. Problemet i just MM71x-serien visas när vi trycker ner knapparna hårt och sedan håller kvar musknapparna i sänkt position. Om vi gör detta börjar vibrationer längs med hela musen att kännas. Det är ett problem som grundar sig i chassit och inte i brytaren i sig.

Mer om brytarna

Omron är en välrenommerad tillverkare från Japan och de tillverkar flera brytarlinjer. D2F-serien tillverkas i Japan och har generellt bättre toleranser, bättre material, bättre tätning och en starkare ram än den massproducerade D2FN-serien. Vi har inte stött på några toleransproblem i vårt exemplar och för en mus i den här prisklassen så ser vi inget negativt i valet av de billigare D2FC-brytarna.

Bokstaven F, som finns i serienamnet för brytarna, indikerar 75 cN-aktiveringskraft. Brytarnamn utan F har det dubbla, 150 cN. Teoretiskt sett lämpar sig 150 cN-varianter bättre för spelmöss med FPS-spel i fokus, eftersom brytaren återgår till neutralt läge snabbare än med 75 cN. Med det sagt är det ren preferens och vi har inga som helst problem med att spela FPS-spel med MM71x-serien.

Stäng

Skrollhjulet är åt det styvare hållet vid klick och känns bra samt taktilt. Hjulstegen är väldefinierade men känns mer tydliga i MM710 än i MM711. Skrollhjulen ser nästintill identiska ut men MM710 har inte samma RGB-rändern som MM711 har i skrollhjulet. Kan det vara där skillnaden sitter? Skrollhjulen har ett snedstrecksmönster längs hjulet som agerar som subtil textur, utan att dra åt sig mycket uppmärksamhet.

Sidoknapparna är även dem åt det styva och mer taktila hållet. Det enda problemet vi har med brytarna på MM71x är CPI-reglaget. Det är en knorrande, svampig liten knapp som sitter löst ovanför skrollhjulet. Den är däremot inte i vägen och det är osannolikt att vi kommer åt den av misstag. Vi byter sällan CPI, efter vår första inställning, men om det är en viktig funktion för dig så kan det komma att bli omständigt.


 

Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är allt som oftast relaterat till små inlägg på specifikationsblad. Det finns ibland även tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensor. Du bör snarare välja mus efter musform.

Sensorprestanda

Pixart PMW3389 är en felfri toppsensor och vi har inget att anmärka på. Implenenteringen i MM71x är mot den nedre halvan och inte helt i mitten, vilket inte stör oss. Vissa användare föredrar en helt centrerad sensor men sålänge sensorn inte är alldeles för lågt ned eller för högt upp så spelar det ingen roll i praktiken, åtminstone inte för oss.

Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata. Därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser. I MM71x hittar vi inga spår av de vanliga bovarna, som sämre sensorer har svårigheter med. Nämligen Angle snapping, jitter och andra kompensationer.

Mer information om vårt test i MouseTester

CPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till. Det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.

Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.

Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.

Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.

Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.

Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska. De är dock inte absoluta. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.

Stäng

 

Inställningar och mjukvara

Mössen använder sig av Cooler Master Masterplus-mjukvaran för firmware-uppgradering samt lite enklare inställningar.

I inställningsväg hittar vi det vanliga i form av makron och lysdiodinställningar. Under fliken Performance finns lite fler inställningar men inget särskilt speciellt. Det enda vi ändrade här var knapparnas responstid, utan att märka någon faktisk skillnad vid användning. CPI-reglagen går att ändra enligt preferens men övriga inställningar rekommenderar vi att användare behåller på grundnivåerna, speciellt angle tunability om vi önskar en 1:1-sensorprestanda.

Mjukvaran är resursnål med sina dryga 50 MB RAM i drift. Profilerna sparas direkt i mössens egna minne och mjukvaran behöver således inte köras i bakgrunden.


Den här artikeln är en del av Svenska musguiden, vårt löpande test av datormöss. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra mustester och andra relaterade artiklar.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
reavenusvotqs li Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
reavenusvotqs li
Medlem
reavenusvotqs li

Will opening holes affect the feel?