Överklockning

Det man bör vara medveten om när man köper ett så här snabbt minnespaket är att det bara finns en plattform som klarar av de specificerade frekvenserna med vanlig luft och vattenkylning – Intel Z77. Även här finns potentiella problem, inte alla processorer och moderkort klarar av över 2 400 megahertz stabilt. Antingen på grund av dålig minneskontroller (som befinner sig i processorn) eller inkompatibilitet med moderkortet. Det senare går ofta att åtgärda med biosuppdatering eller att manuellt ställa in lösare latenser. För att åtgärda en dålig minneskontroller måste man tyvärr köpa en ny processor. Tänk på att Intel bara har officiellt stöd för 2133 megahertz minnen med Ivy Bridge.

Med det sagt kan man konstatera att testsystemets processor, eller snarare minneskontroller, inte klarade av mer än 2 666 megahertz stabilt genom alla testprogram. Trots detta går det att höja frekvensen ändå, vilket vi testade. 

maxcpuzmem3

Med lite högre timings, viktigast var trcd och trp, klarar minnena av ett screenshot i hela 2840Mhz. Med en bättre processor hade 2 800 megahertz mycket väl kunnat gå genom hela sviten av testprogram. Nämnvärt är att maximal stabil frekvens vid 9-11-11 latenser var cirka 2 450 megahertz med 1,65 volt.

För att nå högre minnesfrekvenser krävs ofta en höjning av minneskontrollerns spänning. Tidigare hette det vtt, men numera är det uppdelat i vccio och vccsa. I vissa fall är dessa kopplade till samma inställning, så är också fallet med testsystemets moderkort. 

bios

Trots rödmarkering är 1,08 Volt inte farligt. Det är ok att öka till 1,15 – 1,20 Volt om man så måste men det är sällan det hjälper med stabiliteten över 1,10 Volt.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anders Nilsson-Tjalve-Henrik BerntssonCalatheadentoid Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
jimmy mattsson
Medlem
jimmy mattsson

Corsair Dominator Platinum passar användare som: Gillar[i] [b]ljuseffekter[/b]

Sign me up! 😀

Anders Nilsson
Medlem

Riktigt snygga 🙂

Var det inte Dominator Platinum som skulle säljas med upp till 3000Mhz eller det blev inget av det?

Henrik Berntsson
Admin

Trodde inte jag skulle säga det om minnen men riktigt snygga minnen faktiskt 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Finns det en marknad för dessa? Känns som om det inte är så många som vill betala de pengarna för minne.

Anders Nilsson
Medlem

Jag hade kunnat tänka mig att skaffa ett par, bara för dom är riktigt snygga 🙂 Dock vanliga 1600Mhz hade räckt.