Corsairs första tangentbord med Cherry MX RGB-brytare lyser i alla regnbågens färger och lite till – vi har ställt K70 RGB mot väggen i Svenska Tangentbordsguiden!

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med tangentbord att göra.


Corsair är ett namn som klingar bekant i många öron. Corsair väljer nu att bryta ut kringutrustningen till ett eget märke, Corsair gaming. För att fira det nya varumärket lanserar Corsair Gaming nu en tangentbords serie med RGB-belysning. Vi har fått händerna på Corsair Gaming K70 RGB.

Corsair Gaming K70 RGB
Brytare Cherry MX RGB Red
Tangentbelysning Ja, RGB
USB-hub/ljud Nej
Makrotangenter Nej
Mediatangenter Ja, 5st, volymscrollhjul
Inbyggt minne Ja
Mått
Kabel 2 meter
Anslutning 2 x USB 2.0
Cirkapris 1 595 kronor (Lägst på prisjakt.nu: pjkod)

Design

Innan man har kopplat in tangentbordet ser K70 RGB ut som en vanligt K70 med små detaljer som vittnar om att det här är något nytt. Logotypen är utbytt till den nya Corsair Gaming loggan. Brytarna är precis som på den föregående modellen monterade direkt på en aluminumplatta och kikar fram lite. Här kommer nästa detalj som visar på förändring. Vanliga Cherry MX brytare har ett hölje i svart, de nya Cherry MX RGB brytarna har ett transparent hölje. Detta gör att det syns lite tydligare än de tidigare varianterna men det är ett mindre bekymmer. I övrigt har inget förändras. Handledsstödet är fortfarande beklätt med en härlig gummiyta som också ser bra ut. Mediatangenterna har fortfarande en lite dum placering.

Corsair_Gaming_K70_RGB_02

Corsair_Gaming_K70_RGB_10

Tangentbelysning

Corsair Gaming K70 RGBs största säljningsargument är självklart tangenbelysningen med RGB-dioder. Den tidigare modellen hade möjligheten att lysa i en ensam färg. Den nya modellen med RGB-belysning tycks inte ha några gränser när det kommer till tangentbelysningen. Det går att ställa in 16,8 miljoner färgnyanser på tangentbordet, något som funnits på membrantangenbord länge. Men inte på det sätt K70 RGB erbjuder, det går nämligen att ställa in varje tangents belysning separat. Det innebär att det går att ställa in tangentbordet så det lyser i 105 olika färger samtidigt. Och möjligheterna slutar inte där. Det går även att ställa in animerade ljuseffekter på tangenterna. Vilket är en riktigt rolig och häftig funktion som faktiskt inte enbart är rent estetisk utan även går att använda praktiskt. Det går att ställa in så att tangentbordet förvandlas till en discobelysning vid en knapptryckning, eller varför inte så att WASD-klustret blinkar i rött varannan sekund. Möjligheterna för tangentbelysningen har inga gränser med Corsair Gaming K70 RGB.

K70 RGB har ingen USB-port tyvärr, men tar ändå upp två USB-portar på datorn. Men en Switch för att ställa polling rate på tangentbordet finns. Det går att välja mellan 1, 2, 4 och 8 millisekunders polling rate. Det finns även ett BIOS-läge som sänker polling rate och stänger av full key rollover funktionen. Detta för att skapa bättre kompabilitet enligt Corsair.

Media och makrotangenter

Corsair Gaming K70 RGB är Corsair Gamings FPS-modell i RGB-serien och har av den anledningen inga makrotangenter. Tangentbordet har däremot riktigt bra mediatangenter som fungerar med alla de program vi testat. Scrollhjulet är riktigt bra men fyra av fem tangenter har samma placering som på föregångaren. Lite dumt då man behöver göra en dykning med fingrarna för att nå.

Razer_blackwidow4

Razer_blackwidow4

 

Brytare

Corsair Gaming K70 RGB är utrustat med de nya Cherry MX RGB-brytarna. Vårt exemplar kommer med Cherry MX RGB Red, men även Cherry MX RGB Blue och Brown finns i utbudet. Känslan i brytarna är densamma som i vanliga Cherry MX brytare. Skillnaden är belysningen och hur denna integrerats i brytarna. Vanliga Cherry MX brytare är låsta till en färg, med Cherry MX RGB går det att välja mellan 16,8 miljoner olika färgnyanser. Tangentbordet har 105 full key rollover via USB vilket är bra att ha i spel när man kan behöva trycka ner många knappar samtidigt.

Corsair_Gaming_K70_RGB_06

Mjukvara

Corsair Gaming har i och med släppet av K70 RGB lanserat Corsair Utility Engine. Programmet är omfattande och inställningarna verkar oändliga. Det går att ställa in makron, helt fritt programmera om alla tangenter till att göra olika saker t.ex starta en timer, justera musens DPI med mera. Det mest banbrytande är kanske möjligheterna att ställa in tangentbelysningen. Det går alltså att programmera varenda tangents belysning i 16,8 miljoner färger. Som om det inte var nog är det även möjligt att animera effekter med belysningen. Det går att ställa in mängder av effekter och fantasin är din enda begräsning. Det går att ställa in så att hela tangentbordet blinkar i regnbågensfärger vid en knapptryckning eller en våg av rött och blått som sveper över tangentbordet. Det går även att exportera och importera profiler för alla inställningar. Så om du vill dela med dig av din belysningsprofil eller kanske testa en profil någon annan komponerat går det enkelt att göra.

Mer information om hur mjukvaran Corsair Utility Engine fungerar och vilka praktiska möjligheter som faktiskt finns kan du hitta i vår detaljerade test av Corsair Gaming K70 RGB.

Användning – Spel och kontorsarbete

När man lyckats sluta leka med tangentbelysningen och faktiskt börjar använda tangentbordet så märker man snabbt att det är ett riktigt bra tangentbord. Tangenterna är behagliga att använda och det finns egentligen inget direkt att klaga på. I spel kan tangentbelysningen bli ett bra vapen istället för bara en cool effekt. Spelar du t.ex. ett MMO går det att ställa in så att dina offensiva attacker lyser i blått och dina healing-formler lyser i grönt. Det underlättar om du skulle tappa bort dig på tangentbordet och lätt kan se vart saker ligger. Som skrivtangentbord är K70 RGB helt okej med de röda brytarna, det fungerar om man kombinerar det som gamingtangentbord. Men det är kanske inte ett tangentbord för att endast användas till kontorsskrivande med röda brytare. Men ett K70 RGB med andra brytare skulle sannolikt vara ett bra tangentbord även på kontoret.

Slutsats

Corsair Gaming har slagit huvudet på spiken med K70 RGB och har lyckats riktigt bra med att utveckla ett mekaniskt tangentbord med RGB-belysning. Tack vare den avancerade mjukvaran blir tangentbordet din bästa vän i spelet och förutom småsaker är det bara prislappen som kan bli ett hinder.

Corsair Gaming K70 RGB
8.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareCherry MX RGB
BelysningRGB
Fördelar
+ RGB-belysning
+ Bra mjukvara
+ Mediatangenter
Nackdelar
– Högt pris
– Svåråtkomlinga mediatangenter
Bra att veta
Har ett bekvämt medföljande handledsstöd.
Funktionalitet8
Kvalitetskänsla9
Komfort9
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid