Corsair Obsidian 500D - Specifikationer och kylning

Obsidian-500D lägger sig i kategorin Mid-tower, vilket ger möjlighet att installera moderkort upp till ATX-storlek. Med härdat glas på båda sidopanelerna så blir kabelhantering en viktigare punkt. För att underlätta en snygg kabeldragning så ligger en stor del av ansvaret på tillverkaren att placera ut öglor och andra fästpunkter att bunta fast kablar vid.

Osäker på olika chassistorlekar?
Bra att veta

Det finns flera olika storlekar av chassin och dessa har ett gäng olika samlingsnamn. Tyvärr så används dessa lite olika av alla tillverkare.

De vanligaste samlingsnamnen är:

  • Mini-tower: plats för m-ITX och m-ATX
  • Midi-tower: Plats för upp till m-ATX och i vissa fall även ATX
  • Mid-tower: Plats för upp till ATX
  • Full-tower: Plats för ATX och uppåt

Tyvärr så har mid-tower försvunnit mer och mer och tillverkare använder midi-tower för merparten chassin som rymmer ATX moderkort.

Corsair - Obsidian 500D 
FormfaktorATX, m-ATX & m-ITX
MaterialAluminium, Stål och Härdat glas
Mått - (LxWxH)508 x 233 x 502 mm
Vikt10,5 kg
Lagring3 x 2,5 tum
2 x 3,5 tum
Fläktplatser front (Max)3 x 120 mm eller 2 x 140 mm
Fläktplatser tak (Max)2 x 120 mm eller 2 x 140 mm
Fläktplatser bak (Max)1 x 120 mm
Medföljande fläktar2 x 120 mm Corsair
Grafikkort - max längd370 mm
Nätaggregat - max längd225 mm
CPU-kylare - max höjd170 mm
Portar2 x USB 3.0
1 x 3,5 mm Hörlurar
1 x 3,5 mm Mikrofon
1 x USB 3.1 Typ-C
Lägsta pris på Prisjakt.se

Komponentmått

Obsidian-500D är byggt för att visa upp dina komponenter, lagringsenheter och kabeldragnings-färdigheter. Detta sätter press på dig som datorbyggare om du vill få datorn att se snygg ut från alla vinklar. Tittar vi på specifikationerna så får det plats grafikkort på upp till 370 millimeter (mm). Vill du använda en luftkylare till processorn så är maxhöjden 170 mm vilket bör vara tillräckligt för de flesta luftkylare på marknaden. Går vi ner i källaren på chassit och kollar på måtten för nätaggregatet så ser vi en maxlängd på 225 mm som lär vara fullt tillräckligt för majoriteten av nätaggregat på marknaden. När det gäller kylning så finns det flera alternativ för luftkylning och vattenkylning, med plats för upp till fem 120 mm eller max fyra 140 mm fläktar.

Portar och frontpanel

Frontpanelen på 500D hittas i toppens framkant likt många andra chassin. Här finner vi ett urval av portar: två stycken USB 3.0, Uttag för hörlurar och mikrofon, en startknapp, en reset-knapp och till sist en USB 3.1 med USB-C kontakt. Startknappen är den enda LED-lampan som finns på chassit och lyser i klassiskt vitt sken. Frontpanelen kompletterar chassits annars ganska minimalistiska utseende.

Lagring

När vi kollar närmare på antalet lagringsplatser så har Corsair likt andra företag dragit ner på antalet. Detta beror antagligen på att marknaden överlag inte efterfrågar så många lagringsplatser i dagens samhälle med molnlagring och billigare NAS-enheter (Network Attached Storage).

Obsidian-500D har plats för två stycken 3,5 tums hårddiskar och tre stycken 2,5 tums enheter. Alla dessa platser hittar vi bakom moderkortsplåten. Detta gör att ingen lagring behöver synas bland dina andra komponenter utan kan visas upp lite diskret genom glasrutan på chassits baksida.

3,5 tums vaggorna är tillverkade i plast och är verktygslösa med vibrationsdämpning, men vill du istället skruva fast hårddiskarna i vaggorna så följer det med skruvar för detta.

Har du inte användning för 3,5 tums hårddiskar så finns det även hål för att montera två stycken 2,5 tums enheter här istället.

Kylning

När det kommer till kylning i 500D så finns det en hel del valmöjligheter. Corsair har designat chassit att kunna ha max fem stycken 120 mm fläktar eller fyra 140 mm plus en 120 mm. Placering av dessa är: tre 120 mm eller två 140 mm i Fronten, två 120/140 mm i taket och en 120 mm i bakkant.

Inkluderat i chassit så sitter det två stycken 120 mm fläktar redan monterade, båda dessa saknar RGB-belysning.

Fläktfilter finns det både i fronten, toppen och botten, alla dessa är lätta att komma åt för att rengöra. Filtret i toppen och fronten sitter fast med magneter, filtret för nätaggregatet dras ut från chassits baksida. Alla dessa filter går lätt att komma åt från utsidan.

Är du en av dem som gillar att använda vattenkylning istället för luft så finns det gott om möjligheter. Med plats för en 240/280 mm radiator i toppen och en 360/280 mm i fronten så går det att kyla även högpresterande komponenter.

Då fronten och toppen är svåra att demontera så har Corsair valt en lite annorlunda monteringslösning. Fläktarna för fronten och toppen monteras nämligen på två stycken löstagbara hållare som gör att du kan montera kylningen utanför chassit och sedan installera allt som en enhet.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid