Strömförbrukning och effektivitet

Strömförbrukning och effektivitet

Vi testar effektförbrukningen hos grafikkorten i med tre olika värden: den genomsnittliga förbrukningen under ett helt test, den maximala förbrukningen vid en given tidpunkt under testet samt hur mycket energi som går åt per renderad bildruta under testet. För ändamålet använder vi digitala effektmätare med loggfunktion som analyserar förbrukningen för hela testsystemet – själva grafikkorten utgör med andra ord inte hela belastningen, men eftersom identiska komponenter används i övriga systemet så är kommer effekten från dessa vara i praktiken konstant och grafikkorten kommer utgöra skillnaden mellan testerna.

Effektförbrukning i vila (genomsnitt)

Vi kör igång strömförbrukningstesterna med den genomsnittliga effektförbrukningen i vila. Alla tre Geforce GTX 1080 grafikkort i recensionen presterar som förväntat riktigt bra, tack var den nya Pascal-arkitekturen. Resultaten är väldigt lika varandra, men EVGA SC Gaming kniper förstaplatsen, följt av Gigabyte G1 Gaming med en skillnad på knappt 2 watt. MSI Gaming X kommer sist med en skillnad på 2 watt mer i strömförbrukning jämfört med Gigabyte.

Genomsnittlig effektförbrukning – spel

Den genomsnittliga effektförbrukningen under ett speltest med Shadow of Mordor ändrar i placeringarna från testet i viloläge. Referenskortet ligger som förväntat bra till, följt av EVGA, MSI och Gigabyte i ordning. MSI Gaming X är det mindre krävande grafikkortet i upplösningarna 1080p och 1440p, medan EVGA tar över förstaplatsen på upplösningen 4K. Gigabyte halkar lite efter vilket visar på att kylarlösningen med stor sannolikhet är lite mer krävande än konkurrenternas modeller. Resultaten är dock fortfarande bra, vilket vi ser i effektiviteten lite längre ner.

Maximal effektförbrukning – spel

Vi ser samma mönster för den maximala förbrukningen som för den genomsnittliga där MSI är något strömsnålare än EVGA och Gigabyte i 1080p och 1440p, medan EVGA tar förstaplatsen i 4K. Gigabyte är som tidigare det mest krävande grafikkortet.

Effektivitet – energi per renderad bildruta

Slutligen tittar vi på effektiviteten för varje grafikkort, det vill säga hur många joule energi som går åt per renderad bildruta – en sammanfattning av prestandan i Shadow of Mordor i förhållande till strömförbrukningen. Resultaten följer även här exakt samma mönster som tidigare tester, med MSI som det mest effektiva grafikkortet bland de här tre grafikkorten i 1080p och 1440p, och EVGA som det mest effektiva i 4K. Inget av grafikkorten i det här testet klår Asus ROG Strix som hittills är det mest effektiva Geforce GTX 1080 vi har testat.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid