Temperaturer och ljudnivå

Temperatur och ljudnivå

Testsystem för ljudnivå och temperaturer
Datorchassi Lian Li PC-B12 (Aluminiumchassi med tunn ljuddämpning)
Processorer Intel Core i7-3930K @ 4,0 GHz (Turbo Boost och Speed Step avstängt)
Kylare Be Quiet! Dark Rock 2 + 135mm SilentWings 2
Fläktar Be Quiet! SilentWings 2: 2 x 140mm, 1 x 120mm (@7V)
Moderkort ASUS X79 Deluxe (LGA 2011)
Minne 4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3-2133C9
(1 600 MHz med 9-9-9-24 1T latenser vid alla tester)
Skärm Benq XL2410T (1 920 x 1 080 pixlar)
Nätaggregat Corsair AX1200i
Hårddisk Corsair F120 128GB SSD
Operativsystem Windows 7 Ultimate 64-bit
Testprogram Battlefield 3
Fraps
MSI Afterburner
GPU-Z
Utrustning Decibelmätare

Alla grafikkort testas i ett slutet datorchassi med idel tysta komponenter där systemets ljudnivå vid vila ligger endast en halv decibel över rummets generellt låga ljudnivå. Mätningarna som utförs görs konsekvent på samma sätt och ordning.testsystemtemppower

  1. 15 minuter tung belastning i spelet Battlefield 3 vid 1 920 x 1 080 pixlars upplösning med maximala grafikinställningar.
  2. Mätning av högsta temperatur och högsta ljudnivå under testets gång.
  3. 5 minuter av vila i Windows-skrivbord.
  4. Efterföljs av mätningar för effektförbrukning, temperatur och ljudnivå vid vila.

Temperatur

Partnertillverkarna satsar mycket på sina egna kylarlösningar då det är i många fall är den främsta faktorn som gör en modell unik. Alla tre grafikkort presterar bra i det här testet, men ett grafikkort visar framfötterna. Gigabyte G1 Gaming med Windforce 3X-kylaren är det svalaste grafikkortet i testet, med ett uppmätt resultat på 64 grader Celsius ligger det strax under toppklassade Asus ROG Strix. MSI följer med 67 grader Celsius, och sist kommer EVGA med 75 grader Celsius. Skillnaderna är inte så stora, och det är långt till den maximala temperaturen för Pascal-kretsen. I nästa del av artikeln stresstestar vi grafikkorten för att se ifall något av korten är hindrade av värmeproblem.

Ljudnivå

Den låga temperaturen kommer på bekostnad av ljudnivån, vilket tydligt syns i resultaten ovan. Gigabyte är det svalaste grafikkortet men också det mest högljudda. Twin Frozr 6 kylaren från MSI är den tystaste kylaren vi någonsin har testat. EVGA ACX 3.0 kniper andraplatsen strax efter Asus ROG Strix. Alla tre grafikkort med tillhörande kylarlösningar presterar bra under belastning och under vila är alla tre nästintill knäpptysta, till stor del på grund av att de är alla semipassiva.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid