Summering och slutsats

På den här sidan sammanfattar vi våra upplevelser från alla de simulatortillbehör som testats. Vi kommer först sammanfatta de mer kompletta simulatorprodukterna i form av rattar och styrspakar, och därefter tillbehören i sin egen sektion. Utmärkelserna i den här artikeln gäller för artikelns publiceringsdatum (2016-10-05) och kan komma att uppdateras när konkurrerande produkter testas eller om prisbilden förändras – för en ständigt uppdaterad bild av våra utmärkelser kan du alltid ta en titt i Svenska Simulatorguiden.

Marknadsanalys 2016-10-05:

Marknaden för tillbehör är stor till sortiment och prisspektrum men domineras av ett antal centrerade aktörer. Bland dessa finner vi: Logitech, Thrustmaster, Saitek, Madcatz, Fanatec och Playseat.

Överlag så händer inte så mycket på tillbehörsfronten, förutom när nya konsoler lanseras då dessa ofta kräver nya produkter. Med anledning av Xbox One och PlayStation 4 har främst Logitech och Thrustmaster lanserat nya produkter som ligger i ungefär samma segment för att vinna spelarnas hjärtan. Dessa två testar vi även i guiden.

Annons

I high-end segmentet hittar vi i vanlig ordning Fanatec som helt har satt billigare produkter åt sidan och fokuserar nu endast att förse spelare med produkter från högsta hyllan.

Omdömen – rattsystem

LogitechG920-6Logitech G920 Driving Force

För att sammanfatta upplevelserna kan vi säga att Logitech G920 är ett mycket bra tillbehör, men inte utan sina brister. Ratten i sig håller hög kvalitet med äkta läder och aluminium och med smart integrerade knappar som dock förstör illusionen lite och gör att det ibland kan kännas som mer en leksak. Men där är det meningen som går isär över vad man prioriterar.

Bromspedalen beskrev vi tidigare, väldigt hård original och måste justeras i mjukvara. Dessutom är rörelsen väldigt kort på den, om man nu skall jämföra med ”riktiga” bromspedaler. Om man dessutom trycker ned någon av pedalerna snabbt och hårt så slår de i botten och låter ganska plastigt.LogitechG920-11

Annons

Sist men inte minst saknas detaljer såsom att strömsladden efter adaptern är kort, ingen strömknapp så man kan ha ratten inkopplad ex men ej igång utan måste ned under skrivbordet och koppla ut den varje gång. Och kanske den största missen – att växelspaken ej ingår. I prisklassen som G920 ligger i kan man tycka att allt borde ingå för en komplett upplevelse.

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueAllt som allt är det ett bra tillbehör i mellansegmentet – du får riktigt bra byggkvalitet och funktionalitet jämfört med billigare och plastigare alternativ, och ska du komma undan nackdelarna så kommer du behöva leta dig ytterligare flera hundralappar uppåt i prislapp. G920 är ett vasst alternativ för dig som vill ha någonting lite vassare för din racingsimulator, men som inte är beredd att ta steget hela vägen upp till premiumutrustning.

Rekommendation: Bäst under 3 500 kronor

Logitech G920 Driving Force
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypRatt + Pedaler
PlattformPC/Xbox
Fördelar
+ Skönt grepp
+ Bra knappar
+ Tyst force feedback
Nackdelar
- Inte realistisk storlek
- Ingen strömbrytare
- Separat växelspak
Bra att veta
Växelspak säljs separat (Force Shifter).
Kvalitet7
Autenticitet6
Funktionalitet8
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

Annons

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

thrustmastertx-38-1024x683

Thrustmaster TX Leather Edition

Thrustmaster TX Leather Edition är ett mycket bra paket om man siktar på något bättre än din ”vanliga ratt”. Det levereras innovation och hög prestanda ”out-of-the-box”, dock med något till synes ojämn kvalitet. Basenheten är ytterst bra och då är det lätt att jämföra den med de andra komponenterna som kanske inte är lika väl tilltagna. Men med det sagt är varken ratt eller pedaler dåliga i sig. De är helt klart över snittet av vad man kan förvänta sig. Men det känns definitivt att här finns mer att hämta.

Thrustmaster har lösningen, i sin modulära uppbyggnad. Till detta paket kan man ”vid behov” eller smak köpa till både växelspak, andra pedaler och rattar som vi kommer att granska närmare i senare recensioner. Utan att glida in på det för mycket så genom en eller två snabba uppgraderingar närmar man sig perfektion av upplevelsen som till och med får inbitna entusiaster och bilförare att lyfta på ögonbrynen.
thrustmastertx-49

Så om man vill ta steget upp och köpa Thrustmaster TX paketet bör man göra det om man vill ha ”det bästa” som är allmänt tillgängligt, och vill kunna uppgradera ännu mer framöver.
Skall man ha något bättre än denna produktserie (med tillbehör) behöver man nästan mer än dublera sin budget. Då pratar vi om Fanatecs produkter.

Annons

Vad blir då nackdelarna? Förutom det redan nämnda så är nackdelarna är ungefär samma
som vi hittar hos konkurrenter. Att det inte finns en strömknapp på ratten, om man har den fastmonterad så man slipper dra ut sladden. Dock går den i ett slags viloläge efter ett tag, så nästan godkänt. Men kanske det viktigaste igen är att man för ungefär 3750 kronor inte får med en växelspak. Om man förvisso lägger ihop pedaler, ratt och basenheten i en kundkorg separat sparar man mycket pengar på detta paket. Men det borde vara standard på dyrare paket att man får en helhetslösning. Skall man ha en växelspak till detta är det TH8-RS shifter som gäller som går loss på närmare 1500 kronor.

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueDet är ingen produkt vi rekommenderar för den genomsnittlige gamern som har ett nytt intresse för racing/simulation, utan snarare för den erfarne bilföraren med budget eller entusiasten som vill ta steget upp från ingångsprodukterna som ligger på lägre prisklasser. För just det ändamålet är det dock en riktigt bra produkt, med grym kvalitetskänsla och autenticitet.

Rekommendation: Mest verklighetstrogen

Thrustmaster TX Racing Wheel
8.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypRatt/Pedaler
PlattformPC/Xbox
Fördelar
+ Verklighetstrogen
+ Bra kvalitetskänsla
+ Modulär
Nackdelar
- Ej fullstor
- Något krånglig montering
- Separat växelspak
Bra att veta
Växelspak och alternativa rattar säljs separat.
Kvalitet9
Autenticitet9
Funktionalitet7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

Annons

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

 

Omdömen – tillbehör

logitechshifter-5-1024x683Logitech Driving Force Shifter

Allt som allt är Logitech Driving Force en behändig produkt, som gör sitt jobb utan större lyx. Vad som förvånar är att den inte ingår i baspaketet (G920) som ju ändå har en koppling. Det lyfter sensationen enormt att få använda koppling och växelspak ”som på riktigt” och det kan kännas lite tråkigt att behöva lägga, i skrivande stund, ytterligare 600 kronor. Om man jämför med andra tillbehör såsom joysticks och gamepads som går i prisklasserna 1-2-300 kronor kan det tyckas att en enkel, något plastig, växelspak är överprisad för 600 kronor.

För att kunna få en mer generell utmärkelse hade vi gärna sett en halvering av priset till runt 300 kronor. Trots det måste det däremot ändå sägas att en växelspak är svår att leva utan då man tappar poängen med kopplingen och förlorar mycket inlevelse. Därför är det ett givet köp för den mer intresserade som investerat i en G920, men svårt att rekommendera till alla förrän priset har sjunkit.

Logitech Driving Force Shifter
5.0 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypVäxelspak (tillbehör)
PlattformPC/Xbox
Fördelar
+ Höjer inlevelsen
+ Bra bordsfäste
Nackdelar
- Dyr
- Något plastig
Bra att veta
Spaken är något kort, vilket gör den lite mindre verklighetstrogen.
Kvalitet5
Autenticitet5
Funktionalitet5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

Annons

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

ferrariGTEaddon-7Thrustmaster Ferrari 458 Challenge Add-On

Sammanfattningsvis är det ett extremt bra tillbehör som tillsammans med Servo Base bjuder på en extremt bra upplevelse. Att få något bättre, kräver att man stegar upp i prisklass med en faktor om 2x eller 3x. Det betyder däremot inte att Ferrari GTE ratten är billig. Den landar på närmare 1000 kronor i skrivande stund. Det är absolut ingen produkt för gemene gamer, men det är inte Servo Base som den skall paras ihop med.

Medan det här är en klart bra produkt så faller den i slutändan på att det helt enkelt finns ett bättre alternativ. Storebror FerrariF599XX Evo Wheel är förvisso dyrare, men levererar en bättre upplevelse på alla punkter. Ska du väl lägga över en tusenlapp på en ny ratt till Thrustmaster TX är det i slutändan ingen idé att snåla.

Thrustmaster Ferrari GTE Wheel
8.0 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypRatt (tillbehör)
PlattformThrustmaster TX
Fördelar
+ Verklighetstrogen storlek
+ Bra kvalitetskänsla
Nackdelar
- Dyr
- Krånglig att fästa
Bra att veta
Väger cirka 1,2 kilo.
Kvalitet8.5
Autenticitet8.5
Funktionalitet7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

Annons

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

ferrari599xEvo-8Thrustmaster Ferrari F599XX Evo Add-on Alcantara Edition

Smakar det så kostar det. Denna ratt landar på runt 1600 kronor i skrivande stund och är därmed nästan fanatisk dyr för att bara vara ett tillbehör när det finns hela paket som kostar samma. Om däremot intresse går före plånboken så är detta en häftig produkt för den som vill få en ytterst bra ratt, autenticitet och upplevelse.

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueMed grym byggkvalitet och en design trogen till Ferraris riktlinjer är det här så nära du kommer en ”äkta” Ferrari-ratt till speldatorn. Priset är högt, men är du entusiast och vill ha den mest verklighetstrogna sportbilsratten till ditt Thrustmaster-system så är det här rätt val.

Rekommendation: Mest verklighetstrogen

Thrustmaster Ferrari 599X Evo Wheel
8.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypRatt (tillbehör)
PlattformThrustmaster TX
Fördelar
+ Realistisk storlek
+ God kvalitetskänsla
+ Bra knappar
Nackdelar
- Högt pris
Bra att veta
Använder äkta alcantareläder.
Kvalitet9
Autenticitet9
Funktionalitet7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

Annons

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

T3PA-4Thrustmaster T3PA-PRO

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueMed testresultatet ovan och viktningen mot dagspriset på 1600 kronor, är det fortfarande ingen diskussion om att det är en riktigt bra produkt. Dessa pedaler tillsammans med en fristående Servo Base enhet (utan pedaler) tillsammans med någon av tillbehörsrattarna ger dig möjlighet att förflytta dig in i en riktig bil i tankarna.

Trots det kanske relativt höga priset för ett tillbehör, är det dock mycket metall (bokstavligen) för pengarna och priset måste sättas i relation till vad för paket det går att bygga ihop med övriga produkter. Då pedaler är en väldigt viktig del av hårdvaran är det i vår mening inte ett hiskeligt pris, 1600 kronor, givet vad som levereras.

Rekommendation: Bäst pedalsystem

Thrustmaster T3PA-Pro
9.0 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypPedaler (tillbehör)
PlattformThrustmaster TX
Fördelar
+ Bra kvalitetskänsla
+ Gott om justeringsmöjligheter
Nackdelar
- Något högt pris
Bra att veta
Pedalerna kan inverteras.
Kvalitet9
Autenticitet9
Funktionalitet9
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

Annons

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

PlaySeatChallenge-16Playseat Challenge

Med blott en enkel ratt som går på 1 600 kronor, pedaler för samma och växelspakar för över tusenlappen kan man luras att detta säte då kommer gå på några tusen. Men faktumet är att Playseat Challenge snubblar in omkring 2000 – 2500 kronor, beroende på återförsäljare och frakt.

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueHöjningen i upplevelsen är påtaglig, det är en smidig produkt som går att gömma undan enkelt i ett hörn eller bakom en dörr och är definitivt smidigare än de fullstora Playseat produkterna som även kostar betydligt mer.

Även om priset inte är det billigaste, är det definitivt en köpvärd produkt för den som använder sina prylar ofta men inte har möjlighet att ha dem framme ständigt – ett klockrent alternativ till en fullstor, stationär racingstol.

Annons

Rekommendation: För dig med begränsat utrymme

Playseat Challenge
7.0 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypRacingstol
PlattformAlla
Fördelar
+ Bekväm
+ Enkel montering
+ Smidig att förvara
Nackdelar
- Något högt pris
Bra att veta
Har monteringsplats för ratt och pedaler.
Kvalitet7
Autenticitet5
Funktionalitet9
Pris
2 300 kr
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Den här artikeln är en del av Svenska Simulatorguiden, vårt stora och löpande uppdaterade test av simulatorrelaterade produkter. Där hittar du alltid våra aktuella köprekommendationer och tips om allt som har med rattar, joysticks och andra simulatorprylar att göra!
Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JonasRobert Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robert
Gäst

Roligt med uppmärksamhet kring simracing och dess spel och hårdvara, verkligen välskrivna artiklar! Kör själv iRacing 🙂

Jonas
Gäst
Jonas

”Till pedalerna medföljer en liten gummispik som man kan montera bakom pedalen för att begränsa hur långt man måste trycka pedalen. Detta kan vara användbart om man vill “simulera” en hård och kort hydraulisk bromspedal[…]”

Skulle nog säga att gummikonan är mer än en rolig grej, kapade 2-3 tiondelar runt Laguna Seca i RaceRoom med en Corvette med en gång när jag testade första gången.

Medlem
Olle P

Jag upplever detta som en gedigen undersökning för de redan frälsta.
För den som lägger 100kr på ett äldre racingspel och vill köpa en ratt för att se om racing är en trevlig syssla känns det magstarkt att lägga 2000kr på en ratt. Dyrt ”prova på”!
Jag saknar kategorin ”Bäst runt 500kr”.

För övrigt har jag även upplevt kompatibilitetsproblem när den simulator man vill köra inte vill kännas vid att ratten alls existerar.