Thrustmaster TX Racing Wheel Leather Edition

Thrustmaster TX Racing Wheel är ett paket bestående av en variant av Thrustmaster Servo Base tillsammans med ”Racing Wheel Leather Edition” och T3PA-pedalerna. Paketet tillhör definitivt High-End segmentet när det kommer till rattar avsedda för gaming.

Värt att nämna är att systemet är modulärt och väldigt anpassningsbart. Vi utreder detta alltefter vi tar oss igenom recensionen!

thrustmastertx-38-1024x683

Thrustmaster TX – allmänt
Typ av produkt Hjul- och pedaluppsättning
Anslutningsteknik Kabelansluten
Fabriksgaranti (mån) 12
Vikt med emballage 3,08 kg
Thrustmaster TX – basenhet
Kontroller Xbox guideknapp, knappar för omkoppling av pedalläge
Funktioner Tvingad feedback, H.E.A.R.T HallEffect AccuRate Technology, 900-graders hjulrotation, centralt klämningssystem, snabbfrigöringssystem, dubbelbältesmekanism, avtagbart hjul
Material Hårdplast
Thrustmaster TX – ratt
Kontroller 4-vägs D-dyna, aktionsknappar, växelpaddlar, 3-positioners lägesomkopplare
Thrustmaster TX – pedaler
Funktioner Progressivt motstånd för bromspedal
Material Hårdplast

Design och funktioner

I vanlig ordning börjar unboxingen med paketeringen. Ett gediget paket med en del information. På baksidan ser vi en bild som visar den modulära funktionaliteten hos Thrustmasters serie.thrustmastertx-1

thrustmastertx-4

Insidan innehåller ett antal mindre paket och allt är välpackat med rejäl kartong. Väl utlagt på bordet syns det att det är en hel del komponenter som medföljer!

Annons

Ratt: ”Leather Edition”

Vi börjar med att ta en närmare titt på kanske det man använder mest, nämligen själva ratten, eller i detta fall den modulära ratten.

thrustmastertx-8

Den består utav detaljer av hårdplast, en grund i borstad aluminium och snyggt dekorerad med läder. Värt att nämna att denna ratt är avsevärt mindre från en vanlig, vilket kan bli påtagligt om man är van bilförare.

I de fyra hörnen hittas ett antal plastknappar av god kvalitet och känsla som är knutna till de olika Xbox-kontrollerna.

thrustmastertx-12

På baksidan hittar vi paddlarna, som har en distinkt ”klick-känsla” och bra tyngd. Här kan vi även skymta monteringsanordningen som alltså tillåter att olika rattar används med basenheten (servo-base). Denna är gjord i hårdplast.

thrustmastertx-13

Här syns fästanordningen bättre och den lilla kontakten skall alltså ”fastna” i ratten.

Lädret håller ytterst hög kvalitet, likaså själva hantverket bakom infästningen på själva ratten.

Basenhet: Servo Base

Hjärtat i allt, Servo Base, tillåter olika rattar pedaltyper och växelspakar.

Designen är rätt enkel, men funktionell. Med gott om välplanerade ventilationshål. Trots det är hårdplast är det verkligen en ”hårdplast” och det känns väldigt gediget byggt, tillsammans med den lätt sandpapprade ytan.

Annons

I mitten hittar vi navet mot vilket ratten skall monteras. Detta även utfört i hårdplast. Vi återkommer längre fram hur detta funkar i praktiken.

 

På vänster respektive sida ser vi bland annat Xbox-knappen men även en dedikerad knapp för att vända orienteringen av pedalerna.

thrustmastertx-23thrustmastertx-26 På undersidan finns inte mer än hål för egen montering i till exempel skräddarsydda spelstolar.

Alla anslutningar som behövs är lättillgängliga på baksidan. En enkel men bra detalj är att alla anslutningar har olika kontakter, något som underlättar då man kan göra anslutningar/omkopplingar utan att ens behöva se. Om man inte kan ha ratten framme hela tiden underlättar detta vardagen avsevärt!

thrustmastertx-29 thrustmastertx-28

USB och strömanslutningar håller god kvalitet. Inga konstigheter.

Pedaler: T3PA

thrustmastertx-30

Konstruktionen består till 90 procent av hårdplast, förutom täckplattan på pedalerna som är av rejält tilltagen aluminium (några millimeter tjockt). Det bjuds på anpassade pedaler för varje funktion, det vill säga gas, broms och koppling ser ut någorlunda som i en riktig bil.

thrustmastertx-31

Ytan är räfflad, så man inte glider lika lätt om man kör i exempelvis strumpor.

thrustmastertx-32

Själva stycket av pedalerna där man lägger an foten känns väldigt bra utförda. Med mycket justeringsmöjligheter som vi testar senare.

thrustmastertx-37

Baksidan bjuder inte på mycket, mer än en enkel skåra för kabeln. Kabeln som behövs slinker enkelt ut genom ett litet hål.

Pedal-enhetens utförande är tämligen enkel. Det bjuds på väl tilltagen utrymme mellan pedalerna vilket ger en liten höjning vad gäller realismen.

thrustmastertx-44

Pedalernas motstånd justeras med hjälp av en fjäder.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JonasRobert Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robert
Gäst

Roligt med uppmärksamhet kring simracing och dess spel och hårdvara, verkligen välskrivna artiklar! Kör själv iRacing 🙂

Jonas
Gäst
Jonas

”Till pedalerna medföljer en liten gummispik som man kan montera bakom pedalen för att begränsa hur långt man måste trycka pedalen. Detta kan vara användbart om man vill “simulera” en hård och kort hydraulisk bromspedal[…]”

Skulle nog säga att gummikonan är mer än en rolig grej, kapade 2-3 tiondelar runt Laguna Seca i RaceRoom med en Corvette med en gång när jag testade första gången.

Medlem
Olle P

Jag upplever detta som en gedigen undersökning för de redan frälsta.
För den som lägger 100kr på ett äldre racingspel och vill köpa en ratt för att se om racing är en trevlig syssla känns det magstarkt att lägga 2000kr på en ratt. Dyrt ”prova på”!
Jag saknar kategorin ”Bäst runt 500kr”.

För övrigt har jag även upplevt kompatibilitetsproblem när den simulator man vill köra inte vill kännas vid att ratten alls existerar.