Effektförbrukning och effektivitet

Vi testar effektförbrukningen hos grafikkorten med tre olika värden: den genomsnittliga förbrukningen under ett helt test, den maximala förbrukningen vid en given tidpunkt under testet samt hur mycket energi som går åt per renderad bildruta under testet. För ändamålet använder vi digitala effektmätare med loggfunktion som analyserar förbrukningen för hela testsystemet – själva grafikkorten utgör med andra ord inte hela belastningen, men eftersom identiska komponenter används i övriga systemet så kommer effekten från dessa vara i praktiken konstant och grafikkorten kommer utgöra skillnaden mellan testerna.

Effektförbrukning i vila (genomsnitt)

Den genomsnittliga effektförbrukningen i vila visar i vanlig ordning ganska liten skillnad på de olika grafikkort vi testar. Nvidia har dock generellt något lägre förbrukning än AMD men förutom AMD Fury är det inte något att bråka om. Du kommer oavsett grafikkort i denna klassen inte behöva ligga sömnlös om nätterna för att grafikkortet ska suga i sig onödiga mängder ström.

Genomsnittlig effektförbrukning – spel

Tittar vi på den genomsnittliga effektförbrukningen under ett speltest blir det dock intressantare. Pascal dominerar här med förhållandevis låg energiförbrukning. GTX 1080 Ti och äldre GTX 980 Ti är de enda kort som springer iväg något. Jämför vi prestandamodellerna är det dock Nvidia som dominerar där vi kan konstatera att GTX 1070 Ti drar lika mycket eller faktiskt mer ström än GTX 1080. Detta beror dock med största sannolikhet mer på de partnertillverkade kortens design. Kraftfullare spänningsdelar, fler och större fläktar samt RGB-belysning och andra godsaker bygger på förbrukningen jämfört med Nvidias referensmodell av GTX 1080. Hade Nvidia skickat en referensmodell av 1070 Ti hade detta kort troligtvis lagt sig en bit under 1080, men med det sagt skenar inte förbrukningen iväg direkt ens med de partnertillverkade modellerna.

Maximal effektförbrukning – spel

Ovanstående teori bekräftas närmast av våra siffror för maximal förbrukning, här drar GTX 1080 nämligen något mer i alla upplösningar. Vilket visar på att när alla extra cuda-kärnor och GDDR5X-minnena på kortet får svettas dras det mer ström oavsett vilka extrafunktioner partnertillverkade GTX 1070 Ti-kort erbjuder.

Effektivitet – spel

Kikar vi på antalet joule som krävs för att spotta ut respektive antalet bildrutor som korten levererar är det verkligen slam dunk och TKO för Nvidia Pascal. Geforce GTX 1070, 1070 Ti och 1080 gör verkligen slarvsylta av Vega i detta avseende. Vi ser att Nvidias referensmodell av GTX 1080 faktiskt är lite effektivare än de partnertillverkade GTX 1070 Ti-korten i nästan alla lägen. Samtidigt kan vi konstatera att trots en helt enorm kylare med tre fläktar så är Asus Strix-modell av GTX 1070 Ti det mest effektiva av de tre kort vi testar idag, om än med förhållandevis liten marginal.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid