Strömförbrukning och effektivitet

Strömförbrukning och effektivitet

Vi testar effektförbrukningen hos grafikkorten i med tre olika värden: den genomsnittliga förbrukningen under ett helt test, den maximala förbrukningen vid en given tidpunkt under testet samt hur mycket energi som går åt per renderad bildruta under testet. För ändamålet använder vi digitala effektmätare med loggfunktion som analyserar förbrukningen för hela testsystemet – själva grafikkorten utgör med andra ord inte hela belastningen, men eftersom identiska komponenter används i övriga systemet så är kommer effekten från dessa vara i praktiken konstant och grafikkorten kommer utgöra skillnaden mellan testerna.

Effektförbrukning i vila (genomsnitt)

Vi kör som vanligt igång strömförbrukningstesterna med den genomsnittliga effektförbrukningen i vila och vi ser snabbt att Inno3D är ett något mer krävande grafikkort än likvärdiga modeller från konkurrenterna. Även referensmodellen Founders Edition är något mer strömsnål än Ichill X3, men i det stora hela handlar det om några enstaka watt vilket inte är mycket alls.

Genomsnittlig effektförbrukning – spel

 

Effektförbrukningen i vila är kanske inte så intressant för de flesta användare men den genomsnittliga effektförbrukningen under ett speltest är desto viktigare. När vi testar Ichill X3 ser vi att det i genomsnitt är lika krävande som konkurrenternas modeller. Den fläskiga kylarlösningen och förstärkta strömförsörjningen gör att det hamnar lite längre ner i listan men fortfarande inom rimliga gränser. Jämförbara grafikkort från AMD är Radeon Fury X, som är några wattenheter mer krävande än Ichill X3.

Maximal effektförbrukning – spel

Den maximala effektförbrukningen är lika viktigt som den genomsnittliga och kan vara bra att hålla koll på för den som är ute efter ett nytt nätaggregat. För Inno3D gäller fortsatt att det är något mer krävande än konkurrenternas modeller med stor anledning av att man satsar på prestanda över effektförbrukning, något som tas i beräkning när vi tittar på effektiviteten näst.

Effektivitet – energi per renderad bildruta

Ichill X3 må vara lite mer krävande än konkurrenternas modeller men det är ett av de mest effektiva grafikkorten vi testat. Den höga prestandan jämfört med konkurrenterna räddar Inno3D här och visar på att kylarlösningen, om än något krävande, gör att grafikkretsen kan hålla högre klockfrekvenser under en längre period.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid